"Türkiye iddialara karşı AİHM'e gitmeli"
Gazi Üniversitesi Araştırma Merkezi Müdürü ve eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, ''Türkiye, Ermeni soykırımı iddialarını meclislerinden geçiren ülkelerin parlamentolarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürmelidir'' dedi.
Kayseri Ticaret Odası ve Kalite Yönetim Derneği Kayseri Şubesinin davetlisi olarak kente gelen Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, ''Tarih Penceresinden Günümüz Türkiyesine Bakış'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Halaçoğlu, konuşmasında, tarihe objektif bakmak gerektiğini, geçmişi bilmekle tarihin bilinmiş olunmayacağını, bunun tarih ilmi olmadığını söyledi.
Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş dönemini hazırlayan olaylara değinen Halaçoğlu, 1834'den 1914 yılına kadar Osmanlı topraklarına misyoner faaliyetler için açılan okulların sayılarının hızla arttığını ve bu okulların etnisiteyi körüklediğini belirtti.
Özellikle, Anadolu'da ABD tarafından açılan misyoner okullarının Osmanlı bünyesinde bulunan azınlıkları kışkırttığını savunan Halaçoğlu, ''Anadolu'da kurulan ilk ABD okullarından olan Robert Koleji 1863 yılında kurulmuştur ve 1868'de ilk mezunlarını vermiştir. Bu okulların ilk mezunları 1870'den sonra çıkan Ermeni olaylarının çete liderliğini yapmışlardır. Osmanlı ile savaşan Fransa ordusunun yarısı Ermeni tebasındandır. Bunların sayısı 40 bindir. Buna ne denir peki? Buna dünyanın her yerinde ihanet denir'' diye konuştu.
Türkiye'nin bugün haksız olarak 1 milyon Ermeni'yi öldürmekle suçlandığını ifade eden Halaçoğlu, şöyle devam etti:
''Bu çok saçma bir iddiadır. Biz bugün 'Ermeni soykırımı yapmadık' diye bağırıyoruz, ama Türkiye'deki kendilerine aydın sıfatını yakıştıran birileri çıkıp 'biz yaptık özür dileriz' diyor.
Emperyalizmin bir numaralı kozu, bir ülkede etnisiteyi ön plana çıkarmak ve bunu sürekli kaşıyarak ülke içindeki grupları birbiriyle çatışır hale getirerek o ülkeye hakim olmaktır. Bugün Irak örneğinde olduğu gibi 1 milyondan fazla insan hayatını kaybetmiştir, 2 milyon insan da ülkesini terk etmiştir. 'Demokrasi getireceğiz, seçimler olacak' dediler. Seçimleri yaptılar, durumları ortada.''
1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını parlamentolarında kabul eden ülkelerin hukuka uygun davranmadığını vrgulayan Halaçoğlu, ''Türkiye, Ermeni soykırımı iddialarını meclislerinden geçiren ülkelerin parlamentolarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürmelidir. Şikayet kabul edilir veya edilmez, en azından hangi mahkeme kararına göre Türklerin soykırım yaptığını o zaman izah etmek zorunda kalacaklar'' dedi.
Parlamentoların yasama organı olduğuna işaret eden Halaçoğlu, şunları kaydetti:
''Parlamentolar demokrasinin en temel unsurlarından biridir ve aldığı karar yargı hükmüdür. Kendilerinin çıkardıkları Avrupa İnsan Hakları Beyannamesinin 11. maddesine göre suçlanan ve mahkemeye çıkarılan herkes kendisini savunma hakkına sahiptir ve savunma hakkı tanınmadan kimse yargılanamaz. Peki hangi mahkeme bu kararı alırken savunma hakkı tanıdı? Bundan dolayı mahkemeye bizim başvurmamız gerekir. Bunun gençler ve Türk milleti üzerinde yarattığı travmanın insan haklarına aykırı olduğunu iddia edebiliriz.
Parlamentoların aldıkları kararda sadece 'Türkler soykırım yaptı' diye yazıyorsa her Türk vatandaşı bu ülkelere karşı 1 milyon avro tazminat talebinde bulunabilir. Bir kişi kazandıktan sonra, bin kişi başvurursunuz. Ya o devletler çöker ya da aldıkları kararları geri çekmek zorunda kalırlar.''
Konferans sonunda Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, Halaçoğlu'na yöresel kilim hediye etti.
Konferansa, Mimar Sinan'ı anma törenleri için Kayseri'de bulunan TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener ile CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu da katıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu