Türkiye'ye 11 AB bakanından güçlü destek
Aralarında Almanya, İtalya ve İngiltere'nin de bulunduğu 11 AB ülkesinin Dışişleri Bakanları, ortak bir makalede Türkiye'nin önemli bir ortak olduğunu, bölgesel güç olarak etkisinin arttığını vurgularken "Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin, hem AB hem Türkiye için hayati stratejik ve ekonomik önemi var" dediler.
Almanya, İtalya, İngiltere, İsveç, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandya, Slovenya, Litvanya, Estonya ve Letonya Dışişleri Bakanları, EUobserver'de yayımladıkları ortak makalede AB'nin, halen euro bölgesindeki krize odaklansa da komşu bölgelerindeki gelişmelere sırt çeviremeyeceği belirtilerek Türkiye'ye şu sözlerle dikkat çekildi: "Özellikle Türkiye, Tek Pazar için yeni bir ekonomik güç olarak önemli bir ortak ve bizim ortak dış politika çabamıza katkıda yapabilecek büyüyen bir ekonomik güçtür. Türkiye'nin (AB'ye) katılım sürecinin, hem AB hem de Türkiye'ye sağladığı yararlara ve ekonomik rekabet, enerji güvenliği ve bölgesel istikrar gibi ortak hedeflere doğru ilerlemek amacıyla devam eden önemine güçlü biçimde inanıyoruz."
'Davutoğlu kilit muhatap'
Bu yeni binyılın başlamasından bu yana Türkiye'nin bölgesel güç olarak etkisi ve otoritesinin arttığı değerlendirmesinin de yapıldığı makalede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "kilit bir muhatap" olduğunun altı da çizildi. Bu çerçevede Davutoğlu'nun Afganistan'a katkılarına vurgu yapan AB Bakanları, "Arap Baharı"nın, da AB ile Türkiye'nin bölgenin iyiye doğru değişmesi amacıyla birlikte çalışmada güçlü çıkarların bulunduğunu gösterdiğini belirttiler.
AB Bakanları, Türkiye'nin dünyanın 16'ncı ekonomi olduğunu, 2015 yılında G-20 başkanlığını üstleneceğini de ifade ettikleri makalesinde Türkiye'nin aynı zamanda yönetişim, toplum ve demokrasisinde de değişim gerçekleştirdiğine, şimdi de yeni bir anayasa sürecine girdiğine dikkat çektiler. Buna karşın, üyelik müzakerelerinde ilerlemenin hayal kırıklığını uğrattığını savunan Bakanlar, Avrupa Komisyonu'nun "yenilenmiş olumlu gündemi" önerisinin yeni fırsatlar sunduğunu, bu konuda Türkiye ile birlikte çalışmayı dört gözle beklendiklerini ifade ettiler.
'Yeni anayasa Kürt sorununun çözümü için çerçeve sağlamalı'
Makalede katılım sürecinin, temel haklar dahil, reform yönünde Türkiye'den çaba gerektirdiği vurgulandıktan sonra son İlerleme Raporu'nda "yargı süreçlerinin medya özgürlüğünü nasıl etkilediğine ilişkin kaygılara, azınlık haklarının garantilenmesi için daha çok çalışılması gerektiğine" dikkat çekildiği anımsatıldı.
Bakanlar "Yeni anayasa, Kürt sorununun çözümü için bir çerçeve sağlanması dahil Türkiye'de daha çok değişim sağlanması amacıyla önemli bir fırsat oluşturuyor" dediklerini makalede "Türkiye, PKK'nın tahrik ettiği vahşi bir terör dalgasını yaşıyor ve bizler sunu kuvvetle kınıyoruz" dediler.
'Türkiye, limanlarını Rumlara açmalı'
"Türkiye, Kıbrıs sorununun çözümünü de desteklemeli ve taahhüt ettiği gibi limanlarını Kıbrıs Cumhuriyeti'ne (Rum Kesimi)" ifadesinin de kullanıldığı makale şöyle noktalandı:
"Türkiye'nin katılım sürecinin, hem AB hem de Türkiye için hayati stratejik ve ekonomik önemi var. Türkiye'nin, Avrupa hedefine ulaşmaya yönelik reformu sürdürme taahhüdünü olumlu karşılıyoruz ve tam destek öneriyoruz. Birlikte AB ve Türkiye, mevcut küresel ekonomik ve siyasi fırtınalar arasında daha güvenli bir rotayı yönlendirebilir."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Ahmet Özer soruşturmasında yeni gözaltılar