"Türkiye'nin AB'ye giriş yolu çok uzun"

Turkey in Europe Derneği Onursal Başkanı Carlo Marsili, ''Türkiye'nin AB'ye giriş yolu çok uzun olacak, ama Türkiye'siz AB'nin mümkün olmadığını da biliyoruz'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.07.2010 - 15:52

Turkey in Europe Derneği Onursal Başkanı Carlo Marsili, Türk-İtalyan Dostluk Derneğince Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ''Medya ve Ekonomi Forumu''nda yaptığı konuşmada, dünyada eski ve yeni aktörler bulunduğunu belirterek, Avrupa'nın ikinci aktör konumuna düşmemek için kendisini güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Akdeniz'de çok önemli bir ticari güç olduğunu ifade eden Marsili, enerji ve demokratik haklar açısından da öne çıktığını kaydetti.

Marsili, Avrupa'nın Türkiye'yi çok az ve kötü tanıdığını bildirerek, Türkiye'nin daha iyi tanıtılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin AB'ye girmeyi hak eden bir ülke olduğunu belirten Marsili, ''Şunun bilincindeyiz, Türkiye'nin AB'ye giriş yolu çok uzun olacak, ama Türkiye'siz AB'nin de mümkün olmadığını biliyoruz. AB'ye son bir halka gereklidir, o da Türkiye'dir'' diye konuştu.

Marsili, politik güçlerin ve yöneticilerin farklı sebeplerden dolayı Türkiye'nin coğrafi olarak Avrupa içinde yer almadığını söylemelerini üzücü bulduğunu ifade ederek, ''Türkiye, kültürel olarak bizden farklı bir ülke değildir. Atatürk de bazı reformlar gerçekleştirdi. Türkiye laik bir ülkedir. Türkiye Anayasası da bize uygun bir anayasadır. Avrupa Hristiyanlıktan evvel de vardı, dolayısıyla Türkiye'nin bir engeli yoktur önünde. Avrupa'da ortak bir kimlik yoktur'' dedi.

Türkiye'yi Birliğin dışında bırakmanın doğru olmadığını vurgulayan Marsili, uzun yıllardan beri gelen önyargıların yıkılarak Türkiye'nin Birliğe dahil edilmesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa'da bazı çevrelerin Türkiye'nin AB'ye girmesini istemediğini söyleyen Marsili, şöyle devam etti:
''Kıbrıs konusu da bir engel oluşturuyor birtakım ülkeler için veya PKK'ya karşı yürütülen savaş konusunda birtakım ülkeler endişeli. Bizim bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Türkiye, Orta Doğu'da önemli bir aktör ve önder bir rol oynayan ülke. 'AB ve Türkiye birbirinden uzaklaşırsa Türkiye giderek Orta Doğu'ya yaklaşabilir' diye yaygın kanı var. Ben bu şekilde ele almıyorum meseleyi, çünkü sadece Müslüman bir ülke olarak ele alınmamalı, Türkiye çok daha küresel bir aktördür. Avrupa hükümetleri Türkiye'nin daha doğuya yaklaşmasından endişeli olabilir, bütün bunları aşmak gerekmektedir. Türkiye bunun çok daha üstünde bir ülkedir. Türkiye'nin AB'ye girmesi çok önemli. 2004'te alınan kararların hayata geçirilmesi gerekiyor.''

 

"Türkiye'yi, Türkiye'nin konumunu öne çıkarmak gerek"

Eski İtalya Dışişleri Bakanı Gianni De Michelis de AB'nin Türkiye'ye karşı daha açık olması gerektiğini belirterek, ''Orta Doğu'da, Avrupa'da ve küresel bağlamda, Avrupa kamuoyunda bir şeyler yapılabilir mi, bunu değerlendirmek gerek. Hala, Türkiye'nin AB'ye katılımıyla ilgili karışık düşünceleri olan insanlar var. Türkiye'yi, Türkiye'nin konumunu öne çıkarmak gerek'' diye konuştu.

Türkiye'nin ekonomik durumuna işaret eden De Michelis, küresel krizin gidişatı ile yeni dünya düzeninin, Avrupa'da Türkiye'ye karşı olanları ikna etmesi gerektiğini söyledi.

De Michelis, Avrupa'nın öne çıkması için bunun önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak, ''Krizin aşılması için Türkiye ile ilişkilerin kuvvetlendirilmesi gerek'' dedi.

Türkiye'nin AB'ye girmesini destekleyenlerin çaba göstermesi gerektiğini kaydeden De Michelis, Avrupa'nın bu konuda seçme şansı olmadığı görüşünü dile getirdi.

De Michelis, Orta Doğu'da daha barışçıl bir ortam yaratmanın, Avrupa'nın en büyük sorunlarından biri olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Bunun yolu da Türkiye'den, Türkiye ile ilişkilerden geçiyor. Bu, Avrupa'nın küresel siyasi aktör olmasını sağlayacak bir ön koşuldur. Bizim, Türkiye'nin bu dinamik rolünden korkmamamız gerekiyor. Bunu, Avrupa için bir olanak olarak görmeli ve şimdiye kadar gösterdiğimizden daha fazla çaba göstermeliyiz.''

 

"Avrupa şirketleri Türkiye'yi stratekilerinin vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor"

Value Partners Direktörü Riccardo Monti ise ''Enerji, ulaştırma ve savunma alanlarında sanayi yararına meydana gelecek gelişmeler ve bu konuların Türk ekonomisi üzerindeki etkileri'' başlıklı sunumunda, Türkiye'de savunmaya ayrılan bütçenin önemli olduğunu söyledi.
Monti, savunma ve havacılık alanında işbirliği yapılabileceğine ve Türkiye'nin, Avrupa'nın bu deneyiminden faydalanabileceğine işaret ederek, Türkiye'nin savunma sanayi ihtiyacının yüzde 44'ünü kendisinin karşıladığını, bunu yüzde 50'ye çıkarmayı planladığını anlattı.
Türkiye'de enerji sektör işbirlikleri ve yatırım olanakları konusunda bilgi veren Monti, ''Avrupa şirketleri Türkiye'yi stratejilerinin vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor. Enerji sektöründeki en büyük 10 şirket, bir şekilde Türkiye pazarına girmiş durumda'' diye konuştu.
Monti, ulaşım alanında da Türkiye ile birlikte çalışılabileceğini, Türkiye'de lojistiğin geliştiğini, ancak otoyol ve demir yolları konusunda geliştirme gerektiğini belirterek, ''Avrupa ve Türkiye ulaştırma alanında işbirliği yaptığı takdirde 2-3 milyar avroya varan hacim, bin-2 bin beyaz yakalı, 10 bin-15 bin mavi yakalı istihdamı sağlanabilir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler