"Türkiye madencilikte yetersiz kalıyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Türkiye'nin yer altı zenginlikleri ve madencilik sektörü açısından ciddi katma değerler yaratabilecekken, yetersiz kaldığını belirtti.

Yayınlanma: 28.11.2012 - 15:31
Abone Ol google-news

CHP'den yapılan açıklamaya göre, Toprak başkanlığındaki CHP heyeti, Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği (MSBK) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Kasapoğlu ve beraberindeki heyetle görüştü.

Madencilerin sorunlarını dinleyen Toprak, başta bor, linyit ve krom olmak üzere kıymetli madenler açısından Türkiye'nin büyük yer altı zenginliklerine sahip olduğunu, bunların ulusal refaha katkı sağlayacak hale getirilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini anlattı.
CHP'nin öncelikli ilkesinin çevreye saygılı, duyarlı sanayi ve yatırım olduğunu vurgulayan Toprak, şunları kaydetti:

''Çevreye zarar vermeden işletilen, en son madencilik teknolojileriyle sektörde Ar-Ge yatırımlarına ağırlık veren ve ocaktan çıkartılıp satılan değil, işlenip katma değeri, ekonomiye katkısı artan, maden ürünleriyle dünya piyasalarında yer alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bor'da dünyanın en büyük rezervlerine sahibiz. Ancak boru ihraç ettiğimiz ülkeler, bor madenini işleyerek elde ettikleri değişik sektörlerde kullanılan ara madde, ham maddeleri, bizim bor ihraç fiyatımızın 10-20 katı bedelle işleyip bize ve tüm dünyaya satıyorlar. Bunun önüne geçmenin yolu işlenmiş, katma değeri yüksek madencilik ürünlerine ağırlık vermek, sektörü bu yönde teşvik etmek. CHP'nin madencilik politikasının temel hedeflerinden önde geleni bu. Türkiye, yer altı zenginlikleri ve madencilik sektörü açısından ciddi katma değerler yaratabilecekken, yetersiz kalıyor.''

Kasapoğlu'nun da Türkiye'de en önemli sektörlerden birisi olan madenciliğin ihmal edilmişliğin yanı sıra mevzuat, bürokrasi ve çok sayıda engelle karşı karşıya kaldığını söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler