Türk-İş açlık sınırını açıkladı
Türk-İş, Haziran ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 878 TL, yoksulluk sınırının ise 2 bin 861 TL olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Türk-İş, Haziran ayı açlık yoksulluk raporu yayımlandı. Raporda Türkiye'nin gündemini geçtiğimiz aylarda ağırlıklı olarak oluşturan milletvekili genel seçimlerinin 12 Haziran 2011 günü gerçekleştiği ve toplumun önemli bir kesimini oluşturan çalışanlarla birlikte halkın demokratik tercihini yaptığı, seçimin ardından ise "geçim şartları"nın gündelik yaşantının yine ayrılmaz bir parçası olmaya devam ettiği vurgulandı.
Türk-İş'in hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarı 878.18 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise 2 bin 860.53 TL'ye ulaştı.
Çalışanlar 34 TL daha fazla harcama yapmak zorunda
Çalışanlar, ağırlıklı olarak tükettikleri mal ve hizmetlerdeki fiyat artışı nedeniyle, yılbaşına göre bugün 33.83 TL daha fazla harcama yapmak durumunda. Mutfak harcamasına altı ayın sonunda gelen ek yük ise 10.38 TL oldu.
2011 yılının başında işveren-hükümet kesimi tarafından aylık net 629.95 TL olarak belirlenen asgari ücretin 1 Temmuz'dan itibaren yılın ikinci altı aylık dönemi için aylık net 658.95 TL olacağının hatırlatıldığı raporda, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2010 yılında asgari ücretli sayısının 4 milyon 738 bin 433 kişi olduğu ifade edildi. Milyonlarca asgari ücretlinin günde 22 TL ile kendisinin ve ailesinin geçimini insan onuruna yaraşır düzeyde sürdürmesinin mümkün olmadığının altı çizildi.
Gıda fiyatlarında aylık gerileme devam etti
Türk-İş'in verileri temel alındığında Haziran 2011 ayı itibariyle "mutfak enflasyonu"ndaki değişim şöyle oldu:
"Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin 'gıda için' yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.38 oranında geriledi. Böylece son beş yılda bu ay gıda fiyatlarında görülen aylık gerileme devam etti. Yılın ilk altı aylık döneminde artış oranı yüzde 1.20 oldu. Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 7.36 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 8,16 olarak hesaplandı."
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt