"Türkiye'yi kansız bir iç savaş bölüyor"

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in yargılandığı dava başlarken, ABD'nin büyük gazetelerinden Wall Street Journal, konuya ağırlık verdiği geniş bir haber yayımladı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.05.2010 - 10:46

"Türkiye'yi kansız bir iç savaş bölüyor" yorumunu yapan gazete, soruları üzerine cezaevinden 14 sayfalık bir mektup yazan Cihaner'in, hakkındaki suçlamalar için "deliklik" ifadesini kullandığına dikkat çekerken, savcıların mahkemede Cihaner'in "terör örgütü üyeliği"ni kanıtlamada zorlanabileceğini de savundu.

Wall Street Journal gazetesi, Türkiye muhabiri Marc Champion imzasıyla ve "Türkiye'nin, Kansız İç Savaşında Entrika" başlığıyla ağırlığı Erzincan davasına verilen geniş bir haber yayımladı. "Kadınların çoğu başörtüsü kullandığı Türkiye'nin doğudaki Erzincan" altyazısı ile Erzincan'ın sokakları fotoğrafına da yer veren WSJ, haberine başlarken, "Avrupa'nın kenarındaki bu kilit Müslüman ülkesini, eski laik kurumları ülkenin İslami eğilimli hükümeti ve destekçileriyle karşı karşıya getiren kansız bir iç savaş bölüyor" ifadesiyle kullandı.

"Erzincan'daki çatışma savaşa tırmandı"

Gazete, bu kavganın, "Türkiye'nin en güçlü başsavcılarından biri" olarak nitelendirdiği, İlhan Cihaner'in kendisinden az kıdemli savcı Osman Şanal tarafından "terör" suçlamasıyla gözaltına alınmasına ilişkin televizyon görüntülerini halkın "şaşkınlık" içinde izlediğini kaydederek şöyle devam etti: "Türkiye'nin doğusundaki uzak bir yerde cereyan eden bu çatışma, hızla ülkenin en yüksek yargı ile siyasi liderler arasında Türkiye'nin geleceğini tanımlama hakkı ile ilgili ve halen kritik bir noktaya gelen bir savaşa tırmandı."

"Reform, muhalefetin kalesi yargıyı frenleyecek"

ABD'li gazete, TBMM'de Anayasa reform paketini oylamakta olduğuna dikkat çekerek paketteki bazı değişiklerin, "Ilımlı İslamcı hükümet partisi AKP'ye muhalefetin bir kalesi olan yargıyı frenleyeceği" yorumunu yaptı.

Parlamentoda verilen kavganın yanı sına diğer bir kavganın da mahkemelerde de verildiği görüşünü de dile getiren gazete, Cihaner davasına da dikkat çekerek bu "mücadeleleri" kazanacak tarafın kim olacağının önem taşıdığını kaydetti.

NATO üyesi Türkiye'nin bölgesel bir güç olarak giderek daha önemli bir rol oynadığını belirten WSJ, AKP'nin, "gizli gündem" iddialarını reddettiğini belirtirken de "Birçok lideri, eski İslamcıdır ve dini gruplardan destek sağlıyor" yorumunu da yaptı.

"Kadınları çoğu başörtülü olduğu kentte sarışın eş"

Ergenekon soruşturmasına da yer verildiği haberde Cihaner'in bunun bir parçası olmakla suçladığını belirtildikten sonra "Sayın Cihaner, doğudaki Erzincan kentine, sarıya boyanmış lüleli saçı olan eşi Muhteber ile Ağustos 2007'te geldi. Halbuki, 70 bin nüfuslu, tepeleri karlı dağlarlarla sarılmış bu uzak kentte kadınların çoğu başörtüsü kullanıyor ve başından ayağa kadar tüm vücudu kaplayan çarşaf olağandır" diye yazdı.

WSJ sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cihaner derin devlet komplocu profiline pek uymuyor"

"Halen 42 yaşında olan savcı, derin devlet komplocu profiline pek uymuyor. Kendisi, derin devletin haydut unsurlarını, 1999 yılında yürüttüğü, Kürt ayrılıkçılarıyla şiddetli savaş sırasında insanları idam ettiğinden kuşkulandığı askeri polisine ilişkin soruşturma kapsamında ele almıştı. Askeri polisin istihbarat kanadı konusundaki bir kitap ve Sayın Cihaner'in, Wall Street Journal'ın soruları üzerine cezaevinde el yazısıyla yazdığı 14 sayfalık mektubuna göre, kendisi cesetleri meydana çıkarttı ve cinayetlerde kullanılan silahları eşleştirdi."

Cihaner'den önce "hiç kimsenin askeri polisinin gizli istihbarat kanadının varlığını belgelemediği"ni de yazan gazete, o dönemde savcı olarak gösterdiği bu çabanın liberaller tarafından "kahramanlık" olarak görülürken üst düzeydekilerce bloke edildiğini yazdı.
WSJ, Cihaner'in İsmailağa Cemaatine yönelik soruşturmasına da yer verirken cemaatin Türkiye'nin "şeriat" getirmesini istediğini belirtikten sonra cemaat liderinin yeğeni Saadettin Ustaosmanloğu'nun "Bizim cemaatin tutumu, bin yıllık geleneksel yapıdan ayrılmaya direnmektir" sözlerini aktarırken Ustaosmanoğlu'nun, Cihaner'in soruşturmasını "derin devlete saldırıya "intikam" olarak başlattığını savunduğuna da işaret etti.

"Savcılar terör örgütü üyeliğini kanıtlamada zorlanabilir"

Mahkemede savcıların Cihaner'in "terörist bir örgüt üyesi" olduğunu kanıtlamada zorlanabileceğini öne süren gazete, şöyle dedi: "Sayın Cihaner, derin devlet üyelerinin iktidarı korumaya yönelik iddia edilmiş yaygın komplonun bir parçası olmakla suçlanıyor halbuki komplocuların bir kısmı, 1999 soruşturmasında hedef aldığı kişilerdir. Bu deliliktir diyor Sayın Cihaner, cezaevinden gönderdiği mektupta."

WSJ haberine son verirken HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in "hükümet Avrupa'yı kullanıyor", "Türkiye'de her şey bölünmüş durumda" yönündeki ifadelerine de yer verdi.


İlgili haber için tıklayınız,

Cihaner mahkemede, Berk görevde


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler