'Türkiye ekonomisi toparlanma sürecine girdi'

Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR) Türkiye Baş Analisti Yoshihiko Tamura, Türkiye, küresel krizde, Uluslararası Para Fonu (IMF) desteği almasa da ekonomik ve mali krize düşmediğini belirterek, o nedenle buna uygun bir not vermek gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 11.12.2009 - 08:42
Abone Ol google-news

Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR) Türkiye Baş Analisti Yoshihiko Tamura, Türkiye'nin en son reyting durumuna ilişkin soruları yanıtladı. Küresel mali krizin çok ciddi bir şekilde dünyayı etkilediğini belirten JCR, krizin büyük ülkeleri halen zorladığını, Türkiye'nin ise bu krizde dış şoklara karşı dayanaklılığını gösterdiğini söyledi.

Yoshihiko Tamura, Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğini belirterek, bundan sonraki süreçte büyümeye geçeceğini ifade etti. Tamura, Türkiye'nin, küresel krizde gösterdiği dayanıklılığının, yıllık kredi notu değerlendirmesine de yansıması gerektiğini söyledi.
 

JCR'ın tespitleri

JCR, gelecek yıldan itibaren Türkiye'nin yeniden makul bir büyümeye geçebileceğini bildirdi. Kuruluş tarafından yapılan analizde, Türkiye'nin, dış finansman açığını kapatabilmesi için dış kaynak bulması gerektiği vurgulandı ve küresel ekonomik krizin olduğu bir ortamda, uluslararası finansman kaynaklarının iyice azaldığı belirtildi. Petrol fiyatının ucuzlaması ve ithalatın daralmasıyla birlikte daha önce artış gösteren cari açığın düştüğünün belirtildiği analizde, ancak petrol fiyatlarındaki artışa paralel olarak ve toparlanma sürecinde cari açığın yeniden yükselebileceğine dikkati çekildi.

JCR, Avrupa Birliği sürecindeki yapısal reformların da Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik büyümesine çok önemli katkı sağladığını ifade etti. Türkiye'nin sağlam bir finans sektörüne sahip olduğunu vurgulayan JCR, bu sektörün, sadece krize karşı dayanıklılık sağlamadığını, toparlanmaya da katkısı olacağını kaydetti. JCR, mali kurala geçilmesiyle, borç rasyosunun milli gelire oranının ana gösterge olacağını, bu arada borcun vade yapısının da uzamasıyla kredi notunun yükseleceğini vurguluyor. Japon derecelendirme kuruluşunun Türkiye notu BB(-) düzeyinde bulunuyor.
 

'Türkiye, kredi notu iki kademe birden yükselen tek ülke'

Türkiye, bu yıl reytingi yükselen 13 ülke arasında yer alıyor ve Türkiye, küresel krizde kredi notu iki kademe artan tek ülke konumunda bulunuyor. Son olarak, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe yükselterek, BB( )'ya çıkarttı. Kuruluş, uzun vadeli ulusal para cinsinden notunu da, BB'den, BB( ) ve Türkiye'nin ülke tavan notunu da, BB'den, BBB(-)'ye çıkarttı. Reyting kuruluşları, Yunanistan'ın kredi notunu düşürürken, Standard & Poor's, (S&P) İspanya'nın ''AA '' olan kredi notunun görünümünü ''durağan''dan, ''negatif''e indirdi. Reyting kuruluşları Rus bankalarıyla, ABD ve İngiltere'yi yüksek borçları nedeniyle uyardılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler