"Türk askeri Kıbrıs'tan çekilsin" raporu kabul edildi

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda Türkiye raporu görüşüldü. AP'nin kabul ettiği raporda, "Türk askeri Kıbrıs'tan çekilsin" diyor. Avrupa Parlamentosu'nun kabul ettiği raporun herhangi bir bağlayıcığı bulunmuyor.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.02.2010 - 12:55

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda Türkiye Raporu görüşülürken ilginç görüşler dile getirildi. Türk ordusunun Kıbrıs'tan geri çekilmesi istenen görüşmeler sırasında "Türk tehdidi" Yunanistan'daki krizin bir nedeni olarak gösterildi. "Eğer Türkiye'ye yanlış mesaj gönderirsek AB'nin güvenliğini tehlike altına atmış oluruz", "Enerji başlığı niçin açılmadı?", "Türkiye ile saklambaç oynamayı bırakalım", "Casus belli devam ediyor" gibi ifadeler kullanıldı.

ABHaber'e göre, AP Genel Kurulunca söz alan üyeler, parlamenterlerin bazılarının görüşleri özetle şöyle:

Philip Claes: "Türkiye AB reformlarını bir türlü yapmıyor. Geriye gidiş var.Töre ve namus cinayetleri, zorla evlilikler .Kıbrıs'ın işgali devam ediyor. Bunlar ne zaman bitecek. Müzakerelerin sona erdirilmesini düşünmüyor musunuz? "

Jose Ignacio Salafranca Sanchez-Negra: "Ilımlı İslam Türk hükümeti AB yolunda reformlar yaptı. Anayasa mahkemesinin Askere yargı yolunu kapatan kararı ve DTP'nin kapatılması yanlış. Çok önemli süreçteyiz dikkatli olmak zorundayız. Türkiye'ye yanlış mesaj göndermemeliyiz. Türkiye Kopenhag kriterlerini uygulamalı. Ankara Protokolü uygulanmalı.Eğer Türkiye'ye yanlış mesaj gönderirsek AB'nin güvenliğini tehlike altına atmış oluruz.Türkiye NATO üyesi ve çok önemli stratejik öneme sahip konumda."

Helene Flautre: "Hrant Dink olayında görüleceği gibi ilk defa yargı bu cinayetin üzerine kararlılıkla gidiyor Ergenekon süreci de önemli.AB reformları sayesinde Türkiye her şeye rağmen ilerliyor.Töre namus cinayetlerinin üzerine kararlılıkla gidiliyor. AB Kıbrıs sonuyla ilgili samimi olmalı. Çözümü desteklemeli."


"Neden o kadar az başlık açıldı?"

Geoffrey Van Orden: "Hepimiz Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz.Avrupa Komisyonu'na bir soru yöneltmek istiyorum. Niçin Türkiye ile bugüne kadar bu kadar az başlık açıldı. Türkiye'nin coğrafik konumundan dolayı stratejik önemi var.Avrupa'ya enerji tedariki çerçevesinde önemli bir rol oynuyor.Enerji başlığı niçin açılmadı? Türkiye'ye eleştirelim. Ama Kıbrıslı Türkleri yönelik izolasyonların kaldırılması için istekli olalım."

Elmar Brok: "AB Genişlemesi Kopenhag kriterlerine sağlanarak ve AB'nin hazmetme kapasitesi öngörülerek sürdürülmeli. Kıbrıs sorunu din ,düşünce ve ifade özgürlüğü sağlanmalı."

Alexander Graf Lambsdorff: "AB ile ilişkiler alanında Tür toplumunda büyük bir hareketlilik var. Bu hareket bir ileri bir geriye gidiyor. Türkiye'nin AB perspektifi var. Ama kriterleri yerine getirmek koşuluyla."


"Türkiye ile saklambaç oynamayı bırakalım"

Jaroslav Paska: "Türkiye ile saklambaç oynamayı bırakalım.Türkiye'de köle gibi ailleler kızlarını satıyor.AB ve Türkiye'nin yapacağı daha çok şey var.Müzakereler zor ve uzun olacak."
-Ioannis Kasoulides: "Türkiye Kıbrıs sorunu yüzünden bazı başlıkların bloke olduğunu anlamalı. Türk askerinin müdahalesine Kıbrıs'ın ihtiyacı yok."

Edvard Kozusnik: "Türkiye açık ve dürüst olalım. Ya hayır yada evet diyelim, oyalamayı bırakalım."


"Türkiye Kıbrıs'ta çok kötü rol oynuyor"

Willy Meyer: "Türkiye Kıbrıs'taki müzakerelerde çok kötü rol oynadı ve oynuyor.AB Türkiye'ye açık bir mesaj vermeli Türk askeri adadan çekilmeli. Kıbrıs'ta işgal devam edemez.Türkiye Kuzey Kıbrıs'a nüfus göndermemeli."

Nikolaos Slavrakos: "Türkiye AB'nin (Ege denizi ve Kıbrıs Rum Kesimi) hava ve deniz sahasını ihlal ediyor. Türkiye NATO üyesi ancak diğer NATO ülkesi Yunanistan'ı tehdit ediyor.Casus belli devam ediyor.Türkiye diğer ülkelerin tersine İran'a yakınlaşıyor.Türkiye uluslararası anlaşmaları ihlal etmeye devam ediyor."

Andrew Duff: "Bloke olmuş Kıbrıs doyası için bir kısım Türk askerin adadan çekilmesi jest olur."


"Geçen yılki raporda Maraş yoktu"

Cristian dan Preda: "AP Türkiye Raporu olumlu.Nabucco Avrupa'ya gaz tedariki açısından Türkiye'nin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor."

Metin Kazak: "Geçen yılkı AP Türkiye raporunda Maraş ve Türk askerinin hemen çekilmesi konuları yoktu. Eski Avrupa Komisyonu üyesi Rehn, Maraş konusunun BM çatısı altında çözülecek bir konu olduğunu söyledi.Askerlerin adadan çekilmesi de BM müzakereleri çerçevesinde ele alınacak konular arasında yer alıyor.AB'nin Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonları kaldırma sözü bulunduğunu hatırlatmalıyım."


"Türkiye'ye a la carte üyelik olamaz"

Maris Eleni Koppa: "Türkiye raporu dengeli ve olumlu.Türkiye AB'ye karşı tüm yükümlülüklerini yerine getirmeli.Türkiye'ye a la carte üyelik olamaz.İnsan hakları ihallleri iyi komşuluk ilişkileri casus belli gibi sorunlar devam ediyor."

Emine Bozkurt: "Komşular birbirini desteklemeli tam tersine kösteklememeli.BM Genel Sekreteri Kıbrıs'taki taraflara çözüm için çağrı yaptı. AB çözüme yardımcı olmalı. Çözüm sadece Türkiye'ye çağrı yapmakla gerçekleşmez."

İsmail Ertuğ: Kıbrıs konusunda Ankara Protokolü'nü Türkiye uygulasın deyip sorunu geçiştiremeyiz. Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların kaldırılması ne olacak? AB'nin bu çerçevede verdiği söz ne olacak?"


"Yunanistan'daki krizin bir nedeni Türk tehdidi"

Georgios Koumoutsakos: "Yunanistan ekonomik kriz içinde olmasının bir sebebi askeri harcamalardır. Buda Türkiye'den gelen tehdit yüzünden oldu. Gelen tehdit üzerine Yunanistan Türkiye'ye karşı silah almak zorunda kaldı. Casus belli hala sürüyor. Türkiye AB'nin her gün deniz ve hava sahasını ihlal ediliyor.AB bunları iyi anlamalı."

Zoltan Balczo: "Türkiye AB'ye uymuyor. AB'nin Hıristiyan değerleri kültürel mirasını gözardı edemeyiz. Bu kültür birliği AB'nin ortak yaşamını sağlıyor. Türkiye'yi kabul edersek o zaman niçin İsrail'de üye olmasın."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon