"Türkiye, Osmanlı görkemini canladırmaya çalışıyor"
Strateji gazetesi G2'de yayımlanan bir rapora göre; Avrupa Birliği tarafından reddedildikten sonra yüzünü İran'a dönen Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu'nun görkemini yeniden canlandırmaya çalışıyor.
"WorldNetDaily" haber sitesini de başlatan Joseph Farah tarafından kurulan, küresel strateji konularının istihbari bilgilere de dayanılarak analiz edildiği belirtilen internet sitesi G2'de, Türkiye-İran ilişkileri ve bunun Türkiye'nin batıyla ilişkilerine etkisi üzerine bir rapor yayımlandı. Raporda özetle, Ankara'nın İran'ın nükleer haklarını savunduğu, ekonomik anlaşmalar için ısrarlı olduğu İran ile yaptığı anlaşmaların Türkiye ile NATO'nun arasını açtığı kaydedildi.
Raporda Türkiye'nin, İran'ın nükleer programını savunması ve Tahran'la son multi milyar dolarlık projeler üzerindeki son anlaşmaları dolayısıyla NATO ve ABD ile bir uyuşmazlık içinde bulunduğu iddia edildi. Raporda, "Bir NATO üyesi olmasına karşın Türkiye İran'ın nükleer programını destekledi ve İran'la ekonomik ve ticari ilişkisini, varolan uluslar arası yaptırımlar karşısında dramatik bir biçimde genişletmeyi planlıyor" denildi. Türkiye'nin İran ile ticaretini 30 milyar dolara çıkarmayı istediği, bunun Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından "ulaşılabilir" ifadesiyle tanımlandığı, Davutoğlu'nun "Bu düzeyin de üzerine çıkabiliriz" dediği belirtilen raporun özetinde iki ülke arasında ekonomik alanda anlaşma sağlanan birçok konu sıralandıktan sonra şöyle denildi:
Osmanlı'nın görkemini canlandırıyor
"-Ankara'nın İran inisiyatifleri kısmen, Almanya ve Fransa'nın Türkiye'nin AB'ye katılmasına yeşil ışık yakılmasına karşı ortaya koyduğu sağlam itirazdan kaynaklanmıştır. Buna karşılık Türkiye, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya'da etkisini yeniden kabul ettirmeye yönelik büyük bir politika değişikliğine girişmiştir ve Osmanlı İmparatorluğunun görkemini yeniden canlandırmaktadır.
-Türkiye AB'ye katılma taahhüdünü korurken, gerçek, üyeliğin reddedişler ve katılıma uygunluğun kanıtlanmasına yönelik yinelenen taleplerle geçen yıllardan sonra çekiciliğini kaybetmiş olmasıdır.
-Sıkı muhalefet, Erdoğan'ın İslami etkiyi Türk politikası içine giderek artan şekilde enjekte etmesine bağlı da olabilir. "
Başbakan Erdoğan'ın Türkiye ve İran'ın sorun değil çözüm oluşturmada önemli sorumlulukları bulunduğuna, İran'ın bölgesel barış ve istikrarda anahtar role sahip olduğuna ilişkin sözleri hatırlatılan raporda, "Erdoğan'ın pozisyonu, İran'ı İsrail'in varlığına karşı bir tehdit olarak sayan ve İran'ın yeni oluşmaya başlayan nükleer tesislerini bombalamayı göz önünde bulunduran İsrail tarafından ortaya konulan son reaksiyona karşıdır" denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu