Türkiye ve Japonya'dan ortak çalışma

Türkiye ile Japonya, Afganistan'da Talibanların topluma kazandırılması dahil, çeşitli alanlarda birlikte çalışma kararı aldı.

Yayınlanma: 04.01.2010 - 15:54
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Japon Dışişleri Bakanı Kutsuya Okada ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye'nin ülkedeki tüm etnik gruplarla tarihi dostluk bağlarının bulunduğunu belirterek, "Kapsamlı bir ulusal uzlaşı gerektiğini düşünüyoruz ve Japonya'nın bu konudaki perspektifini benimsiyoruz" dedi.

İstanbul'un ardından Ankara'yı ziyaret eden Japonya Dışişleri Bakanı Kutsuya Okada'nın,
mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile görüşmelerinin ardından Bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında iki ülke arasında siyasi istişarelerin daha düzenli hale getirileceğini,
Türk-Japon İş Konseyi'nin en kısa zamanda toplanacağını açıklandı.

Ekonomik ilişkileri daha da geliştirme iradesini ortaya koyan iki Bakan ayrıca, Afganistan'da birlikte çalışma kararının alındığını da duyurdular.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin, Japonya'nın Afganistan stratejisini desteklediğini, çok doğru bir perspektifi olduğunu düşündüklerini belirtti. Davutoğlu, Japonya'nın BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak da Kıbrıs'a "pozitif" bir katkı yapabileceğini de söyledi.

Japon Bakanı da, iki ülke arasında 120 yıl devam eden bir tarihli dostluğunun bulunduğunu ifade ettiği basın toplantısında dünyanın sorunların diyalogla çözümlenmesi
için işbirliği kararını aldıklarını da ifade etti.

Bu arada, Japon gazetecisinin Japonya'nın 5 milyar dolarlık yeni Afganistan paketinde
önemli unsurlarından birinin Talibanların topluma kazandırılması olduğuna dikkat çekmesi üzerine iki Bakan, bu yönde işbirliği yapma arzusunu ortaya koydu.

Ahmet Davutoğlu, Afganistan'da polisin ortak eğitimi gibi güvenlik alanlarında işbirliğinin yapılabileceğini düşündüklerini ve bu konuda bir mutabakat olduğunu anlattı.

"Ulusal uzlaşı faaliyetleri"ne ilişkin olarak da Türkiye'nin tüm grupların çok yakın tarihli bağlarının bulunduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bu konuda kapsamlı bir ulusal uzlaşının yapılması gerektiğini düşünüyoruz ve Japonya'nın bu konudaki perspektifi ve yaklaşımını benimsiyoruz, kabul ediyoruz. Dolayısıyla hem güvenlik alanında hem de güvenlik dış alanlarda ülkemiz ile Japonya arasında çok geniş bir işbirliği imkanı var Afganistan'da. Bugün bunu birlikte teyit etmekten çok mutlu olduk. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Japon Bakan ise, Afganistan'da Türkiye ile yapılacak işbirliğinin detaylarının sonra kararlaştırılacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler