"Türkiye teklif bile edemiyor"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, bugüne kadar pek çok ülkenin anayasasının hazırlanmasında önemli rol oynadı. Kuzu, Irak, Kıbrıs, Lübnan ve Çek-Cumhuriyeti gibi ülkelerden sonra, şimdi de Bosna-Hersek Anayasa'nın yeniden yazılmasında görev alacak.

Yayınlanma: 17.12.2009 - 06:56
Abone Ol google-news

Türkiye her kritik dönemde anayasa değişikliği tartışıyor. Anayasa Mahkemesi tarafından DTP'nin kapatılması yeniden anayasa değişikliğini gündeme getirdi.

AKP'nin geçen ay gerçekleşen Kızılcahamam Kampı'nda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun anayasa değişikliğini gündeme getirerek, neden ihtiyaç olduğu halde Türkiye'de anayasa değişikliğinin yapılmadığının sorgulanmasını istediği öğrenildi. Davutoğlu, anayasa değişikliğine değinirken, Burhan Kuzu'nun pek çok ülkenin ve özellikle Irak Anayasa'sının hazırlanmasında önemli katkılarının olduğunu milletvekillerine anlattığı kaydedildi.

Kuzu'nun pek çok ülkenin anayasasının yeniden yazılmasında katkıları olduğu, pek çok ülkeye davet edildiği bazen de ülkelerden heyetler gelerek anayasa için destek aldıkları öğrenildi. Saddam döneminin kapanmasının ardından o dönem yeniden hazırlanan Irak Anayasa'nın hazırlanmasında Kuzu'dan yardım istendiği ve yeniden yazılan Irak Anayasa'nın genel çerçevesini çizdiği ülke şartlarına göre bir yapı önerdiği kaydedildi.
Kuzu'nun bir dönem Başbakan Erdoğan'ın Dışişler Danışmanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte Lübnan ve Kıbrıs'a giderek bu ülkelerin anayasalarını hazırladığı söylendi. Kuzu'nun bu ülkelerin, anayasanın yapım tekniği, ülke şartlarında nasıl bir anayasa hazırlanması gibi konularda yardımcı olduğu kaydedildi.

Kuzu'nun bugüne kadar Irak, Japonya, Lübnan, Kıbrıs, Kırgızistan, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya anayasalarının hazırlanmasına yardımcı olduğunu  belirtildi. Kuzu, önümüzdeki günlerde de Bosna Hersek'e davet edildi. Bu ülkenin anayasa değişikliği katkılar sunacağı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler