'Türkiye'nin AB'de yeri var'

Macaristan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Jenö Faller, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini belirterek, ''Türkiye'nin AB'de yeri vardır. Türkiye'nin katılım süreci başladı. Bizde AB ile nişanlılık dönemi uzun bir zaman aldı ve sonunda evlendik. AB'nin şart olarak koyduğu kriterleri yerine getirmek gerekiyor'' dedi.

Yayınlanma: 22.01.2010 - 08:41
Abone Ol google-news

Macaristan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Jenö Faller, Türkiye-Macaristan ilişkilerinin hem siyasi hem de ticari açıdan çok iyi durumda bulunduğunu, Budapeşte'nin, AB sürecinde Türkiye'ye destek veren ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Faller, ''Türkiye çok eski dostumuz. Türkiye'ye birçok alanda yardımcı olabiliriz. 2011'de AB Dönem Başkanlığını Macaristan yapacak. Macaristan şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini destekleyecektir. Bizim yaptığımız hataları yapmamanız için tecrübelerimizden yararlanmanızı tavsiye ediyorum. Türkiye ve Macaristan ilişkileri hem siyasi hem de ticari olarak çok iyi. Kültürel ilişkilerimiz de çok iyi gidiyor. Macaristan'daki Osmanlı hatıralarını en iyi şekilde koruyoruz'' diye konuştu.

Lizbon anlaşması temelinde İspanya, Belçika ve Macaristan'dan oluşan, 3'lü dönem başkanlığının ilk defa gerçekleşeceğini, 3 ülkenin ortak başkanlık programı olacağını kaydeden Faller, Macaristan'ın 5 yıldır AB üyesi olduğunu hatırlatarak, ülkesinin AB'ye katıldıktan sonra başkalarının bu gemiye binmelerini engeller bir politika izlemediğini, aksine Romanya ve Bulgaristan'ın üyeliklerini desteklediğini söyledi.

Bu çerçevede Türkiye'nin üyeliğini de desteklediklerini kaydeden Faller, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başlangıçtan beri kriterlerin yerine getirilmesi temelinde üyeliğin gerçekleşmesinden yanayız. Performans temelli şunu söylüyoruz; tabii ki Türkiye'nin AB'de yeri vardır. Türkiye'nin katılım süreci başladı. Biz de uzun bir yoldan geçtik evlilik sürecindeki nişanlılık dönemi bizde de uzun zaman aldı. Biz de AB'nin şartlarını yerine getirdik. Aynı şekilde bu kriterler ülkelerin iç gelişmesine büyük katkıda bulunmaktadır. Türk toplumunun yaptığı reformlara büyük değer veriyoruz ve takdirle karşılıyoruz. Ben öncelikle burada reformlar deyince parlamentodan geçirilen reformları kast ediyorum. Biz tüm teknik ve siyasi desteği sunmaya hazırız ki, Türkiye'nin katılımı gerçekleşsin. Macaristan'ın Türkiye ile hiçbir siyasi anlaşmazlığı yoktur. Üst düzey siyasi görüşmeler yoğun şekilde yapılmaktadır.''
 

'AB içerisinde Türkiye gibi bir dosta ihtiyacımız var'

Macaristan'da 300'den fazla Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini, 300 milyon dolardan fazla Türk yatırımının söz konusu olduğunu ifade eden Faller, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2 milyar dolar civarında olduğunu, bunun ekonomik krize rağmen çok büyük değil, bir miktar düşüş gösterdiğini belirtti. İki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra insani ve kültürel ilişkilerin de mevcut olduğunu ifade eden Faller, Türkiye ile Macaristan'ı yüzyıllara dayanan dostluğun birbirine bağladığını söyledi.

Her iki ülkenin de kendi topraklarında bulunan, iki halka ait hatıraları koruduğunu belirten Faller, "Mutfaklarımız birbirine benziyor, mantığımız birbirine benziyor öyle ki, bizim AB içerisinde Türkiye gibi bir dosta, müttefike her zaman çok ihtiyacımız var. Ümit ediyorum ki, 2011 AB Macar dönem başkanlığı bu arzularımızı ifade etmemize fırsat oluşturacaktır'' diye konuştu.
 

Yatırımlar

Türkiye'nin Nabucco projesine katılımına çok önem verdiklerini belirten Faller, iki ülke arasında yatırımların artabileceğini kaydetti. Muhtemel işbirliği alanları olarak enerji, otomotiv, çevre ve tarım teknolojilerini sayan Faller, iki ülke üniversiteleri arasında nanoteknoloji konusunda da işbirliği yapılabileceğini, Türk-Macar ortak girişimleriyle Suriye, Lübnan gibi ülkelere açılınabileceğini söyledi. Faller, üçüncü pazarlara ortaklaşa ulaşmanın önem arz ettiğini, ticaret geliştirme ve yatırım kredileri sunulduğunu anımsatarak, ''Özellikle Balkan ülkelerine ve AB'ye katılmak isteyen aday ülkelerde yatırım yapmak isteyenlere yönelik olarak ben Türk kobilerini bu fırsatları değerlendirmeye teşvik ediyorum'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon