"Türkiye dostluk anıtını yıkacak"

Wall Street Journal, "Türkiye, Dostluk Anıtı'nı Yıkacak" başlıklı haberinde "Başbakan Erdoğan, hafta sonunda sınırın yeniden açılması ve iki komşu arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi çabalarının ne kadar derince dondurulduğunun işareti olarak Türkiye ile Ermenistan arasındaki dostluk anıtını yıkma talimatını verdi" yorumunu yaptı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.01.2011 - 10:23

ABD'nin borsa ve iş dünyasının gazetesi Wall Street Journal, Türkiye muhabiri Marc Champion imzasını taşıyan "Türkiye, Dostluk Anıtı'nı Yıkacak" başlıklı haberinde, "Türk Başbakan Erdoğan, hafta sonunda sınırın yeniden açılması ve iki komşu arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi çabalarının ne kadar derince dondurulduğunun işareti olarak Türkiye ile Ermenistan arasındaki dostluk anıtın yıkılması talimatını verdi" diye yazdı.

Başbakan Erdoğan'ın anıtı "ucube" olarak nitelediğine dikkat çeken gazete, Başbakan'ın itirazlarını sanatsal kriterlere dayandırdığını belirtirken, "Sayın Erdoğan'ın kararı, muhtemelen Haziran seçimleri öncesi yararlı bir iç siyaset olduğunu gösterecek" dedi.  ABD'li gazete, Erdoğan'ın açıklamasına ana muhalefet partisi CHP'den jet bir yanıt geldiğine, CHP'li Ercan Karakaş'ın, "Bu anıt ne tuhaf ne de çirkin" yönündeki sözler sarf ederek kararın gözden geçirilmesini istediğine işaret ettiği haberde her iki ülkede birbirini "soykırım" ile suçlayan anıtların olduğuna dikkat çekti.
 

"Türkiye- Ermenistan süreci can çekişiyor"

Söz konusu anıtın, sınırın ticaret için açılmasının Kars'ın yararına olacağına inanan eski belediye başkanının girişimiyle 2008 yılında inşa edildiğini anımsatan gazete, o dönemde Türkiye ile Ermenistan'ın on yıllarca devam eden güvensizliğin giderilmesi için diyalog içinde olduklarını, bu çabaların sonucunda iki hükümetinin Ekim 2009'da protokolleri imzaladıklarını belirterek, "Ancak protokoller hiçbir zaman onaylanmadı ve süreç can çekişiyor" ifadesini kullandı. Haberde şöyle devam edildi:
"Heykeller baştan tartışmalıydı. Milliyetçiler ve kentin nüfusunun Azeri kökenli yüzde 20'lik kısmı, izin alınmadığı gerekçesiyle Kültür Bakanlığı'na itirazlarda bulundu. Heykellerin birinin son eli de hiçbir zaman yerleştirilmedi ve anıtın altındaki çakıllarda terk edildi.

Yerel yönetim, Ermenistan ile yakınlaşma çabaları sırasında adım atmada pek bir yarar görmeyen Ankara'dan talimat beklerken kördüğüm devam etti. Kördüğüm ise bu hafta sonunda çözüldü gibi."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler