"Türkiye'nin cari açığı ikiye katlanacak"

Deloitte'un Ekonomik Görünüm Raporu'na göre Türkiye'nin 2009 yılında yaklaşık 14 milyar dolar seviyesinde bulunan cari açığının, 2010 yılında ikiye katlanarak 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.02.2010 - 10:26

Deloitte, Ekonomik Görünüm 2010–Ocak raporunu ''Yeni yıla temkinli girerken...'' altbaşlığı ile yayımladı.

Deloitte Ekonomi Danışmanı Murat Üçer tarafından hazırlanan raporda 2009 yılını reel ekonomide ciddi daralma ile kapatan Türkiye ekonomisinin özellikle dış finansman ihtiyacının karşılanması açısından çeşitli risklere açık olduğu ifade edildi.

Rapora göre, 2009'da özellikle piyasalar tarafında yaşanan bazı olumlu gelişmelere karşılık 2010'da dış ve iç finansmanda sıkışmanın devam etmesi beklenirken, uzmanlar, baz etkisi ağırlıklı olarak yeniden büyüme sürecine girecek Türkiye ekonomisinde cari açığın tekrar artacağını tahmin ediyor. Mevcut finansman ihtiyacının ise ekonomiyi zorlayacağı, kalıcı ve güçlü bir iyileşmeyi geciktirebileceği öngörülüyor.

Verilen bilgiye göre, Türkiye ekonomisi 2009 yılında 14 milyar dolar civarında bir cari açık ve 48 milyar dolara yaklaşan bir borç servisi ile toplam 60 milyar doların üzerinde bir finansman ihtiyacını karşıladı. Buna karşılık, rapora göre cari açığın 2010 yılında 30 milyar dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor.

2010 yılında cari açığın yanı sıra 40 milyar doların üzerinde borç servisi için de ayrıca finansman ihtiyacı doğacağına dikkatin çekildiği raporda, bu yıl toplam 70 milyar doların üzerinde bir sermaye girişine ihtiyaç duyulacağı vurgulandı. Ayrıca yaklaşık 25 milyar dolarlık kısa vadeli kredi borcunun da bu yıl içinde çevrilmesi gerekiyor.
 

Doğrudan yabancı yatırım

Rapora göre, en önemli finansman kaynaklarından doğrudan yabancı yatırımın 2009'u 7,5 milyar dolar ile bitirmesi ve 2010'da bu kalemin brüt 10 milyar dolara, net 8,5 milyar dolara yakın bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

2010'da doğrudan yabancı yatırımların elektrik dağıtım bölgeleri ve üretim santralleri, Başkentgaz, İDO, otoyollar ve Milli Piyango ihalesi gibi başlıca özelleştirme varlıklarından 2,5 milyar dolar içermesi; gayrimenkul dahil 7 milyar dolar civarı bir özel sektör katkısı ile yılı 9,5-10 milyar dolar civarında tamamlaması öngörülüyor.
 

Kamu finansmanı

Deloitte'un Ekonomik Görünüm raporuna göre, finansman tarafındaki olası sıkışıklığın ikinci bacağını kamu finansmanı oluşturuyor. 2010 finansman programıyla yıl için öngördüğü iç borç çevirme oranını yüzde 99,5 olarak açıklayan Hazine, 138,4 milyar lirası anapara, 44,2 milyar lirası faiz olmak üzere toplam 182,6 milyar lira iç borç servisi öngörürken, toplam 181,6 milyar liralık bir iç borçlanma öngörüyor.

2008 sonunda yayınlanan programda yüzde 77,8 olarak açıklanan iç borç çevirme oranının, 2009'da faiz dışı dengedeki sapmaya bağlı olarak yüzde 103,5 olarak gerçekleşeceği tahmini yer alıyordu. Raporda, 2010'da da benzer bir borçlanmanın kaçınılmaz göründüğü ifade edildi.
 

Enfasyon hedefi aşılacak

Rapora göre, geçen yılı yüzde 6,5 düzeyinde kapatan enflasyonun önümüzdeki dönemde gerek ağırlıklı olarak enerji fiyatlarından doğan baz etkisi, gerek ekonomideki hafif canlanma ve mali tarafta gelirleri artırmak amacıyla yapılan fiyat ve vergi uyarlamaları yüzünden, yüzde 8-9 aralığına kadar yükselmesi bekleniyor.

Dış finansman açısından sıkıntılı geçmesi beklenen 2010 yılında liranın reel bazda çok fazla değerlenmeyeceği öngörülürken, paritedeki oynamaların liranın dolar ve avro karşısındaki seyrini doğal olarak etkilediğine işaret ediliyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler