Trafik canavarı nasıl ortaya çıkar?

Eylül ayında seyahatler, hem bayram gidiş ve dönüş yolculuğu nedeniyle hem de referandum nedeniyle arttı, bu durumun trafik kazalarının en fazla yaşandığı aylardan eylül ayını daha tehlikeli hale getiriyor.

Trafik canavarı nasıl ortaya çıkar?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.09.2010 - 10:37

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Osman Nuri Çelik, trafik açısından Türkiye'nin önemli geçiş noktalarından olan Konya'da 2009 istatistiklerine göre en çok kazanın ilköğretim, orta öğretim okulları ile üniversitelerin açıldığı, ticari hareketliliğin başladığı eylül ayında yaşandığını söyledi.Bu yıl eylül ayında seyahatlerin hem bayram gidiş ve dönüş yolculuğu hem de referandum nedeniyle arttığını, bu durumun trafik kazalarının en fazla yaşandığı aylardan eylül ayını daha tehlikeli hale getirdiğini belirtti.

Çelik, trafik kazası riskini artıran tüm bu faktörler nedeniyle bayram ve referandum dönüş yolculuklarında trafik kurallarına azami dikkat gösterilmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, özellikle hız limitlerinin 1 kilometre bile aşılmasının ortaya çıkardığı riske dikkat çekti.
 

Trafik şeytanı küçük kadran oynamalarında gizli

Bugünlerde tüm bu olumsuz etkiler nedeniyle kazaların yüksek oranda artabileceği konusunda sürücüleri uyaran Doç. Dr. Çelik, şunları kaydetti:''Aracımızın hızında yaptığımız küçük değişiklikler, büyük felaketleri beraberinde getirebiliyor. Trafik güvenliği uzmanlarının yaptıkları araştırmalar, 'önemsiz' gibi görünen bu hayati ayrıntıların önemini ortaya koyuyor. 'Şeytan ayrıntılarda gizlidir' sözü, trafik kazaları-hız ilişkisini çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Saatte 60 kilometrenin üstündeki her 5 kilometrelik hız artışı, yaralamalı ve ölümlü kazaya karışma riskini iki kat artırıyor. Yani hızınızı 60'tan 70 kilometreye çıkardığınızda ölümlü ya da yaralamalı kazaya karışma riskiniz dört katına çıkıyor. Saatte 50 kilometre hızla aracınızı kullanırken önünüze çıkabilecek bir çocuğa çarpmadan durabilirsiniz. Ancak aynı noktada yalnızca saatte 10 kilometre daha fazla hızla seyrediyorsanız, o çocuğa 44 kilometre hızla çarpıp onun ölümüne yol açabilirsiniz.''

Kadrandaki böylesi küçük değişimlerin, hayati sonuçların oluşmasına ya da oluşmamasına sebep olabildiğini ifade eden Çelik, ''Küçük hız düşüşleri belki sizin bile tahmin edemeyeceğiniz ölçüde avantajlar kazanmanıza, pek çok kazayı önlemenize sebep olacakken; küçük hız artışları belki bir çocuğun, belki bir sevdiğinizin, belki de sizin hayatınızı kaybetmenize sebep olacaktır'' dedi.

Yüksek hızdaki küçük artışlarda risk katlanıyor

Çelik, çok küçük hız artışlarının ölüm riskini çok daha yüksek oranlarda artırdığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:''Çünkü hız arttıkça, ortaya çıkan enerji daha büyük oranlara çıkıyor. Ortaya çıkan enerji istatistiki tabirle, ikinci derece eğri şeklinde artıyor. Kaza sırasında bu yüksek enerji nedeniyle kazanın şiddeti ve ortaya çıkan hasar artıyor. Kaza anında saatte 80 kilometre hızla giden araçtaki kişilerin hayatını kaybetme olasılığı 30 kilometre hızla giden araçtakilerden 20 kat daha fazladır. Saatte 120 kilometre hızla giderken, hızdaki 1 kilometre artış ölümlü kaza riskini yüzde 3.3 artırıyor.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler