Türk-Kanada iş konseyi forumu

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yatırım açısından jeopolitik önemine işaret ederek, ''Bir Kanada firması dünyaya açılmak istiyorsa, mutlaka tercih edeceği yer Türkiye olmalıdır'' dedi.

Türk-Kanada iş konseyi forumu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.10.2010 - 07:23

Beraberindeki işadamı heyetiyle birlikte Kanada'nın Toronto eyaletine gelen Çağlayan, temaslarının ikinci gününde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından One King West Hotel'de düzenlenen, ''Türk-Kanada İş Konseyi Forumu''na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, bakan eşliğinde ilk kez Kanada'ya bir ticaret heyeti düzenlendiğini belirten Çağlayan, Türkiye'nin Kanada'ya siyasi, ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi noktasında özel bir önem verdiğini söyledi.

Kanada'nın yaklaşık 650 milyar dolar, Türkiye'nin ise 250 milyar dolar ticaret hacmine sahip olduğuna işaret eden Çağlayan, 900 milyar doları bulan iki ülkenin toplam ticaret hacmi içerisinde ikili ticaretin sadece 1,2 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu kaydetti.
Bakan Çağlayan, dünyanın 10. büyük ekonomisi olan Kanada ile 17. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin yatırım açısından önemli fırsatlar sunan iki ülke olduğunu vurguladı.

Kanadalı firmalara Türkiye'ye yatırım çağrısı

Konuşmasında Türkiye'nin jeopolitik önemine de dikkati çeken Devlet Bakanı, Türkiye'nin Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan, dünya enerji kaynaklarının geçtiği noktada bulunan önemli bir ülke olduğunu söyledi. Çağlayan, ''Tarihi İpekyolu'nun merkezinde Pekin ile Londra'nın birleşmesinde ana arter görevi görecek bir ülke. İki kıta arasında köprü olan Türkiye'ye 4 saatlik uçuş mesafesinde 51 ülke bulunuyor'' diye konuştu. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye'ye yaklaşık 123 milyar dolarlık enerji yatırımı yapılmasının planlandığını da belirten Zafer Çağlayan, bunun da Kanadalı yatırımcılar için Türkiye'yi daha cazip hale getirdiğini kaydetti.

Türkiye'nin Kanadalı işadamları için son derece önemli fırsatlar sunan bir ülke olduğuna vurgu yapan Çağlayan, ''Ben de eski bir işadamıyım, 27 yıl sanayicilik yaptım. Bir Kanada firması dünyaya açılmak istiyorsa tercih edeceği yer mutlaka Türkiye olmalıdır'' diye konuştu. İki ülkenin güçlerini birleştirmesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, bu çerçevede özellikle hizmet sektörü, enerji ve müteahhitlik alanlarında dünyanın bir çok ülkesinde Türk ve Kanada firmalarının ciddi ortaklıklar yapılabileceğini bildirdi. Giderek zorlaşan rekabet şartları yüzünden iş yapmanın da zorlaştığını anlatan Çağlayan, bu nedenle iki ülke arasında en kısa zamanda bir serbest ticaret anlaşmasının yapılması gerektiğini söyledi.

Ekonomide yükselen 5 ülke

Dünya ekonomisinden G-7 ülkelerinin aldığı payın giderek azaldığına dikkati çeken Çağlayan, bu ülkeler içerisinde ABD'nin önceki yıllarda yüzde 25 olan dünya ekonomisinden aldığı payın yüzde 20'ler seviyesine düştüğünü, 2015 yılında da bu payın yüzde 15'lere düşeceğinin ifade edildiğini söyledi. Aynı şeyin Almanya, İngiltere, Fransa ve Japonya gibi ülkeler için de geçerli olduğunu söyleyen Zafer Çağlayan, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Türkiye'nin ise önümüzdeki yıllarda dünya ekonomisinden en fazla pay alacak ülkeler olarak gösterildiğini bildirdi.

Küresel kriz nedeniyle dünyada birçok ülkenin ciddi sıkıntı içine girdiğini anlatan Bakan Çağlayan, OECD ülkeleri içinde bankalarına müdahale etmeyen iki ülkenin Kanada ve Türkiye olduğunu vurguladı. Çağlayan, ''İki ülke gelecekte son derece önemli büyüyecek ülkeler olarak öne çıkmaktadırlar'' diye konuştu. Rekabetin giderek kızıştığı bir ortamda hızlı davranmanın büyük önem arz ettiğini anlatan Devlet Bakanı, ''Küresel krizle beraber artık büyük balık küçük balığı yutmuyor. Artık hızlı balık yavaş balığı yutuyor. Çok çabuk anlaşmalar yapan ve işadamlarını bir araya getiren ülkeler karşı olacak'' dedi.

Kanadalı yatırımcılar için Türkiye stratejik pazar

Forumda konuşan Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Peter Van Loan da, G-20 üyesi olarak Türkiye'nin uzun yıllar ticaret kapısı olduğunu belirterek, Türkiye'nin bölgesinde barış ve istikrarı koruma çabasını da övdü. Küresel kriz ortamında Kanada gibi Türkiye'de de hiçbir bankanın batmadığına ve hiçbir bankaya devlet müdahalesinin olmadığına dikkati çeken Loan, giderek güçlenen Türkiye'de yatırımlar konusunda da Türkiye'nin önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

Kanada şirketlerinin Türkiye'de enerji ve altyapı işlerinde faaliyet gösterdiğini anlatan Bakan Loan, Kanadalı işadamlarının bu yılın Aralık ayında Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştireceğini ve iki ülke işadamlarının birçok sektörde ortaklık yapabileceğini dile getirdi. Kanada'da iyi bir yatırım ortamı bulunduğunu ifade eden Loan, şunları söyledi:
''Ekonomide en düşük borç ve açığı olan bir ülkeyiz. G-7 ülkeleri arasında en düşük vergilere sahip ülkeyiz. Yüksek bilgili işçilere sahibiz. Aynı zamanda sağlam bir eğitim ve sağlık sistemimiz var. Bunların yanında Kanada'da çok güzel bir doğal ortam da var. Kanadalılar çalışması kolay insanlar. Kanadalı işçiler işlerine sadıktır. Bu da Kanada'nın yatırımcılar için bu kadar çekici olmasının sebeplerinden biridir. Yatırımcılarımız için Türkiye'yi stratejik pazar olarak belirledik. Serbest ticaret anlaşması ile aramızda daha sağlam bağlar kurulacaktır.'' Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasının müzakerelerine başlandığını belirten Loan, her iki ülkeden de bu konuda aktif desteğin gelmesinin önemli olduğunu bildirdi.

Büyükelçi Akgünay

Türkiye'nin Kanada Büyükelçisi Rafet Akgünay da konuşmasında, Türk Hava Yolları'nın 2009 yılında İstanbul-Toronto seferini başlatmasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştiğini söyledi. Haftada 3 gün olan seferleri 7'ye çıkarmak istediklerini belirten Akgünay, ''Doğrudan uçuşların artmasıyla birlikte ikili ticaret, yatırım ve insanlarımız arasındaki temaslar artacaktır. Son 1,5 yılda umut vaat edeci gelişmeler oldu. Umuyoruz ki bu pozitif trend bu sene de devam edecek. Daha iletken bir siyasi ortam ekonomik ve ticari ilişkilerimize de yansıyacak'' diye konuştu.

Türk-Kanada İş Konseyi Başkanı Ronald Denom ise iki ülke arasındaki ticaret rakamlarının yetersiz olduğunu ifade ederek, bu rakamın artırılması gerektiğini dile getirdi. Eğitim ve turizmi çok önemsediğini anlatan Denom, ''Kanadalı insanlar Türkiye'ye geldikleri zaman şaşırıyorlar. Çünkü gördükleri, beklentilerinin üzerine çıkıyor. Türkiye'ye daha fazla Kanadalı turist çekmeliyiz. Bizim daha fazla anlayışa ve daha fazla bilgi paylaşımına ihtiyacımız var'' dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Kanada'nın şimdiye kadar kendileri için uzak bir pazar olduğunu, şimdi ise yakın hale geldiğini ifade ederek, ''Türk ihracatçıları olarak yeni pazarlar hep odak noktamızda. Kanada ile ikili dış ticaretimizi geliştirmek için büyük potansiyel olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu. Türkiye'nin son 9 yılda ihracatta çok büyük ilerleme gösterdiğini, fakat bu büyük ilerlemeyi gösterirken Kuzey Amerika'da aynı atılımı yapamadığını anlatan Büyükekşi, şöyle konuştu:

''Türk işadamları olarak Amerika kıtasını hedef pazar olarak görüyoruz. Sigorta ve navlun maliyetlerinde önemli avantajlar sağlamak için lojistik merkezler düşünüyoruz. Kanada'da ürün ve sektör tanıtımında ihracatçılarımızın elektronik imkanları iyi kullanacaklarını düşünüyoruz. Kanada'nın Türkiye'ye yatırım konusunda çekimser kaldığını gözlemliyoruz. Son verilere göre Türkiye'de sadece 173 Kanada firması var. Kanadalı dostlarımızı Türkiye'ye yatırıma davet ediyoruz. Kanadalı yatırımcılar için Türkiye önemli bir üs olabilir. Ayrıca 3. ülkelere birlikte ulaşabiliriz.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler