"Türkiye arabuluculukta istekli"

Japonya'nın en büyük gazetelerinden Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Libya'da arabuluculuğa istekli olduğunu ve Türkiye'nin Suriye'yi demokratikleşme yönünde teşvik ettiğini yazdı.

Yayınlanma: 28.03.2011 - 11:04
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile İstanbul'da yaptığı röportajı bugün tam sayfa olarak yayımlayan 3 milyonu aşkın tiraj sahibi gazete, Davutoğlu'nun "Libya'da kalıcı ateşkes için çaba göstermeleri gerektiği" yönündeki sözlerine yer verdi ve bu sözleri, Davutoğlu'nun Libya lideri Muammer Kaddafi ile muhalif gruplar arasında arabuluculuk yapmak istediği şeklinde yorumladı.

Gazete, son günlerde gösterilerin olduğu Suriye ile ilgili olarak da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Devlet Başkanı Beşşar Esad ile telefon görüşmesi yaptığını ve "Suriye'yi demokratikleşme yönünde teşvik ettiğini" belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Türkiye'nin yüzünü Doğuya çevirdiği" şeklindeki yorumların sorulması üzerine, "Türkiye'nin bazı ülkeler nezdinde olan ağırlığı Avrupa ve Amerika'dan daha fazla. Libya ve Suriye nezdinde yürütülen aktif girişimler de bu politikanın bir uzantısı" diye konuştu.

Gazete, Davutoğlu'nun, Türkiye'nin Libya'daki tüm misyonlarıyla çalıştığı, Libya ile her an irtibat halinde oldukları ve ortalığın sakinleşmesi yönünde çalıştıkları şeklindeki sözlerine yer verdi.

Nihon Keizai Shimbun gazetesi, Libya'da tutuklanan Amerikalı gazetecilerin 21 Martta serbest bırakılmasında Türkiye'nin oynadığı role de işaret etti.

"Ortadoğu ile derin ilişkiler"

Libya'ya müdahaleyi de değerlendiren gazete, Türkiye'nin Arap ülkeleriyle iyi olan ikili ilişkilerinin, Libya konusunda ABD ve Avrupa ile görüş ayrılıklarını ortaya çıkardığı yorumunda bulundu.

Türkiye'nin bombardımanda yer almadığına işaret eden gazete, Davutoğlu'nun, "NATO komutası altında deniz kuvvetleri unsurlarını göndererek silah ambargosunu denetleyeceğiz" dediğini kaydetti.

Libya'da çok sayıda Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini belirten gazete, bu ülkede olayların başlamasıyla Avrupa ve ABD'nin Kaddafi'nin görevini bırakmasını istediklerini, Türkiye'den bu yöndeki bir çağrının gecikmesinin insani ve ekonomik nedenlere dayandığını belirtti.
Gazete "Türkiye'nin Ortadoğu ile derin ilişkilerinin Avrupa ve ABD ile arasında çatlak oluşturduğu" görüşünü savundu.

Davutoğlu'nun "Türkiye ile Suriye arasında derin ekonomik ilişkilerin olduğu ve Türkiye'nin nüfuzunu kullanarak siyasi reformları hayata geçirmesi yönünde Suriye'yi cesaretlendirecekleri" ifadelerine yer veren gazeteye göre Davutoğlu, Suriye'nin "Libya gibi gerilimli bir duruma düşmemek için" reformları hızla hayata geçirmesi gereğine işaret etti.
Türkiye'nin son yıllarda Ortadoğu ile ilişkileri hakkında da gazete Davutoğlu'nun görüşlerine yer verdi. "Müslümanların ve Ortadoğu'daki siyasi çevrenin demokrasi ile uyumlu olamayacağı şeklindeki oryantalist yaklaşımın yanlış olduğunu" ifade eden Davutoğlu, "Arapların demokratikleşme hareketi, hem fırsatlar, hem de riskler getiriyor. Türkiye, barışçıl değişimi desteklerken, riskleri minimize etmek istemektedir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler