'Türk çöpçatanı Recep Tayyip Erdoğan'

İsrail'in Haaretz gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Batı'da giderek "saygınlık" kazanmasının ardındaki faktörleri değerlendirdiği yazısında, "İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Türk çöpçatanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yardımıyla Esad'a kur yapıyor" yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 26.12.2008 - 11:03
Abone Ol google-news

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, "Esad nasıl uluslararası saygınlığı kazanmaya başardı" başlıklı geniş bir analizde 8.5 yıldır Suriye'yi yöneten Beşar Esad'ın, uluslararası alanda giderek "saygı" kazanmasının arkasındaki faktörleri değerlendirdi.

Gazete, bu çerçevede "Başbakan Ehud Olmert, Türk çöpçatanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yardımıyla hevesli bir biçimde Esad'a kur yapıyor. Kendisi ile buluşmak için Avrupa liderleri sıraya girdi. ABD başkanı olarak seçilen Barack Obama'ya yakın olanlar da, Suriye'yi, bölgedeki yeni bir güç dengesinin temeli olarak görüyor" yorumunu yaptı.

Olmert'in, Suriye ile barışa yönelik araştırmaları, Şubat 2007'de Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında başlattığını söylediğini anımsatan gazete, Suriye'deki nükleer reaktöre yönelik saldırıya karşın Esad'ın misilleme yapmaya kalkışmaması gibi gelişmelere dikkat çekerek Olmert'in, Esad'ı "sorumluluk sahibi" bir lider olarak görmeye başladığını ve Türkiye'nin aracılığıyla barış görüşmeleri yeniden başlatmak için harekete geçtiğini kaydetti.

Haaretz'in analizinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Esad'a Paris'e davet etmesi gibi gelişmelere de dikkat çekilirken Esad'ın, İsrail ve ABD'ye "en ufak taviz vermeden" Avrupa'da iyi karşılandığına dikkat çekti.

Ehud Olmert'in geçen pazartesi günü Ankara'ya yaptığı ziyarete de değinen gazete, ziyaretin amacının, İsrail ile Suriye arasındaki doğrudan müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik bir çerçeveyi görüşmek olduğunu belirtikten sonra "Olmert ve diplomasi danışmanı Shlomo Turgeman, Erdoğan ve, Suriyelilere telefon etmek için zaman zaman odadan ayrılan yardımcılarıyla birlikte oturdular" diye yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler