Tüm gözler Türkiye'de
Türkiye’nin “Bütün Renkleriyle Türkiye” sloganıyla onur konuğu olarak katıldığı ve dünya kamuoyunun gözlerini Türkiye’ye çevirecek ‘2008 Frankfurt Kitap Fuarı’ dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Orhan Pamuk’un konuşmalarıyla resmi olarak açıldı.
Türkiye’nin “Bütün Renkleriyle Türkiye” sloganıyla onur konuğu olarak katıldığı ve dünya kamuoyunun gözlerini Türkiye’ye çevirecek ‘2008 Frankfurt Kitap Fuarı’ dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Orhan Pamuk’un konuşmalarıyla resmi olarak açıldı. Açılışa komite üyeleri, basın mensupları, edebiyatçılar, Alman ve Türk Kültür Bakanları ile Büyükelçilik temsilcileri katıldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Yunus Emre Oratoryosu’nu ilk kez Almanca olarak seslendireceği geleneksel açılış galası, bu yıl da resmi açılışın ardından eski Frankfurt Opera (Alte Oper) binasında yapılıyor.
100 Yayıncı, 350 yazar ve çevirmen
Kapılarını kitapseverlere 15 Ekim’de açacak fuar için “Onur Konuğu Türkiye Projesi”ni yürütmek üzere kurulan ‘Onur Konuğu Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi’, fuar esnasında Türkiye’den 300 yazarın yanı sıra, ülkemizin sanat, müzik, tiyatro ve sinemasını da uluslararası beğeniye sunacak.
Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarı’nda bu çerçevede belirlenen ve 100 yayıncı, 350 yazar ve çevirmen, 320 sanatçıdan oluşan 1000 kişilik bir heyetle ve 10 telif ajansı temsilcisi, 100 kişilik resmi heyet ile medya mensubu, küratör, moderatör ve sinema yapımcılarından oluşan 120 kişilik toplulukla temsil ediliyor. Türkiye’ye ayrılan toplam 4.000 metrekarelik alanda ise 100 yayınevi temsil edilecek. 19 Ekim’de gerçekleştirilecek konuk ülke devir teslim töreninde yazar Gülten Akın bir konuşma yaparak konuk ülke statüsünü Çin Halk Cumhuriyeti’ne devredecek. Yaklaşık 250 etkinliği kapsayan onur konuğu sunumunun ana çizgisi ‘ülke edebiyatı’ ve ‘yayıncılık dünyası’. Frankfurt kentindeki etkinlikler ise sadece fuar alanıyla sınırlı değil; kentten 40’a yakın kuruluş kent içi etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Hat sanatçısı Muhittin Serin, cilt sanatçısı İslam Seçen ve ebru sanatçısı Timuçin Tanarslan, fuar süresince Agora Salonu’nda kendileri için hazırlanan atölyede sanatsal uygulama gösterimi gerçekleştirerek geleneksel Türk el sanatlarını temsil ederken; ‘Made in Turkey’ sergisi kentin çeşitli noktalarında 15 Kasım’a dek görülebilecek.
Fuarda sergiler...
Fuar alanındaki sunumun odak noktasındaki “Kazanılmış Katmanlar” üç katmandan oluşan bir sergi. Serginin ilk katmanında yer alan sekiz yazar (Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nâzım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Sait Faik, Yaşar Kemal, Oğuz Atay, Orhan Pamuk) ile Türkiye’nin zihinsel haritasında yer alan temel tartışma konularına giriş yapılırken, ikinci katmanda ülke edebiyat ve felsefesinde belirginlik kazanan farklı çizgiler sunulup, son katman da Anadolu uygarlıklarından beslenen çağdaş Türkiye’nin tarihsel kökleri yansıtılıyor. Küratörlüğünü Ekrem Işın, Fahri Aral ve Sadık Karamustafa’nın üstlendiği “Kazanılmış Katmanlar” fuar süresince ziyarete açık olacak. Doğan Kuban’ın Osmanlı Mimarisinden Kesitler’i, Kitaphaneden Babiâli’ye: Kitabın Yolculuğu: Türkiye’de Çok Kültürlü ve Çok Dilli Yayıncılığın 500 Yılı’ adlı sergi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Bölümü’nün düzenlediği ‘Istanbul as felt by...’ afiş sergisi, Bülent Erkmen’in Tipografinin Resmi, Resmin Tipografisi’, ‘Yahya Kemal Beyatlı Anısına’, Türk grafik ve reklam tasarımının öncü adlarından İhap Hulusi Görey’in konu alındığı ‘İhap Hulusi Görey 91 yıl sonra Almanya’da’ ‘Agora’ bölgesinde yer alacak sergiler arasında. Fuar alanının kültür pazarı Agora’da 10 metre yüksekliğinde bir kule etrafına kurulacak çadırlarda ‘Sevim Burak’ın Dünyası’ ve ‘Nasreddin Hoca’nın 800. Doğum Günü’ sergileri gerçekleştirilecek. Halil Akdeniz’in küratörlüğündeki ‘Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ sergisi ise Frankfurt am Main’de olacak.
Müzik ve sahne sanatlarında Türkiye...
Agora’da bugün ‘Kolektif İstanbul - Balkan Sounds Meets Gipsy Swing’ konseri, Alte Oper Frankfurt’ta ‘Goethe’nin Divânı’ndan Gazeller’ gösterisi, 16 Ekim’de Saalbau Griesheim’da ‘Hasbihâl Topluluğu Semah Gösterisi’, Jazzkeller’da ‘Ayşe Tütüncü Trio’ konseri, 17 Ekim’de Künstlerhaus Mousonturm’da ‘Aynur’ konseri, Gallus Theater’da Nazlı Erayda’nın Sevim Burak’tan uyarladığı ‘…Ya Seni Rüyasında Bir Daha Hiç Görmezse’ adlı müzikal gösterisi ve 18 Ekim’de Künstlerhaus Mousonturm’da ‘Baba Zula Feat Ceza & Dr. Das, Dj Yakuza ve Michael Rütten’in ‘Istanbul By Night’ gecesi de müzik ve sahne sanatları alanında Türkiye’nin tanıtımı için yapılacak etkinlikler arasında.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi