Türk Büro-Sen'den 2. Kadın Kurultayı
Türk Büro-Sen tarafından düzenlenen 2. Kadın Kurultayı sonuç bildirgesinde, ''Şehirde evli kadınların yüzde 18'i, köylerde de yüzde 76'sı eşleri tarafından dövülmektedir. Kadınların yüzde 57.7'si evliklerinin ilk gününde şiddetle karşılaşmaktadır'' denildi.
Türk Büro-Sen'in, Antalya'nın Manavgat ilçesinde 4-6 Mart tarihlerinde düzenlediği 2. Kadın Kurultayı ile ilgili sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, kadınların dünyada ve Türkiye'de sorunlarının artarak devam ettiği kaydedildi. Dünya Ekonomik formu 2010 Raporuna göre Türkiye'nin kadın-erkek eşitliğinde 134 ülke arasında 126. sırada olduğuna dikkat çekilen bildirgede, eğitim düzeyi bakımından Türkiye'nin 134 ülke arasında 109, istihdam, yöneticilik ve ortalama ücret konusunda da 131. sırada olduğu vurgulandı.
Kadınların üzerinde, ''sindirme ve kişiliksizleştirme politikası uygulandığının'' iddia edildiği bildirgede, buna temel dayanak olarak da gelenek, kültür ve muhafazakarlığın gösterildiği ifade edildi. Bildirgede her geçen gün ''Namus'' adı altında cinayete kurban verilen kadın sayısının da arttığı açıklandı. Aile içi şiddetin yüzde 87'sinin kadına karşı işlendiğinin belirtildiği bildirgede, şu ifadelere yer verildi:
''Şehirde evli kadınların yüzde 18'i, köylerde de yüzde 76'sı eşleri tarafından dövülmektedir. Kadınların yüzde 57.7'si evliklerinin ilk gününde şiddetle karşılaşmaktadır. Evlendirilirken hala berdel ya da başlık parası gibi çağ dışı uygulamalara maruz kalmaktadır. Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmeleri ve akraba evliliğinin yoğun olması nedeniyle, ülkemizde bebek ve kadın ölümlerinin sayısı artmaktadır.
Halen okuma yazma bilmeyen kadın sayısı milyonlarla ifade edilmektedir. Okul çağına gelmiş kız çocukları okula gönderilmemektedir. Eğitim gören 100 kadından sadece 2'si yüksek öğrenim görmektedir. Ülkemizde kadınların iş gücüne katılım oranı 1999'da yüzde 34.1 iken, 2010 yılında bu oran yüzde 27'ye gerilemiştir. Toplam işsizlerin 3'te biri kadındır. Kadınlarımızın yüzde 64'ü geçim sıkıntısı yüzünden mutsuzdur. Yüzde 59'u sosyal güvenceden yoksundur.''
Bildirgede, iş yerlerinde, Meclis'te, siyasi partilerde, sendikalarda ve diğer sivil toplum örgütlerinde kadına yönelik ayrımcılığın da devam ettiği kaydedildi. Dünyadaki işlerin yüzde 66'sı kadınlar tarafından görülürken, kadınların dünyadaki toplam gelirin ancak yüzde 10'nuna sahip olduğunun vurgulandığı bildirgede, kız çocuklarının 18 yaşından önce evlendirilmelerinin önüne geçilmesi yönünde tedbirler alınması, kadına yönelik şiddete öngörülen cezaların artırılması, mevcut cezaların uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi, kız çocuklarının okula gönderilmelerinin özendirilmesi, kadın istihdamının artırılması, çalışan kadınların en büyük sorunu olan bakımevi, kreş ve sosyal tesislerin yeterli ve ücretsiz hale getirilmesi istendi.
Bildirgenin sonunda, Türk kadınının 21. yüzyılda insan onuruna yakışır bir aile ve sosyal hayat içinde bulunmasının önündeki engellerin ivedilikle giderilmesi gerektiği vurgulandı. Kadınlar gibi sorunlarının da siyasilerce istismar edilmesinin istenmediğinin belirtildiği bildirgede, ''Seçimin yaklaştığı şu günlerde, hükümetin ve siyasi partilerin kadın sorunlarına yönelik etkin ve gerçekleştirilebilir çözümler üretmesini bekliyoruz'' denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu