Türkiye-Katar heyetler arası görüşmesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halifa El Thani'nin de katılımıyla başlayan Mısır-Katar heyetler arası görüşmesi sona erdi.

Yayınlanma: 17.08.2009 - 13:38
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halifa El Thani'nin de katılımıyla, iki ülke arasındaki heyetler arası görüşmeler başladı. Cumhurbaşkanı Gül ve Katar Emiri El Thani, Çırağan Sarayı'ndaki heyetler arası görüşmeye geçmeden önce, iki ülke bayrakları önünde basına poz verdi. Heyetler arası görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katılıyor.

Katar heyetinde, El Thani'nin kızı ve özel kalem müdürü Şeyha Hind Bint Hamad El Thani, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Jassem Bin Jabr El Thani, Ekonomi ve Maliye Bakanı Yusuf Hüseyn Kamal, Çalışma Bakanı Sultan Bin Hassan Al-Dhabit Al-Dousari, Enerji ve Sanayi İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mohammed Bin Saleh Al-Sada, uluslararası iş birliğinden sorumlu Devlet Bakanı Khaled Bin Mohammed Al-Attiyah, Emir'in Genel Sekreteri Saad Bin Mohammed Al-Rumayhi, Katar'ın Ankara Büyükelçisi Abdulrazzaka El Abdulghani, Emir'in Divan Başkanı Abdurrahman Bin Suud El Thani, Katar Enformasyon Kurumu Başkanı Şeyh Hamad Bin Thamer El Thani yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Thani'nin de katıldığı iki ülke arasındaki heyetler arası görüşme basına kapılı ikili görüşmenin ardından sona erdi. Çırağan Sarayı'ndaki görüşme basına kapalı olarak 1 saat sürdü.

 

İki ülke arasında mutabakat sağlandı

Türkiye-Katar heyetler arası görüşmede, iki ülke arasında enerji iş birliği imkanlarının tespiti için komisyon kurulması konusunda mutabakat sağlandı. Heyetler arası görüşmede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke arasındaki esas iş birliği alanının enerji olduğunu belirterek, enerji iş birliği imkanlarının tespiti için enerji komisyonu kurulmasını önerdi. Katar Emiri El Thani de bu öneriyi kabul etti. Bu önerinin ayrıntılarını görüşmek üzere iki ülkenin enerji bakanları, daha sonra bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye ile Katar arasındaki yatırım imkanlarının değerlendirilmesi ve ticaret hacminin artırılması konuları ele alındı. Cumhurbaşkanı Gül, Türk özel sektörünün iş birliğine hazır olduğunu söyledi.

Katar Emiri El Thani de, enerjinin önemine dikkati çekerek, çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi. El Thani, Türkiye'nin pek çok bakımdan olduğu kadar enerji açısından da önemli olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, Ceyhan'da enerji konusunda depolama çalışmalarının sürdüğünü anımsatarak, Katar'ın da burada bir alan alabileceğini ifade etti. Katar Emiri El Thani'nin de bu teklife sıcak baktığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC'ye Katar'da temsilcilik açma izni verdiği için El Thani'ye teşekkür etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler