"Türkiye ile Stand-By görüşmesi yapmıyoruz"

Türkiye ile Uluslararası Para Fonu (IMF) Stand-By anlaşması yapacak mı yapmayacak mı? Yılan hikayesine dönen pazarlıkta düğüm çözüldü. IMF'den, "Türkiye ile artık Stand-By programı için görüşme yapmıyoruz" açıklaması geldi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.03.2010 - 07:05

IMF, Türkiye'nin ekonomik şartlarının iyileştiğini belirterek, Türkiye ile olası bir kredi için yapılmakta olan stand-by görüşmelerin artık devam etmediğini açıkladı. IMF mayıs ayında Türkiye'ye rutin ziyaret için gelecek.

IMF'den gelen bu açıklamanın piyasa tarafında önemli bir etkisi olmadığı görüldü. Uzmanlar, piyasanın her türlü senaryoya hazır olduğunu ve kısa vadede IMF açıklamasının etkili olmasını beklemediğini belirttiler. Ancak orta vadeye yönelik görüşler biraz daha karışık.

Dolar IMF açıklamasının ardından 1.5360 TL'den el değiştirdi. Sonrasında ise çok hafif bir artışla 1.5395 TL'ye çıktı. Dolar dünkü kapanışta 1.5360 TL seviyesindeydi. 

 

"Türkiye'nin ekonomik görünümünü güçlendirmiştir"

IMF Dış İlişkiler Direktörü Caroline Atkinson'ın, Türkiye ile ilgili olarak yaptığı, IMF'nin internet sitesine konan açıklamasında, "Küresel ekonomide ve küresel finans piyasalarında devam etmekte olan iyileşme, Türk yetkililerince Orta Vadeli Program çerçevesinde uygulanmakta olan ekonomik politikalar ile birlikte, Türkiye'nin ekonomik görünümünü güçlendirmiştir" denildi.

Açıklamada, bu temelde, Türk yetkililer ve IMF yönetiminin, "2010 yılı Madde IV istişarelerinin Mayıs ayının birinci yarısından itibaren başlayacak bir IMF heyeti ziyareti ile başlaması konusunda mutabakata vardıkları" kaydedildi. Açıklamada, bu kapsamda Türkiye'ye benzer son ziyaretin 2007 yılı Mayıs ayında yapıldığı, ilgili Uzman Raporunun, Fon'un İcra Kurulu tarafından 2007 yılı Mayıs ayında gözden geçirildiği ve aynı yılın Kasım ayında yayımlandığı anımsatıldı.

Gerçekleşecek ziyaret kapsamında, IMF heyetinin, Türk ekonomisini etkileyen en son gelişmeleri detaylarıyla değerlendireceğinin kaydedildiği açıklamada, heyetin, "Türk yetkililerle, görünüm ve kendilerinin politika planları hakkında görüş alışverişinde bulunacağı" ifade edildi.

Açıklamada, bu tür istişarelerin tüm Fon üye ülkeleriyle düzenli olarak yürütülmekte ve genellikle yıllık bazda programlandığı anımsatıldı.

 

IMF Türkiye'ye gelecek

Uluslararası Para Fonu (IMF) Heyeti, IMF-Dünya Bankası Bahar dönemi toplantılarının ardından, 4. madde konsültasyon çalışmaları çerçevesinde Mayıs ayı başında Türkiye'ye gelecek.

IMF üyesi bir ülkenin, IMF ile hiç bir anlaşma yapmaması halinde bile IMF kuruluş yasasından kaynaklanan ''4. Madde Konsültasyon Çalışması'' çerçevesinde düzenli olarak denetlenmesi gerekiyor. Fon, sanayileşmiş ülkeleri de bu çerçevede denetleniyor.

IMF, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla her bir üye ülkenin ekonomik gelişmelerine ilişkin olarak (genellikle yılda bir kere) ayrıntılı gözden geçirme çalışmalarında bulunuyor. Söz konusu çalışmalar, IMF Kuruluş Anlaşması'nın 4. maddesi kapsamında gerçekleştirildiğinden ''Madde IV Görüşmeleri'' olarak isimlendiriliyor.

Görüşmeler çerçevesinde, ilk olarak, IMF uzmanlarından oluşan bir heyet ekonomik verileri toplamak ve ülkenin ekonomi politikaları hakkında hükümet ve merkez bankası yetkilileriyle görüşmelerde bulunmak üzere üye ülkeyi ziyaret ediyor.

IMF heyeti, 4. Madde Konsültasyon çalışmaları çerçevesinde, ilgili ülkenin makro ekonomik politikalarını gözden geçirerek, finansal sistemin sağlamlığını, makro ekonomik politikaları ve bunları etkileyebilecek sosyal, endüstriyel, idari ve diğer sorunları inceliyor.

IMF'nin, üye ülkelerde, gelişmiş ya da gelişmemiş ülke ayrımı yapmadan düzenli olarak gerçekleştirdiği 4. Madde Konsültasyon çalışmalarında, Türkiye'nin orta ve uzun vadeli ekonomi politikaları, yapısal reformları değerlendirilecek.

Bu görüşmeler kapsamında ülkelerin maliye ve para politikaları ele alınırken, dış denge ve kamu borç gelişmeleri incelenmekte ve uygulanan politikaların büyüme ve ödemeler dengesi üzerindeki etkileri değerlendiriliyor. Türkiye'nin son ''Madde IV Gözden Geçirmesi'' Mayıs 2007 tarihinde yapılmıştı.

4. Madde Konsültasyon Çalışmalarında Türkiye ekonomisinin, orta ve uzun vadeli genel manzarasına bakılırken, Avrupa Birliği yolundaki ekonomik uyum politikaları da gözden geçirilecek.

4. Madde Konsültasyon çalışmasına, üst düzey bir IMF yetkilisinin de katılabileceği belirtiliyor.
IMF, gerekli analizleri yaptıktan sonra, tüm çalışma bulgularını ve yorumlarını özetleyen bir rapor hazırlıyor.

Heyet, Washington'a dönmesinin ardından da hazırladığı raporu, İcra Direktörleri Kurulu'nun onayına sunuyor.


4. madde gerekliliği ya da program sonrası izleme

IMF ile Stand-by ya da benzeri bir anlaşmayı tamamlayan ülke, anlaşmanın bitmesinin ardından ya 4. Madde çerçevesinde IMF'yi çağırması ya da Program Sonrası İzleme'ye girmesi gerekiyor.

Program Sonrası İzleme'nin devreye sokulması halinde IMF heyeti, 4. madde konsültasyon izlemelerine göre daha sık denetime gelerek, daha derin inceleme yapıyor ve detaylı raporlar yazıyor.

IMF, bu sistemde hazırladığı raporlarda daha katı eleştirilerde bulunabiliyor. Çünkü böyle bir modelde, IMF, daha önceden borç verdiği parayı garanti altına almayı da amaçlıyor.
Bunu daha çok, stand-by düzenlemesini tamamlayan ülkeler uyguluyorlar.

Program Sonrası İzleme'nin, IMF borcu bitene kadar zaten zorunlu olduğunu da dikkat çekiliyor.

 

İlgili haber için tıklayınız

'O günkü şartlara göre karar vereceğiz'

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler