"Türkiye çok iyi durumda"

Daha önce "kriz bizi teğet geçecek" diyerek küresel mali krizin Türkiye'yi etkilemeyeceğini savunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son ekonomik verileri görmezden gelemedi. Erdoğan, ''Krizin ihracat üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için gereken önlemleri aldık, alıyoruz'' dedi. Erdoğan, "önlem almadıkları" yönündeki eleştirileri ise mesnetsiz ve gerçekle bağdaşmayan iddialar olarak yorumladı.

Yayınlanma: 19.12.2008 - 12:18
Abone Ol google-news

Daha önce "kriz bizi teğet geçecek" diyerek küresel mali krizin Türkiye'yi etkilemeyeceğini savunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin bu krizden az ya da çok etkileneceğini krizin sinyallerinin alınmaya başladığı ilk andan itibaren ifade etmiştim" dedi.

Erdoğan, krizin etkilerinin daha net ortaya çıktığını ve bu etkilerin bir süre daha hissedileceğini söyledi.Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Özellikle ABD, Japonya ve Avrupa'nın bir çok ülkesinde durgunluk belirtileri ortaya çıkmaya başladı. Bir çok ülke negatif büyüme sürecine girdi. Türkiye'nin bu krizden az ya da çok etkileneceğini krizin sinyallerinin alınmaya başladığı ilk andan itibaren ifade etmiştim. Bugün en çok da dış ticaretimizde bu etkiyi görmeye başladık. Son 2 ayda ihracatımızda geçen yılın aynı aylarına göre belirli oranlarda düşüşler oldu. Kasım ayında bu gerileme yüzde 22 oranındaydı. Aralık ayında da yine bir miktar gerileme olacağını görüyoruz. Ancak tüm bu gerilemeye rağmen belirlediğimiz ihracat hedefi olan 125 milyar doları yılbaşında aşıyoruz. Şu anda geriye dönük 12 ayda 129 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşmış durumdayız ki, ne kadar gerileme olursa olsun yine rekor düzeyde bir rakamı yakalamış olacağız. Tabii bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Bunun üzerinde dikkatle ve hassasiyetle durmamız gerekiyor. Krizin ihracat üzerindeki bu olumsuz etkisini azaltmak için gereken önlemleri aldık, alıyoruz.''
 

"Krize seyirci kalmadık"

Erdoğan, "önlem almadıkları" yönündeki eleştirileri ise mesnetsiz ve gerçekle bağdaşmayan iddialar olarak yorumladı. Erdoğan, "Biz krize karşı duyarsız olmadık, seyirci kalmadık, tepkisiz hiç olmadık. Buna rağmen bazı sivil toplum kuruluşlarının, medya gruplarının, siyasi partilerin ısrarla ve inatla moral bozma gayreti içinde olduğunu gördük. Öyle bir noktaya geldiler ki... İç tüketim canlı, içerde otomobil satışları artıyor. İhracatta eyvallah... Geçen yılın Ocak-Ekim dönemine göre artış var, bu devam ediyor. Yani bunu dahi krize bağlamak gibi zorlama gerekçeler içine giriyor, 'Millet ekmek bulamıyor', bu tür ifadeler kullanıyorlar. 'Öyleyse pastaya hücum edin' diyorlar. 'Pasta satışları arttı' diyorlar. Böyle garip garip yaklaşım tarzı. Bunlar zorlama yorumlardır. Bunlar toplum psikolojisine zarar verecek yorumlardır.''
 

"Kurbanlık hayvanlar geri dönmedi"

Erdoğan, Kurban Bayramı'nda İstanbul'a ve Ankara'ya gelen kurbanlık hayvanların bir tanesinin bile geriye dönmediğini iddia ederek, bunun, çok ciddi bir ölçü olduğunu, herkesin kurbanını rahatlıkla kestiği için kurbanların geriye götürülmediğini söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin şu anda 6 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak kadar iyi durumda bulunduğunu ve birçok alanda Cumhuriyet tarihinin en iyi rakamlarına sahip olduğunu iddia etti.
 

"Ben de ülkemin doktoruyum"

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Henüz ölüm sinyalleri vermeyen bir hastaya, siz kalkar da ölümü hatırlatan bir doktor veyahut da kefenini hazırlayan bir doktor, aile gördünüz mü, duydunuz mu? Bu tür şeyler yapılıyor. Ayıptır. Olmaz böyle şey. Bir doktor, hastanın durumu ne kadar kötü olursa olsun, gelip de ona orada 'Durumun çok kötü, gidiyorsun, hazırlıklarını yap...' Böyle bir tedavi yok. Olmaz böyle bir şey. Ne yazık ki bunlar yapılıyor. Biz bunları istemiyoruz. O yine gelir, onu psikolojik olarak tedavi etmenin, doktorlukta önemli bir adım olduğunu (bilir) ve yakınlarına da 'Sakın ha, böyle şeyler söylemeyin' der. Ben de bunu söylemek zorundayım çünkü ben de ülkemin doktoru ve sorumluluk üstlenen bir Başbakanıyım."
 

"Türkiye, çok iyi durumda"

Erdoğan, Türkiye'nin herkese göre daha iyi konumda olduğunu ve bunun en son G20 zirvesinde de görüldüğünü söyledi.

 

Vakko fabrikasını gezdi

Erdoğan, toplantının ardından Vakko'nun Esenyurt'ta kurulan üretim merkezinin açılış törenine katıldı. Üretime, ihracata ve özellikle de istihdama yaptıkları katkıdan dolayı Vakko yöneticilerine teşekkür eden Erdoğan, Vakko'nun sadece yatırım, üretim ve istihdamla kalmadığını, bir dünya markası haline gelerek herkesin göğsünü kabarttığını söyledi.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada da Türkiye'nin krize dayanıklı olduğunu söyledi.Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: ''Geleceğe hayali bakmadık, kararlı baktık ve kararlı yürüyüşümüzü hala devam ettiriyoruz. Onun için zaman zaman bir şeyler söylüyorum. Dediğim şu; dünyadaki küresel finansal krizden şüphesiz ki özellikle gelişmiş ülkeler en önemli darbeyi yiyor. (Bizi de etkileyecek, ama bizi onlar gibi etkilemeyecek) dedim, hala aynı şeyi söylüyorum; Bizi onlar gibi etkilemedi ve etkilemeyecek. (Ama bizi de şöyle bir teğet geçecek) dedim. Tabii bunu dalgaya alanlar oldu. Evet, bizi teğet geçecek ve az da olsa bize zararı olacak, ama biz onlar gibi etkilenmiyoruz.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler