Türkülerle memleket ahvali

BDP'li Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır mitinginde yaşananlar yüzünden festivale katılamadı. Panelde, Ahmet Şık'ın kitabının yayımlanmadan toplatılması sansürün doruğu olarak tanımlandı. Arguvan Belediye Başkanı Taştan, bakanlıktan 5 bin lira gibi komik bir yardım aldıklarını söyledi.

Yayınlanma: 17.07.2012 - 12:43
Abone Ol google-news

“Otu çek, köküne bak” dedi Haşim amca. Arguvan’ın gündemi türkü olacaktı, ama Türkiye’de olan biten yine, bizlere bir festivalin sadece kendinden ibaret olabileceğini unutturdu. Haşim Amca’nın bu, doğadan esinlenen özlü sözü önceki gün biten iki günlük Arguvan Türkü Festivali’nden bir memleket tahlili gibiydi.

Misal, festivalin konuklarından BDP’li Sırrı Süreyya Önder Diyarbakır mitinginde yaşanan şiddet yüzünden katılamadı “Yargı Nereye Gidiyor” başlıklı panele. Oyuncu, yönetmen ve şair Orhan Alkaya, Cumhuriyet Kitap’ın yayın yönetmeni Turhan Günay ve yazar Suzan Samancı “Edebiyat ve Özgürlük” başlığı altında konuştukları panelde sansürden otosansüre uzanan baskı politikasının doruk noktası olarak Ahmet Şık’ın kitabının yayımlanmadan toplatılmasını tanımlarken, CHP milletvekili Sabahat Akkiraz cem evlerinin yasallaştırılması gereğinin bir insan hakları meselesi olduğunu vurguladı.

Gönüllülerin desteğiyle Arguvan Belediyesi ile Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı’nın düzenlediği festivalin 10 yıllık geçmişinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, sadece bir kez, 5 bin liralık komik bir yardım aldıklarını belirten Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan’ın da Bahçelievler katliamının sorumlularının tahliyesi için “Vicdanım rahat değil” diyen Bakan Günay’a bir mesajı vardı.

Festivalin kapanış konuşmasında Azerbeycan Kültür Bakanlığı’na teşekkür eden Taştan, Bakan Günay’a da teşekkür etmek yerine şu sözleri iletti. “Kültür Bakanımızın vicdanı rahat olsun, biz ülke barışına, halkların bütünlüğüne katkı yapmayı sürdüreceğiz. Bu ülkeyi onlardan daha çok sevdiğimizi biliyorum.”

Adının türkü festivali olduğuna bakmayın Kübalı müzisyenlerden Sabahat Akkiraz’a, Azeri halk dansçılarından Mikail Aslan’a, Derdiyok Ali’den Feryal Öney’e rengarenk bir müzik şöleni vardı Arguvan’da. On yıllardır türkülerle dertlerini, özlemlerini aktaran, yoğun Kürt ve Alevi nüfusu, muhalif yapısıyla iktidarların görmezden geldiği, unuttuğu Arguvan’da iki gün boyunca Uludere katliamından, tutuklu yazar ve gazetecilere, kürtaj meselesinden, siyasallaşan yargıya pek çok gündem maddesi Birsen Çolak’ın aracılığıyla yeniden dillendirildi.

İçinde “ah”ı, “aman”ı bol türküleri dinlerken aynı Haşim Amca’nın sözü gibi bir köksüzlük hissi çöktü içimize.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler