‘Troia Efsanesi’ opera sahnesinde
55. Troia Festivali’nde önceki gün programda bir dünya prömiyeri vardı.
Çanakkale Belediyesi’nin bu yıl 55’incisini düzenlediği Troia Festivali’nde önceki gün, Çimenlik Kalesi’nde “Troia Efsanesi Operası”nın dünya prömiyeri gerçekleştirildi. “Muhteşem Süleyman” ve “Kösem Sultan” gibi operalarıyla tanınan Tevfik Akbaşlı’nın bestelediği, librettosu Işık Noyan’a ait, genel sanat yönetmenliğini Aytaç Manizade’nin üstlendiği operada orkestra şefliğini Murat Cem Orhan yaptı. Kostüm tasarımlarında ise Gamze Kuş’un imzası bulunuyor.
Opera temsilinin ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, sahneye çıkarak eseri ortaya koyanlara çiçek sundu ve emeği geçenlere teşekkür etti. Başkan Ülgür Gökhan’ın sahnede de dile getirdiği gibi 55. Troia Festivali, ülkemize bu yıl bir sonat bir de opera kazandırdı. Bu eserler alelade üretilmiş eserler değil. “Truva Sonatı”, dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say tarafından bu festival için hayata geçirilip prömiyerini yaparak festivalin açılışını gerçekleştirdi. Say’ın konserini izlemek için Çanakkalelilerin o meşhur Saat Kulesi’ne kadar kuyruk oluşturduğu belirtiliyordu.
Önceki gün ise Homeros’un “İlyada Destanı” ışığında hazırlanan “Troia Efsanesi Operası” da Çanakkalelilerin büyük ilgisiyle karşılaştı. Hatta temsil sona erdiğinde izleyiciler sahnedekileri dakikalarca ayakta alkışladı. Bu da gösteriyor ki halka böyle kaliteli, büyük emek harcanan eserlerle gidildiğinde insanlar onları sahiplenmeye hazır. “Çağdaş medeniyetler seviyesi” hedefine ulaşmak için kültür ve sanat eserlerine sınırlar koymak, bazı türlerini marjinalize etmek, bu halka yapılmış en büyük kötülüklerden biri. Çanakkale halkının coşkuyla takip ettiği festival etkinliklerine bakınca bu görülüyor.
Çanakkale Belediyesi’nin yaptığı bu işin halk için çok önemli olduğu su götürmez bir gerçek. Festivalin Çanakkale’ye kattığı hareket çok net anlaşılıyor. Birçok insan hayatında ilk defa opera izleme fırsatı buldu önceki gece. Aileler çocuklarına “İlyada Destanı”nı anlattı opera esnasında. Küçük çocuklar operayla tanıştılar.
Antik geçmişiyle olsun, yakın tarihiyle olsun bunca önemli dönüm noktalarına sahip bir şehir Çanakkale. Üstelik “büyükşehir” statüsüne (belli ki siyasi nedenlerle) alınmaması halkta tepkilere yol açmış. Buna karşın bu festivali 55 senedir sürdürüyor Çanakkale Belediyesi. Bundan sonra da ülkeye böyle önemli katkılar yapmaya devam edeceğe benziyor.
Söyleşi, tiyatro, konser
Önceki günkü etkinlikler arasında gazetemiz yazarı, şair Ataol Behramoğlu ve Levent Üzümcü’nün katıldığı “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” başlıklı bir söyleşi etkinliği vardı. Akşam saatlerinde Üzümcü bu kez “Anlatılan Senin Hikâyendir” oyunuyla 3 bin Çanakkalelinin karşısına çıktı. Özgürlük Parkı’nda ise Resul Dindar konser verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu