Türkiye'de Bilim ve Kadın Kongresi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin, ESOGÜ'de öğretim elemanlarının yüzde 45'inin kadın olduğunu söyledi.

Türkiye'de Bilim ve Kadın Kongresi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.04.2009 - 10:40

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin, ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bilim Tarihi Anabilim Dalı'nca ESOGÜ Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''Türkiye'de Bilim ve Kadın Kongresi''nin açılışında, Türk kadınının yaşamın her alanında olduğu gibi bilimde de çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar uzanan süreçte, değişik bilim dallarına katkıda bulunmuş sayısız öncü kadınının bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Tekin, şöyle konuştu:

''Bu değerli bilim insanlarını yeni kuşaklara tanıtmayı amaçlayan kongremiz, Türk kadınlarının bilimdeki saygın yerini de görünür kılmaya katkıda bulunacaktır. Atatürk, her fırsatta Türk kadınına olan güvenini vurgulamıştır. Türk kadınları da bu güveni boşa çıkarmamış ve Atatürk'ün açtığı yolda hızla ilerlemiş ve bilimde en ileri ülke kadınlarından daha çok yer alır konuma gelmişlerdir. Üniversitemizde de öğretim elemanlarımızın yüzde 45'i kadındır ve içlerinde çeşitli ödüllere sahip genç bilim insanlarımızın da bulunduğu bu arkadaşlarımızla, üniversitemizin çok daha iyi konumlara geleceğinden hiç kuşkum yoktur.''
 

''Feminist ufuklara yönelmek gibi bir gayemiz yok"

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Bilim Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan da kongrenin, Türkiye'deki kadınların bilim hayatındaki yerini, durumlarını, rollerini ve güçlerini anlatmak için düzenlendiğini bildirdi.
Kadın bilginlerin, yalnızca kadın olmalarından kaynaklanan sorunları yaşamadıklarını anlatan Prof. Dr. Gökdoğan, şöyle devam etti:

''Ülkemizdeki kadın akademisyenler nitelik ve nicelik olarak dünyanın en ileri ülkelerindeki kadın akademisyenleri küçümsenmeyecek oranlarda geride bırakmış durumdadır. Kuşkusuz bunda Atatürk'ün Türk kadınını toplumsal hayatın her alanında olduğu gibi bilim alanında da desteklemiş ve cesaretlendirmiş olmasının rolü yadsınamaz. Burada kadın bilginleri erkek bilginlerden yalıtarak feminist ufuklara yönelmek gibi bir gayemiz söz konusu değil. Türkiye'de bilim kadınının durumu, genellikle işlenen bir konu, ancak yeni olan buna tarihsel bir perspektiften bakmak.''
 

''Onlar aydınlıklarıyla yok göstericidirler"

ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Halil Buttanrı da ESOGÜ'de bu yıl 16 bin 41 öğrencinin öğrenim gördüğünü belirterek, öğrencilerin 7 bin 275'inin kadın, 8 bin 766'sının erkek olduğunu bildirdi.
Fen Edebiyat Fakültesi'nde 2 bin 248, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde 1000, Eğitim Fakültesi'nde 358, Eskişehir Sağlık Yüksekokulunda 358 kadın öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Prof. Buttanrı, şunları kaydetti:
''Bu bölümler kadın öğrencisi erkek öğrencisinden fazla olan birimlerimizdir. 830 kadın öğrencimiz ise enstitülerde yüksek lisans veya doktora yapmaktadır. Üniversitemizin toplam 1169 öğretim elemanın 479'u kadındır. Bu kongrede, Türk kadınının her alanda etkili ve başarılı olacağını vurgulayarak, konumuz olan değerli bilim kadınlarımız gibi değerlerimizi genç kuşaklar tanımalı, onlar gibi nice değerlerimizi örnek almalıdırlar. Çünkü onlar aydınlıklarıyla yol göstericidirler ve başka yaşamlara örnek olmaktadırlar.''
Bu arada, kongre kapsamında Musa Kart'ın karikatürlerinden oluşan bir sergi açıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler