Türkiye basın özgürlüğünde dibe vurdu
Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında son 40'a girdi. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yayımladığı listeye göre, Türkiye 178 ülke arasında 138'inci oldu.
Geçen sene 122. sırada olan Türkiye'nin düşüşü raporda şöyle açıklandı: "Avrupa'nın kapısındaki Türkiye ve Romanya tarihlerinin en kötü sıralamalarındalar. 138. sıradaki Türkiye ile 140. sıradaki Rusya arasında yalnızca Etiyopya var.
Türkiye özelinde bu düşüşün nedeni gazetecileri hedef alan davalar, hapis cezaları ve mahkeme hükümlerindeki şiddetli artış. Bu vakaların arasında bir sürü Kürt ya da Kürt sorununu ele alan medya kuruluşu ya da çalışanı da var."
BBC'de yayınlanan raporda, sıralama hazırlanırken göz önünde bulundurulan kategoriler ise şöyle: gazetecilerin fiziksel şiddete maruz kalıp kalmadığı, öldürülen, gözaltına alınan ya da tehdit edilen gazeteci sayısı, dolaylı tehditler ve gazetecilerin bilgiye ulaşabilme imkanı, sansür ve otosansür, medyanın kontrolü, medya üzerinde olan idari ve adli baskılar ve internet özgürlüğü.
Basın özgürlüğü küresel bir mücadele
RSF adına açıklama yapan Genel Sekreter Jean-François Julliard, dünyanın çoğu yerinde basın özgürlüğü mücadelesinin devam ettiğini söylüyor.
Julliard, "Eskisinden daha da açık görüyoruz ki, ekonomik gelişme, yapısal reform ve temel hakların korunması beraber ilerlemeyebiliyor. Basın özgürlüğünün korunması, eski Avrupa demokrasilerinde tetikte olma mücadelesi, dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış totaliter yönetimlerde ise baskı ve adaletsizliğe karşı bir mücadele olarak devam ediyor."
Konuşmasında Avrupa'nın durumuna da dikkat çeken Juilliard, Finlandiya, Hollanda ve İsveç gibi ülkelerin sıralamanın başlarında yer aldığını, ancak 49. sıradaki İtalya ve 70. sırayı paylaşan Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerin, Avrupa'nın öncü konumuna gölge düşürdüğünü vurguladı.
Juilliard'a göre, Avrupa'da basın özgürlüğünün gerilemesi, bu ülkelerin dünyanın diğer yerlerine yapacağı basın özgürlüğü çağrılarını zorlaştıracak.
Küba'da yükseliş
Türkiye'nin dört yıldır gerilediği sıralamada, bu sene ilk defa Küba son 10'un içerisinde yer almadı.
Bu yükselişin nedeninin, ülkenin geçen yaz 14 gazeteci ve 22 aktivisti serbest bırakması olduğu söyleniyor.
Listenin son on ülkesinin arasında İran, Çin, Burma, Ruanda ve Suriye var. Rapor, bu on ülkede mutlak bir haber ve bilgi eksikiliği olduğunu açıklıyor ve "hangi ülkenin daha kötü olduğunu söylemek zor" diyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti