Türk kirazı, dünya liderliğine oynuyor
UYMSİB Başkanı Çalı: "Türkiye, dünyada kiraz üretiminde birinci. İhracatta ise ABD ile yarışıyor. İkinci ama aradaki fark çok az" dedi.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Gürsu ilçesinde düzenlediği basın toplantısında, bölgede son günlerde görülen yağışların kiraz üzerindeki etkisinin en geç 10 gün içinde hissedilebileceğini bildirdi.
Bazı erkenci bölgelerde yağışlardan dolayı meyve tutumunda, dolayısıyla ürün miktarında azalma ve dolu yüzünden kalite bozuklukları gözlendiğini belirten Çalı, kiraz sezonuna ilişkin tam olarak ölçülebilmiş bir etkiden şu an için söz edilemeyeceğini anlattı.
Bu yıl, geçen senenin ihracat miktarına ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Çalı, "Geçen yıl kiraz ihracatı rekor kırmıştı. Miktar olarak 57 bin ton, değer olarak da 160 milyon dolara yaklaşmıştı. Kiraz üretimi dünyada 2 milyon 250 bin ton, Türkiye'de yaklaşık 450 bin ton. Türkiye, dünyada kiraz üretiminde birinci. İhracatta ABD ile yarışıyor. İkinci ama aradaki fark çok az" ifadesini kullandı.
Çalı, birlik olarak Türkiye için örnek olduklarına dikkati çekti.
Türkiye'nin geçen yıl ortalama ihraç kiraz bedelinin kilogram başına 2,80 dolar olduğunu hatırlatan Çalı, şöyle devam etti:
"Burada şöyle güzel bir ayrıntı var; UYMSİB üzerinden çıkan kirazın miktarı yaklaşık 5 bin ton. Bunun parasal değeri, karşılığı da 23 milyon dolar. Yani ortalama kilogram başına 4,60 dolar çıkıyor. UYMSİB üzerinden yapılan ihracatta katma değer daha fazla olmuş. Türkiye ortalaması 2,80 dolar, burası 4,60 dolar. Bu da tamamıyla birliğimiz üzerinden ihraç edilen kirazdaki pazarın etkisi, katma değerin sağlanması, üst düzey marketlere hitap etmesi ve bunun için de teknolojiyi kullanmakla sağlandı."
Siyah incirde "ABD ipe un seriyor"
ABD'ye, Bursa siyah inciri için ihracat izni çalışmalarının devam ettiğine de değinen Çalı, 2007 yılında başlatılan girişimlerden sonuç alınamadığına dikkati çekti.
Çalı, ABD'nin ilgili kuruluşlarının, bekledikleri izni vermediğini anlatarak, şunları kaydetti:
"ABD ipe un seriyor. Bütün çalışmaları yaptık, heyetler geldi, gitti. Niye? 2007'den bu yana 6 sene geçmiş, 7'nci senenin içindeyiz. Gerekçe şu; 'Türkiye'de Bursa siyah incirinde, Akdeniz meyvesi sineği zararlısı olabilir, vardır değil, olabilir' endişesi. Biz bunun olmadığını da kendilerine kanıtladık. Nasıl kanıtladık? Geçen sene ısrarlarımızla ABD'den teknik uzmanlar geldi. Teknik ve üst düzey uzmanlara arazide, bahçelerde hazırlanmış tuzaklarda Akdeniz meyve sineğinin olmadığını gösterdik. Hem de kendi kabul edebilecekleri çalışmalarla. Uluslararası ticarette 'tarife dışı engeller' diye bir başlık var. Kanaatimiz; bu konuyla ilgili ABD'nin tarife dışı engel koyduğu yönünde."
Bursa siyah incirinde erken olgunlaşmayı sağlayan "ethephon" adlı hormonun kullanılmaması konusunda önemli bir başarı sağladıkları bilgisini veren Çalı, bu konuda Bursa Valiliği ve üreticilerin büyük çaba gösterdiğini sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- 'HÜDA PAR' sessizliği bozuldu
- Narin cinayetinde yeni 'çuval' ayrıntısı
- Tapusu olana devlet 'kira' ödeyecek
- 'Kızım biliyor, dayanamıyor...'
- Tutuklanan kuzene 'terlik' sorusu
- Naci Görür uyarmıştı: Deprem sonrası açıklama yaptı
- Tunceli'de korkutan deprem!
- Hasat sevinci yarıda kaldı :Tarlada kilosu 2 TL
- Vahşetin tutuklularına tatbikat
- Başhekim doktora cinsel saldırıda bulundu