Trump'tan savaş şov
ABD, 7. yılındaki Suriye savaşının başından beri ilk kez Esad yönetimini vurdu. İdlib’deki kimyasal saldırıdan Esad’ı sorumlu tutan ABD Başkanı Trump, hava saldırısı emri verdi. Akdeniz’deki iki destroyerden Şayrat Üssü’ne 59 Tomahawk füzesi fırlatıldı. Çevre köylerde yaşayan 4’ü çocuk, dokuz kişi yaşamını yitirdi.
<video:715517>
ABD, 7. yılındaki Suriye savaşının başından beri ilk kez Esad yönetimini vurdu. Suriye’nin İdlib vilayetinde kimyasal silahların yol açtığı en az 84 ölümden Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı sorumlu tutan ABD Başkan Donald Trump, bununla ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan tasarıyı Rusya’nın vetoyla tehdit etmesi sonrası, hava saldırısı emri verdi.
Dün sabaha karşı yerel saatle 03.42’de ABD’nin Doğu Akdeniz’deki USS Porter ve USS Ross isimli destroyerlerinden Humus yakınlarındaki Şayrat Hava Üssü’ne 59 Tomahawk Cruise füzesi fırlatıldı. Pistler, uçaklar, hangarlar, radarlar, cephanelikler, yakıt depoları ve hava savunma sistemlerinin hedef alındığı açıklandı.
Pentagon’dan bazı kaynaklar, bunun bir defaya mahsus bir operasyon olduğundan söz etti.
9 sivil yaşamını yitirdi
En çok uçuşun gerçekleştiği, en büyük hava üslerinden biri olan Şayrat, özellikle Palmira ve Deyr ez Zor’daki IŞİD karşıtı operasyonların yönetildiği üs olarak Suriye’nin cihatçılarla mücadelesinde büyük önem taşıyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, 59 füzeden 23’ünün isabet ettiğini ve saldırının etkinliğinin “çok düşük” olduğunu söyledi. Suriye yetkililerine göre biri general, 6 asker öldü, 6 asker yaralandı, çevre köylerde 4’ü çocuk 9 sivil öldü, üste maddi zarar meydana geldi. Rusya’ya göre üste 6, muhaliflere göre 14 uçak imha edildi. Lübnan’ın El Meyadin televizyonuna göre Suriye ordusu saldırıdan hemen önce savaş uçaklarının büyük çoğunluğunu çekmişti.
Trump, nokta atışının ardından “Bu, ABD’nin güvenliği için elzemdi” dedi. “Bu barbar saldırıyla birçok insan ve hatta güzel bebekler yavaşça, vahşice ve insafsızca öldürüldü. Esad yardıma muhtaç erkek, kadın ve çocukların canını aldı. Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına hiç şüphe yok” suçlamasında bulunan Trump, Esad’a daha önce müdahale edilmediği için sığınmacı krizinin devam ettiğini ve bölgedeki istikrarsızlığın ABD ile müttefiklerini tehdit ettiğini savundu. “Tüm medeni ülkeleri, kimyasal saldırıyı durdurmaya, Suriye’deki katliamı ve her türlü terörizmi durdurmak için ABD’ye katılmaya” çağırdı.
Rus ordusu bilgilendirildi
Bu arada Şayrat’ı Ruslar da kullandığından, Pentagon, Rus ve Suriyeli personele yönelik riski en aza indirgemek için saldırıdan önce Rus askeri yetkilileri bilgilendirdiklerini belirtti.
23 FÜZE İSABET ETTİ
Rusya, Humus yakınlarındaki Şayrat Hava Üssü’ne 59 Tomahawk Cruise füzesinden 23’ünün isabet ettiğini ve saldırının etkinliğinin “çok düşük” olduğunu açıkladı.
‘Şaibeli’ üs hedef alındı
ABD Başkanı Trump, kampanyasının başından beri Suriye’de önceliğin IŞİD olduğunu, Esad’ın terörle savaşta ABD’nin ortağı olabileceğini söylemişti. Ancak ABD yönetiminin üst düzey isimlerinden Esad’ın Suriye’de kalıcı olduğu, bunun siyasi gerçeklik olduğu, kaderine Suriye halkının karar vereceği açıklamalarının hemen ardından Nusra’nın kontrolündeki İdlib vilayetinin Han Şeyhun bölgesinde kimyasal silahtan ölümler meydana gelmişti. Öncesinde de AB cephesinden Suriye’nin geleceğinde Esad’ın yeri yok çıkışı basına yansımıştı. Batı medyasına göre, salı günü Trump kimyasal ölümlerle ilgili bilgilendirilirken istihbarat servisleri Esad’ı sorumlu olarak belirledi. Çarşamba günkü Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında Suriye’ye yaptırım, diplomatik baskı ve askeri müdahaleyle ilgili üç seçenek sunulan Trump, kimyasal saldırıyı düzenleyen Sukhoi-22 jetinin Şayrat’tan kalktığının belirlendiği söylenince en küçük çaplı askeri seçeneği tercih etti.
AB, faturayı Esad’a kesti
ABD’nin Humus kenti yakınlarındaki Şayrat Üssü’nü vurmasına Ankara ve Riyad’ın yanı sıra Batı dünyasından memnuniyet açıklamaları yükseldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bu gelişmenin sorumlusu Suriye rejimidir” dedi. “Kimyasal silahların hiçbir kullanımı kabul edilemez, yanıtsız bırakılamaz” ifadesini kullandı. NATO’nun “Suriye’de barış ve politik bir ortamı sağlamayı amaçlayan tüm uluslararası çabaları” desteklediğini söyleyen Stoltenberg, ABD’nin saldırısı öncesinde bilgi verdiğini açıkladı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD’nin, üssü vurmasının sorumlusunun Esad olduğunu savundu. Britanya da operasyonu destekledi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, “Kimyasal silah kullanmak şok edici ve savaş suçu olarak cezalandırılmalı. Suriye’nin geleceği Esad’da değildir, Amerikalılar pozisyonlarına açıklık getirmeye başladılar” dedi.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da “ABD, bu saldırıların sınırlı ve amacın gelecekte kimyasal silahların kullanımını caydırma olduğu konusunda AB’yi bilgilendirdi” açıklamasını yaptı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Suriye krizinde askeri çözüme karşı olduğunu açıkladı.
Suudiler ve İsrail hemfikir
Suriye’deki ABD operasyonu muhalifleri memnun etti, “sürsün” çağrıları yükseldi. Suudi Arabistan’da bir dışişleri yetkilisi de “Trump’ı överek cesur” olarak nitelendirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise “Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam’da değil, aynı zamanda Tahran’da, Pyongyang’da da yankılanmasını ümit etmektedir” açıklaması yaptı.
RUSYA’DAN SERT ÇIKIŞ. ‘ÇATIŞMA EŞİĞİNE GELİNDİ’
ABD saldırısının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın en yakın müttefiki olan sahadaki askeri varlığıyla savaşın seyrini Şam yönetiminden yana değiştiren Rusya’dan sert tepki yükseldi. Cenevre ve Astana barış görüşmeleri süreçlerinin de baş aktörlerinden Rusya, ABD’yi uluslararası hukuku çiğnemekle suçladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü, “Bağımsız bir devlete karşı girişilen bu saldırı uluslararası hukukun açık ihlalidir ve zaten kötü olan ABD-Rusya ilişkilerini olumsuz etkileyecektir” dedi. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, ABD’nin bu saldırıyla Rusya ile çatışmanın eşiğine geldiğini belirtti. Facebook hesabından Medvedev, “Ana düşman IŞİD’e karşı ortak mücadele sergilemek yerine Trump yönetimi, Suriye’deki meşru hükümetle öfkeli bir şekilde mücadele edeceğini gösterdi. Saldırı, uluslararası hukuk normları ihlal edilerek ve BM’nin onayı olmadan düzenlendi. Ayrıca ABD’ye yönelik bir saldırıyla ilgisi olmayan bir askeri operasyon için ABD Kongresi’ne ön bildirimde bulunulmadı” dedi.
‘Dikkati Nusra’dan kaçırma’
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da saldırıyı “provokasyon” olarak nitelendirdi. “Umarım bu hamle ABD-Rusya ilişkilerine tamir edilemez bir zarar getirmez” diye konuşan Lavrov, ABD’nin bu saldırıyla dikkatleri, Nusra’nın yaptıklarından uzaklaştırmak istediğini savundu. Moskova ayrıca ABD ve Rusya uçakları arasında Suriye hava sahasındaki olası kazaları önlemeye yönelik güvenlik protokolünü askıya aldığını açıklayarak BM Güvenlik Konseyi’ni de acil toplantıya çağırdı.
Trump’ın değişen politikası
ABD Başkanı Trump, seçim kampanyası boyunca Rusya’yla ilişkileri düzeltme vurgusunda bulunmuş, Rusya’nın, ABD başkanlık seçimlerine müdahil olarak Trump’ı desteklediğine dair iddialar gündemden düşmek bilmemişti. Trump yönetiminin, Moskova’yla ilk yüzyüze temasını Dışişleri Bakanı Tillerson’ın önümüzdeki hafta Rusya’ya gerçekleştireceği ziyarette yapmasının planlandığı da daha önce duyurulmuştu. Öte yandan gerilimin daha da tırmanmasıyla, sahadaki ABD uçakları ve askerlerinin misilleme hedefi haline gelebileceği yorumları dikkat çekiyor.
ABD, Suriye'yi vurdu... 59 Tomahawk füzesi
ABD'nin vurduğu El Şayrat Hava Üssü neden önemli?
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrakim Kalın'dan ABD'nin Suriye'ye saldırısına ilişkin açıklama
ABD'nin Suriye'yi vurmasıyla ilgili hükümetten ilk açıklama
ABD'nin Suriye'ye saldırısı sonrası Rusya'dan acil BM'ye toplantı çağrısı
Rusya'dan Suriye'yi vuran ABD'ye uyarı: Olumsuz sonuçları olabilir
ABD'nin füzeli saldırısı sonrası Suriye'den ilk açıklama: Kayıplarımız var
ABD, Suriye'yi vurdu, Dolar fırladı
ABD'den Suriye'ye saldırı sonrası 'Rusya' açıklaması: Haber verilmedi
Trump'tan Suriye'ye saldırı sonrası ilk açıklama
Rus senatör Puşkov: Eğer Trump, Suriye'ye girerse...
Humus Valisi Berazi: Saldırı terörist gruplara hizmet ediyor
ABD'nin Suriye saldırısı sonrası Rusya'dan kritik karar: Sıcak iletişim durduruluyor
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?