"Türkiye çocuk işçiliğiyle mücadelede başarılı"
AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle, Türkiye'nin çocuk işçi çalıştırmayla mücadele alanında başarılı olduğunu belirtirken, "Son 15 yılda Türkiye'de çocuk işçiliğin yayılmasının önlenmesi konusunda olumlu eğilim görüldü" dedi.
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye'de her yıl 5-60 bin aile ya da 300 bin kişinin geçici tarım işçisi olarak çalışmak üzere göç ettiğini bildirdi. Türkiye'nin çocuk işçi çalıştırmayla mücadelede başarılı olduğunu belirten Füle, "Türkiye 2014 itibarıyla çocuk işçi çalıştırmayı bitirmeyi taahhüt etti" dedi.
Stefan Füle, Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'deki çocuk işçiler ve bu konuda alınan önlemler konusundaki yazılı soru önergesini yanıtladı. Türkiye'nin çocuk işçilikle mücadelede güç kazandığını, sıranın mevzuattaki iyileştirmelerin uygulanmasına geldiğini belirten Füle, "Uluslararası Çalışma Örgütü Türk hükümetinin 2014 itibarıyla çocuk işçiliğini bitirmeyi taahhüt ettiğini bildirdi. Son 15 yılda Türkiye'de çocuk işçiliğin yayılmasının önlenmesi konusunda olumlu eğilim görüldü. Bu ILO'nun Türkiye'yi 2006 yılında çocuk işçilikle mücadelede başarı sağlayan üç ülkeden biri seçmesine neden oldu" dedi. Türkiye İstatistik Kurumu'na göre 6-17 yaş arası çalışan sayısının 1994'teki 2 milyon 269 bin (yüzde 15.2) rakamından, 2006'da 958 bin'e (yüzde 5.9) indiğini belirten Füle, şu konulara değindi:
"-Komisyon Kopenhag siyasi kriterleri çerçevesinde Türk yetkililerle düzenli görüşmelerin bir parçası olarak ve 2011'de AB Türkiye Katılım Mutabakatı altında planlanan alt komite toplantısı sırasında fındık üretim alanlarındakiler dâhil çocuk işçiliği konusunu görüşecek.
-Türkiye'deki AB delegasyonunun ön bulgularına göre ülkede yılda 300 bin kişi (50-60 bin aile) her yıl mevsimsel göçe katılıyor, çoğunluğu Karadeniz bölgesindeki fındık ya da Adana'daki pamuk üretim alanlarında çalışıyor.
-Mevsimsel göç çocukların eğitimini engelliyor.
-Başbakanlık tarafından 2010 Martı'nda yayınlanan bir genelge. mevsimsel olarak göç eden tarım işçilerinin ve ailelerinin koşullarının iyileştirilmesini hedefledi. Genelge çocukların eğitim ve sağlık hizmetlerinden daha iyi yararlanmasını da içeriyordu. Genelge ulusal ve bölgesel düzeyde, Mevsimlik Tarım İşçilerini İzleme Kurulu oluşturdu.
-Komisyon söz konusu genelgede ilan edilen önlemlerin tam uygulanmasının mevsimsel işçilerin koşullarının iyileştirilmesi için önemli bir katkı sağlayacağına inanıyor. Komisyon konuyu ilgili tüm taraflarıyla danışarak yakından izlemeyi sürdürecek."
Fındık şirketlerinden bazılarının sahipleri Avrupalı
Avrupa Parlamentosu Üyesi Emine Bozkurt Türkiye'de çocuk işçiliğe ilişkin soru önergesinde, "Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 75'i Türkiye'den geliyor. Fındık ihracatı Türkiye'nin tarım ihracatının yüzde 25'ini oluşturuyor ve bu yılda 2 milyar dolara karşılık geliyor. Endüstri 8 milyon kişiye istihdam üretiyor. Ancak Türk yasaları tarafından menedilen çocuk işçiliği, antep fıstığı ve pamukta olduğu gibi bu sektörün genel özelliklerinden biri" dedi.
Bozkurt, sadece Şanlıurfa' bölgesinden fındık toplamak için yılda 70 bin çocuğun göç ettiğini belirtti. Emine Bozkurt, çocukların saatte 1 avro kazandıklarını ve günde 11 saat çalıştıklarını belirtirken, "Fındık üretim şirketlerinden birçoğu kısmen Avrupalıların elinde. Ayrıca piyasaları da çoğunlukla Avrupalı müşterilerden oluşuyor. Komisyon çocuk emeğiyle üretilen Türk fındığının kullanımı konusunda Avrupalı firmalara ne yapmalarını öneriyor?" diye sordu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu