"Türkiye'nin teknik bir problemi yok"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'daki nükleer yakıtın takası ve depolanmasıyla ilgili Çekmece'deki merkezin hazır olduğunu ve bu konuda Türkiye'nin teknik bir probleminin bulunmadığını bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Kgalema Motlanthe'nin heyetinde bulunan Mineral Kaynaklar Bakanı Susan Shabangu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret etti.
Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından açıklama yapan Bakan Yıldız, Bakan Shabangu ve heyetiyle son derece verimli bir görüşme yaptıklarını belirterek, başta kömür ve kıymetli madenler olmak üzere enerji alanında Güney Afrika ile geliştirilebilecek işbirliği fırsatları bulunduğunu ve bu konuyu da değerlendirdiklerini söyledi.
Enerji Bakanı Yıldız, madenler alanındaki mevzuat ve kıymetli madenlerin işlenmesi için Türkiye'deki teknolojilerin kullanılması konularında da görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.
Madenlerde iş güvenliği ve Zonguldak'daki kaza
Bakan Shabangu'nun, Zonguldak'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili taziyelerini bildirdiğini de belirten Yıldız, Güney Afrikalı bakanın, üst düzeyde iş güvenliği olmasına rağmen Güney Afrika'da yılda yaklaşık 200 işçinin hayatını kaybettiğini söylediğini aktardı. Bakan Yıldız, maden sektöründe iş güvenliği konusunda da Güney Afrika ile bilgi ve görgülerini paylaşacaklarını söyledi.
Zonguldak'ta meydana gelen kaza nedeniyle çok yoğun bir hafta yaşadıklarını anlatan Yıldız, göçük altında kalan 2 işçinin bulunması çalışmaları konusunda şu bilgileri verdi:
''İki işçi kardeşimizi iki ayrı yoldan kurtarma çalışmalarına Cumartesi gecesi bir yol için son vermiştik. Çünkü oradaki risk artık taşınamaz hale geldi. Hatta bir kısım bilirkişi raporları bizim oradaki kurtarma çalışmalarını devam ettirmemizin sıkıntılı olduğunu belirtmişti. Ama bunu göze almalıydık ve aldık. Fakat daha sonra o riskler daha da büyüdü. Karadon dediğimiz kısmı kapattık kurtarma çalışmalarına. Şimdi tek yoldan devam ediyoruz ve birinci göçüğü geçmiş durumdayız. İkinci bir kömür göçüğü var, inşallah bugün oraya gireceğiz. Bu çalışmalar için gün ve zaman veremiyorum, inşallah bir an önce ulaşırız.''
Şahdeniz 1 ve 2 anlaşmaları için sorun yok
Gazetecilerin soruları üzerine Azerbaycan'la müzakere edilen Şahdeniz 1 ve 2 anlaşmaları konusunda da bilgi veren Bakan Yıldız, söz konusu anlaşmada teknik birkaç husus bulunduğunu ve bunların da ortadan kaldırılacağını ve anlaşmayı yapmamak için herhangi bir mani hal bulunmadığını söyleyebileceğini bildirdi.
Yıldız, 7 Haziran'da Türkiye'yi ziyaret etmesi beklenen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in gelişiyle birlikte söz konusu anlaşmanın yapılacağını da vurguladı.
İran'daki nükleer yakıtın takasıyla ilgili Türkiye'nin üzerine düşen görevi fazlasıyla yaptığını kaydeden Yıldız, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada ilişkilerin barış için götürülmesi hususunda son derece kararlı ve ısrarcı olduğunu ve İran'la yapılan çalışmanın da bunun sonucu olduğunu söyledi.
Yıldız, ''Nükleer yakıtın depolanmasıyla alakalı Çekmece'deki merkez hazır bulunmaktadır. Bu konuda Türkiye'nin hiçbir teknik problemi bulunmamaktadır'' diye konuştu.
Konuk bakan
Güney Afrika Mineral Kaynaklar Bakanı Susan Shabangu da, Türkiye ile Güney Afrika'nın işbirliği geliştirebileceği birçok konu bulunduğunu, bu çerçevede madencilikle ilgili hukuki düzenlemeler konusunda işbirliği yapabileceğini bildirdi.
Türkiye'nin deprem konusunda çok tecrübeli bir ülke olduğuna işaret eden Shabangu, ülkesinin çok derinlerde maden ürettiğini, bu nedenle deprem sırasında alınacak önlemler konusunda Türkiye ile işbirliği yapabileceklerini düşündüklerini söyledi.
Madencilikte iş güvenliği konusunda da ortak işler yapılabileceğini ifade eden Shabangu, ''Biz bu konuda özellikle hukuki düzenlemelere çok önem veriyoruz, iş güvenliğini daha yüksek seviyeye getirmek istiyoruz'' dedi.
Türkiye'de altın işlenmesi sektörünün çok ileri düzeyde olduğunu belirten Shabangu, bu konuda da iki ülkenin işbirliğini geliştirebileceğini sözlerine ekledi.
'Farklı bir düzenleme düşünmüyoruz'
Yıldız, TBMM'de, Zonguldak'taki grizu faciasına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Denetimlerin ve önlemlerin artırılmasına yönelik yeni düzenlemelerin olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine, Yıldız, kurulu düzenin işlemesi, iş sağlığı, işgüvenliği ve teknik denetimlerle ilgili işin sistematiğinde çok önemli, farklı bir düzenleme düşünmediklerini söyledi. Bakan Yıldız, özellikle son 6-7 aydan bu yana sayı ve içerik açısından çok yoğun bir denetim kurulduğunu ifade ederek, 257 kapalı kömür ocağının yüzde 90-92'sinin son 6 ayda bir kez denetlendiğini bildirdi. Denetlemeler sonucunda kapanan, uyarı alan, faaliyetlerine bir süre ara verenlerin bulunduğunu belirten Yıldız, ''Bunlarla ilgili performans değerlendirmesi itibariyle bence kötü bir durumda değil, iyi bir durumdayız'' dedi.
'Üzerine gideceğiz'
Konuya, havayollarıyla örnek veren Yıldız, ''Havayollarının güvenliği gibi bir konu. Şu anda en güvenilir ulaşım araçlarından biri, istatistiklere baktığınızda havayollarıdır. Bu istatistik bize şunu söylüyor; hem uçak kazasının önüne geçilmediğini, hem de olan kazayı makul ve mazur hale getirmediğini'' diye konuştu. İki işçiyi çıkardıktan sonra teknik, idari ve adli soruşturmaların başlayacağını anlatan Yıldız, patlamanın nereden kaynaklandığının henüz tespit edilemediğini anımsattı. Kurtarma ve denetim ekiplerinin yaptığı çalışmaların ayrı olduğunu vurgulayan Yıldız, çalışmaların 24 saat sürdüğünü anlattı.
Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu işçi hatasından mı kaynaklandığı, hizmet veren oradaki özel sektörün yönetiminden mi kaynaklandı, TTK'nın denetiminden mi kaynaklandı. Bununla ilgili net bir rapor sunacağız. Gaz maskesi takmayanların olduğu görüldü. Maske dağıtılıyor. İşçilere gaz maskesi olmayan veya geç alan olup olmadığını sordum 'hayır' yanıtını aldım. Bunun takılmamasının işçi kardeşimizden kaynaklanan nedeni olabilir, özel sektörden de TTK'dan da kaynaklanmış olabilir. Bu nereden kaynaklanırsa kaynaklansın, üzerine gideceğiz diyoruz. Süre verilip de bu süre içinde kaza oldu mu diye sordum, olan kaza yok. Kritik soru ve cevap bu...''
Taşeronlaşmaya yanıt
Yıldız, görüştüğü Güney Afrika Maden Bakanı'nın, ''Ölü sayısını yıllık 200'e düşürdük'' dediğini belirterek, ABD, Rusya'da meydana gelen kazaları anımsattı. Yıldız, madenin bulunduğu bütün ülkelerde bunun olduğunu belirterek, Türkiye'deki kazaların her geçen yıl azaldığını söyledi. Alınan önlemlerin ve teftişlerin yararını gördüklerini dile getiren Bakan Yıldız, ''Trafiğe çıkıyoruz, trafik kuralları, denetimler var ama buna rağmen kazalar olabiliyor. Antalya'da kaza oldu 16 kişi öldü. Bunun mutlaka bir gerekçesi var, suçlu arayacaksak, suçlusu da var'' diye konuştu. Sektördeki taşeronlaşmaya ilişkin eleştirilerin anımsatılmasına Yıldız, ''Sadece bu açıdan bakarsak, kamudaki kazaların izahını yapamayız. Bu, tek bir nedeni olan bir iş değil...'' karşılığını verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu