Turkuvaz çalışanlarının grevinin 100. günü
Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) örgütlü olduğu ATV Televizyonu, Sabah Gazetesi ve dergi grubunda 13 Şubat'ta başlayan grev, 100. gününü doldurdu.
Sabah Gazetesi'nin Balmumcu'daki binası önünde toplanan TGS üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarına üye bir grup, ''Sendikasızlaştırmaya hayır'', ''Greve destek ver'' dövizleri taşıyarak, sloganlar attı. Gruptakiler, daha sonra 100 dakikalık oturma eylemi başlattı.
TGS Başkanı Ercan Sadık İpekçi, burada yaptığı açıklamada, 100 gündür sendikal haklara saygıyı Türkiye'nin gündemine getirdiklerini, basın özgürlüğünü, editoryal bağımsızlığı ve insan haklarını ön plana çıkardıklarını söyledi. İpekçi, ''Gazetecilik etik ilkelerine uygun nitelikli yayıncılığın, devletin, medya patronlarının, sermaye gruplarının, tekellerin, çıkar çevrelerinin baskı, tehdit ve şantajlarına boyun eğmeyen, bu tür baskılara karşı direnme hakkını kullanabilmek için kendisini sendikal haklarla güvencede hisseden gazetecilerle başarılabileceğini haykırdık'' dedi. 100 gündür bir yandan sendikal hak kavgası verdiklerini, bir yandan da halkın haber alma hakkı için mücadele ettiklerini söyleyen İpekçi, şöyle devam etti: ''Sabah ve ATV binalarına asılmış grev pankartlarının altında yürüttüğümüz onurlu sendikal direnişimizle medyanın iki yüzlülüğünü deşifre ediyoruz. Sözde demokratların, yüksek seviyeli politikalar için kalem oynatanların, hem ekonomiden hem dış siyasetten hem spordan anlayan o çok yetenekli kalemlerin emek haklarından bihaber oluşunu, emek mücadelesindeki sessizliğini protesto ediyoruz.'' Sendikal hak, basın özgürlüğü ve insan hakları mücadelesinde tarihi bir misyonları olduğunu belirten İpekçi, ''29 yıl sonra Türk medyasında 10 grevci ve bir sendika, bir direnişin önderliğini yapıyor. Türkiye gazetecilerine haklarını, hatır gönül ilişkileriyle değil, mücadeleyle kazanma anlayışını kavrattık'' diye konuştu.
İpekçi, yurt içi ve dışından gördükleri dayanışmanın inançlarını pekiştirdiğini, yargıdaki hesaplaşmanın da sonuna yaklaştıklarını kaydederek, ''Haklı mücadelemizin yargıda da tescil edileceğine inanıyoruz. Bundan sonra sendikal hak ve basın özgürlüğü mücadelemizi hükümetin duyabileceği platformlara taşıyacağız. TBMM'nin gündemine getirmenin adımlarını atacağız. Avrupa Parlamentosu'nda tartışmanın yolunu açacağız'' şeklinde konuştu.
Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin de grevdekilerin arkasında durmaya devam edeceklerini belirterek, ''İnanıyorum ki, konfederasyonumuz da bu kişilerin sorunlarını 320 bin kamu işçisinin sorunu gibi sahiplenecek, hükümetin önüne koyacak ve bu iş bitecek'' dedi.
Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da grevdeki 10 kişinin yalnız olmadığını kaydederek, ''Biz, 'buradaki 10 kişiyi sakın küçümsemeyin' dedik. Bugün 100. gün. Bu basit bir grev değildir, sermayeye karşı yapılan bir girişimdir. Gelin, masa başında bu işi çözelim'' şeklinde konuştu.
Gruptakiler, 100 dakikalık oturma eyleminin ardından yürüyerek Taksim'e geçti. Daha sonra her cumartesi akşamı Taksim'den Galatasaray'a kadar yapılan meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!