Tüm dünya İstanbul toplantısını konuşuyor
"Suriye'nin Dostları" toplantısının sonuçlarını değerlendiren yabancı medya, "Kapalı kapılar ardında ihtilaflar ve çekişmeler yaşandı", "Erdoğan Esad'ı uyardı" şeklinde yorumlar yaptı.
Ekonomi gazetesi Financial Times, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İstanbul toplantısının uluslar arası toplumun birliğini kanıtladığını söylese de "Türkiye ve ABD de kararlı bir liderliğin sağlanması için birbirine bakarken kapalı kapılar arkasında ihtilaflar ve Ankara'nın Suriye Ulusal Konseyi için bir fonun kurulmasına yönelik önerisi ile ilgili çekişmeler yaşandı" savını öne sürdü.
Guardian: İstanbul'daki planı kabul et çağrıları gönülsüzce
İngiliz Guardian, istanbul'da Annan Planı'nın kabul edilmesi yönündeki çağrıların "gönülsüzce" gibi geldiği yorumunu yaptığı haberinde Kofi Annan'ın bile toplantıya katılmadığına dikkat çekti. Bazı ülkelerin Annan'ı girişiminin, başarısız olacağını düşünerek, hazırlanmakta olduklarının işaretlerinin bulunduğunu da savunan gazete "Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, BM krizi çözemezse Suriyeliler'in kendilerini savunma haklarının olduğunu söyledi" diye yazdı.
Telegraph: Erdoğan Esad'ı uyardı
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph da "Türkiye, Esad rejimini (Annan) planı zaman kazanma taktiği olarak kullanmaması gerektiği uyarısını yaptı" başlıklı haberinde Başbakan Erdoğan'ın "Suriye'nin Dostları" toplantısını açarken yaptığı konuşmaya atıfta bulundu. Gazete, "Bir zamanlar Sayın Esad'ın bakanları ile ortak kabine toplantılarını gerçekleştiren Sayın Erdoğan, komşu rejimin sağlam bir müttefiğinden sert bir eleştirmenine dönüştü" yorumunu yaptı.
BBC: Önlemler Suriye'deki güç dengesini değiştirmeyecek
İngiliz yayın kuruluşu BBC, alınan önlemlerin Suriye'deki güç dengesini değiştirmeyeceğini savunarak, "Ancak, Suriye'nin gelin kalan müttefiklerine, muhaliflerin yanında yer almaya istekli güçlü diplomatik bir bloğun bulunduğu uyarısı anlamına geliyor" görüşünü dile getirdi.
Wall Street Journal: Annan planı başarmazsa Türkiye'nin baskısı artacak
ABD'li gazete Wall Street Journal, İstanbul toplantısına katılan ülkelerin Suriyeli muhaliflere yardım taahhüt ettiklerini vurguladığı geniş haberinde, Obama Yönetiminin muhaliflere silah sağlanması çağrılarına direndiğini belirtirtikten sonra "Ancak ABD'li yetkililer son günlerde BM destekli (Annan) planın başarılı olmaması halinde Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye gibi ülkelerin Suriye muhalefetinin silahlandırılması yönündeki baskıların muhtemelen artacağını kabul etti" dedi.
New York Times: Düzinelerce ülke doğrudan müdahaleye daha yakınlaştı
New York Times da "ABD ve düzinelerce ülke, Pazar günü Suriye'deki çatışmalara doğrudan müdahaleye daha yakınlaştı" ifadelerine yer verdiği haberinde "Sayın Erdoğan, bir zamanlar Suriye'nin yakın müttefiki olan Türkiye'nin oraya karışma niyetinin olmadığını ancak dünyanın seyinci kalamayacağını vurguladı" sözlerini kullandı.
Washington Post: Suriye'nin Dostları Esad'ı uyardı
"Suriye'nin Dostları"nın Esad'ı kendisinden talep edenleri yerine getirmek için çok az zamanı olduğu konusunda uyardıklarını belirten Washington Post, "Arap devtleri, Suriye muhalefi savaşçılarına ödeme yapmak için milyonlarca dolar sağlayama konusunda mutatabık kaldılar" dedi. Gazete, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun bu günlerde ne olacağını göreceklerini belirtirken sarfettiği "daha sonra tüm alternatiflere bakacağız" sözlerine de dikkat çekti.
Rusya'nın Sesi: Hükmü Suriye'nin yalancı dostları grubu değil BMG verecek
Rusya'nın sesi radyosu, İstanbul toplantısına ilişkin olarak "Rusya Dışişleri Bakanlığı, Annan barışçı planının, birçok bakımdan Rusya'nın girişimlerine uygun olduğunu sanıyor. Fakat onun yerine getirilmesi hakkında, Suriye'nin yalancı dostlar grubu değil, yalnız BM Güvenlik Konseyi hüküm verebilecektir" yorumunu yaptı.
İranlı Press TV: Toplantıya katılan ülkeler Suriye'nin düşmanları
İran televizyonu Press TV, "Suriye'nin Dostları" toplantısına karşı düzenlenen gösterilere dikkat çekerek, Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'nin önünde yapılan gösterilerde, toplantıya katılan ülkelerin "Suriye'nin düşmanları" olarak nitelendirildiğine, İstanbul'daki gösterilerde ise, Türk polisinin göz yaşartıcı gaz ve biber gazı kullandığına vurgu yaptı.
Haaretz: Çok az somut karar
İsrailli Haaretz gazetesi, İstanbul konferansının bir bildirge ile son bulduğunu belirtirken "çok az somut karar alındığı" değerlendirmesini de yaptı. Haberde 70'yi aşkın ülkenin Suriye Ulusal Konseyi'ni Suriye halkının temsilcisi olarak tanırken muhalefete silah sağlamaktan kaçındıklarına dikkat çekildi.
El Mundo: Suriye'nin Dostları muhalefeti muhatap kabul ediyor
İspanyol El Mundo, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarına dikkat çekerek "Suriye'nin Dostları"nın "Suriye Ulusal Konseyi'ni "Tüm Suriyelilerin temsilcisi olarak tanıdığını"nı vurgularken Esad yanlılarının İstanbul'da yaptıkları gösteriye de işaret etti.
El Pais: Suriye'nin Dostları'ndan Esad'a ultimatom
İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais, "Suriye'nin Dostları"nın Beşar Esad'a bir "ultimatom" verilmesi yönünde öncülük yaptıkları yorumunu yaptığı haberinde "Batı, Ulusal Konseyi tüm Suriyelilerin temsilcisi olarak tanıdı" diye yazdı.
Le Parisien: Suriye'nin Dostları Şam'ı daha çok sıkıştırıyor
Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Parisien, Washington, Paris ve İstanbul başta olmak üzere, "Suriye'nin Dostları"nın, Şam rejimini daha çok sıkıştırdıklarını belirtirken "en sabırsız"ların ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe olduğunu da öne sürdü.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi