Troas bölgesinin yıldızı: Parion
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırlarında yer alan Parion Antik Kenti kazıları sürüyor. Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran antik kentteki kazıların 2005 yılında başladığını, 4 dönemdir yapılan çalışmalarda bugüne kadar çıkarılan kültürel mirasın Parion'a olan ilgiyi her geçen gün biraz daha artırdığını söyledi.
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırlarında yer alan Parion Antik Kenti, Troas bölgesinin parlayan yıldızı olma yolunda ilerliyor.
Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, kazılarda özellikle nekropolde (mezarlarda) ele geçen buluntular arasındaki sikkelerin Parion limanlarından Karadeniz'e kadar uzanan deniz ticareti ve kıyı taşımacılığını belgeler nitelikte olduğuna işaret etti.
Prof. Dr. Başaran, kentte gün yüzüne çıkan çok sayıdaki yazıtın, Parion hakkında bazı sosyal içerikli ayrıntıları da ortaya koyduğunu bildirdi. Prof. Dr. Başaran, bunlardan birisinin Parion'da 'Balıkçı Esnaf Birliği'nin bulunması olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: ''Denizden en çok orkinos ve uskumru avlanıyormuş. Parion, balıkçılıktan başka, üzüm bağları, şarapları ve pastalarıyla da antik çağda yakın çevresinde oldukça tanınmış. Milattan önce 4. yüzyıl sonlarında yaşadıkları bilinen büyük düşünürler Artemidoros ve Neoptolemos ile heykeltıraş Theudoros ise Parion'un ileri gelenleri arasında yer alıyor.''
Nekropoldeki kazılar
Kazı Başkanı Prof. Dr. Başaran, bu yılki kazılarda Parion'un nekropolünde bazı ilginç mezarlara rastladıklarını da bildirdi. 'M36' olarak adlandırdıkları mezarı diğer mezarlardan farklı kılan unsurun, cesedin karın kısmına bırakılan kapların yanında bulunan yarısı ısırılarak kopartılmış iki elma, birkaç incir, birer avuç fındık, kestane, hurma ile kemikli evcil hayvan etleri olduğunu anlatan Prof. Dr. Başaran, bunların büyük bir olasılıkla Doğu kültürlerinde yer alan 'ölü hediyesi' olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Başaran, mezarla ilgili şu bilgileri verdi: ''Diğer mezarlara göre M87'ye çoğunluğu birbirinin aynı olan çok sayıda hediye bırakılmasını, mezar sahibinin seveninin çok olmasıyla açıklayabiliriz. İskeletin el bilek kemiğinde ele geçen ince tel bilezik, mezarın olasılıkla bir kız çocuğuna ait olduğunu gösteriyor. Bu cenaze törenine katılanlar, tabutun dış kısmına getirdikleri hediyeleri bırakmışlar. Bu gelenek, günümüzde, defin sırasında mezar üzerine çiçek bırakılmasının aynı düşünceden kaynaklandığını gösteriyor.''
Prof. Dr. Başaran, söz konusu mezarın asıl ilginç yanının, bölgede yetiştirilmeyen hurmanın bulunması olduğuna dikkati çekerek, bunun Roma döneminde Parion'un denizden olduğu kadar karadan yürütülen kervan yollarına dayalı önemli bir ticaret merkezi konumunda yer aldığı anlamına geldiğini söyledi.
Başaran, yine bu yılki kazılarda bulunan 'M117' mezarının 'Düz Semerdam Kiremit Mezar' niteliğini taşıdığını, mezarda ele geçen matara tipindeki kap üzerinde zifaf sahnesinin anlatıldığını, gömünün büyük bir olasılıkla evlenmeden ölen genç bir erkek sporcuya ait olduğunu kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev