Türkiye 'BRİC' ülkelerine ekleniyor

"BRİC" teriminin yaratıcısı Goldman Sachs Varlık Yönetimi Başkanı Jim O'Neill, yeni bir yaklaşım gerektiğini savunarak, Türkiye, Meksika, Güney Kore ve Endonezya'yı, "BRİC" ülkelerine ekleyerek "Büyüme Piyasaları" olarak adlandırdığı yeni bir grubu oluşturuyor.

Türkiye 'BRİC' ülkelerine ekleniyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.01.2011 - 09:00

"Yükselen piyasa" kavramı gözden geçirilerek Türkiye'nin, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan "BRİC" ülkelerine dahil edileceği bildiriliyor. "BRİC" teriminin yaratıcısı Goldman Sachs Varlık Yönetimi Başkanı Jim O'Neill, yeni bir yaklaşım gerektiğini savunarak Türkiye, Meksika, Güney Kore ve Endonezya'yı, "BRİC" ülkelerine ekleyerek "Büyüme Piyasaları" olarak adlandırdığı yeni bir grubu tesis edecek. O'Neill, "Küresel GDP'deki payı yüzde 1'i olan herhangi bir ekonominin ciddi alınması gerektiğini" vurgularken Financial Times gazetesi ise, Türk ekonomisinin payının yüzde 1,2 düzeyinde bulunduğuna işaret etti.

Ekonomi gazetesi Financial Times, dokuz yıl önce "BRİC" terimini yaratan Jim O'Neill'in, yeni bir yaklaşımı benimseyerek Meksika, Güney Kore, Türkiye ve Endonezya'yı, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRİC'lere ekleyerek "Büyüme Piyasaları" olarak adlandırdığı yeni bir gruba eklemeyi planladığını belirtti.
 

'BRİC'ler'i yükselen piyasa olarak tanımlamak hazin'

Jim O'Neill'in açıklamalarını yansıtan gazeteye göre, dört BRİC ülkesine artık "yükselen piyasa" olarak tanımlanmasının "hazin" olarak gören O'Neill, "Yükselen piyasa" tanımının, artık çok fazla büyük bir yelpazede ekonomik olanakları olan ülkeleri de kapsadığı için gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor.

O'Neill'in, bir ay içinde müşterilerine açıklayacağı yeni yaklaşım çerçevesinde GSYH, kurumsal gelirdeki büyüme ve varlık getirilerindeki oynaklık gibi faktörlerin dikkate alınacağı belirtiliyor. Küçük yükselen piyasaların, yükselen piyasa muamele görmesi gerektiğini ifade eden O'Neill, "Ancak yükselen piyasalar arasında küresel GSYH'daki payını yüzde 1 veya fazlasını oluşturan ve bu payının daha da artması potansiyeli olan bir ekonomi ciddi alınmalı" şeklinde konuştu.
 

'Türkiye'nin küresel gelirdeki paşı yüzde 1,2'

İngiliz gazetesi de, Meksika ve Güney Kore'nin küresel gelirdeki paylarının nominal olarak yüzde 1,6'yı bulduğuna işaret ederken "Türkiye ve Endonezya'nın payları ise yüzde 1,2 ve yüzde 1,1'dir" diye yazdı. ABD'den sonra dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in küresel GSYH'nın yüzde 9,3'ünü oluşturduğuna dikkat çekildiği haberde Brezilya, Hindistan ve Rusya'nın toplam payının ise, yüzde 8 düzeyinde bulunduğuna da işaret edildi.

O'Neill'in, Güney Afrika gibi ülkelerin yeterince büyük olmadığı gerekçesiyle "BRİC" listesine dahil etmeye kuvvetle karşı olduğu belirtilen haberde, "Yükselen piyasa" kavramının, 30 yıl önce o dönemde Dünya Bankası ekonomisti olan Antoine van Agtmael tarafından yaratıldığı anımsatıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler