Türkiye-Hollanda ortak yapım görüşmeleri

İstanbul Film Festivali–Köprüde Buluşmalar ve Hollanda Film Festivali–Hollanda Film Buluşmaları işbirliği ile Türkiye–Hollanda ortak yapım görüşmeleri ve panelleri düzenlendi.

Yayınlanma: 14.04.2012 - 13:08
Abone Ol google-news

Hollanda Film Fonu Ortak Yapımlar Yöneticisi Ger Bouma, Hollanda Yapımcılar Birliği Direktörü Marjaan Van Der Haar, Hollanda Film Meeting Yöneticisi Signe Zeilich-Jenseen, Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da filminin dağıtımcısı Contact Film’den Nick Muys, gibi isimlerin katılımıyla, film profesyonellerini bir araya getirerek ortak yapımlara zemin oluşturmayı amaçlayan görüşmelere Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Mesut Cem Erkul ve TRT Genel Müdür Yardımcısı Zeynel Koç gibi isimler katıldı.

Akbank Sanat'ta 12 Nisan Perşembe günü yapılan Köprüde Buluşmaların son etkinliği Ger Bouma'nın sunumu ile başlayıp Ahmet Boyacıoğlu'nun yönettiği panelle noktalandı.
Son derece detaylı, birbiriyle bağlantılı başlıklar altında, sıkıntıları da ortaya koyan sunumuna Bouma; "Bizde hükümet parayı verir kararı bizler veririz, ama sizde hükümet hem parayı hem de kararı veriyor" diyerek sistemin en önemli probleminin altını çizerek başladı. Ortak yapıma özellikle Hollanda filmlerinin dış pazara açılması, yapım masraflarını düşürmesi nedenleriyle önemsediklerini belirtti. Ne yazık ki Erkul ve Koç sunumun yarısında salona girdikleri için bu sözleri duyamadılar. Bouma farklı ülkelerle yaptıkları filmlerden örnekler göstererek hangi ülke ile ne gibi sorunlar yaşandığının da paylaştı. İki yıl Eurimage Türkiye'de de çalıştığını hatırlatan Boyacıoğlu ise; "Deneyimlerimle gördüm ki, ortak yapım çok zor bir iştir." sözleriyle panelin girişini yaptı. Panele Koç, Erkul, Bouma'nın yanı sıra Signe Zeilich-Jensen, Nick Muys ve Marjaan Van Der Haar katıldı.
 
Hollanda-Türkiye arasındaki bu görüşmelerin ikinci ayağı Eylül ayında da Utrecht’te yapılacak. Köprüde Buluşmalar Platformu, Avrupa ve Türkiye’den yapımcı, yönetmen, senarist ve kurum temsilcilerini bir araya getirerek, Türkiye’den uzun metraj projelerin uluslararası ilk sunumlarının yapılması için olanaklar yaratıyor. Sinemacılar için projelerini sunacakları uluslararası bir platform sağlamak ve yapım sürecini başlatmaları için gerekli desteği bulmalarına olanak veren Köprüde Buluşmalar Platformu, önümüzdeki yıllarda da İstanbul Film Festivali kapsamında Avrupa’dan kurum temsilcileri ile Türkiye’den filmcileri buluşturmaya devam edecek. Berlin’le çok yol alan, Fransa ile ilerleyen buluşmalar bu yıl Hollanda ile başlatılmış oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler