TÜRMOB, G-20 için "Türkiye Raporu" hazırlıyor
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Nisan ayı sonunda yapılacak olan G-20'ler toplantısı için ''Türkiye Raporu'' hazırlıyor. Raporda öncelikle Türkiye ekonomisiyle ilgili genel bir değerlendirmeye yer verilecek.
TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı G-20'lerin son Bakanlar Toplantısının ardından G-20 Sekreteryası, Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (IFAC) aracılığıyla üye ülkelerin muhasebeyle ilgili kuruluşlarından değerlendirme ve öneri raporu hazırlamaları talebinde bulundu.
Türkiye'de de genel öneriler ve finansal raporlama standartları raporunu TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker'in koordinatörlüğünde TÜRMOB ve Muhasebe Uzmanları Derneğinin hazırlaması istendi.
Bu çerçevede oluşturulan bir ekip, ülkemize ilişkin genel tespit ve önerilerle finansal raporlamada alınması gereken önlemlere yer verecek Türkiye Raporu için çalışmaya başladı.
Nisan ayı ortalarına kadar tamamlanması öngörülen rapor, 20 Nisan'a kadar G-20 sekreteryasına iletilecek. Türkiye'ye ilişkin rapor, diğer ülke raporlarıyla birlikte 29 Nisan'da Londra'da gerçekleştirilecek olan G-20'ler toplantısında ele alınacak.
Ticaret ve sanayinin yapısı da ortaya konacak
TÜRMOB Genel Başkanı Türker, raporda öncelikle Türkiye ekonomisiyle ilgili genel bir değerlendirmeye yer verileceğini ve bu çerçevede Türkiye'de ticaretin ve sanayinin yapısının ortaya konulacağını bildirdi. Türker, genel tespit ve öneriler kapsamında ekonominin üretim esaslı büyümesine yönelik önerilere raporda yer verileceğini, bu amaçla da hangi sektörlerde yapılabileceğinin irdeleneceğini söyledi.
Finansal durumun da ele alınacağı raporda, genel tespit ve önerilerin ardından finansal raporlama standartlarında yapılacak değişikliklerle ilgili kapsamlı bir değerlendirmede bulunulacağını kaydeden Türker, şöyle konuştu: ''Şu an döviz, faiz ve borsa üçgeninde önemli rol oynayan finansal raporlamada özellikle gerçekleşen piyasa değeriyle ilgili önerilerimiz olacak. Zaten Son G-20 toplantısında da değerlemede fiktif büyümeyi ortadan kaldıracak düzenlemeler için üye ülkelerden öneriler istendi. Bizim raporumuzda da, değerlemede fiktif büyümeyi ortadan kaldıracak düzenlemelere ilişkin tespit ve önerilerimiz yer alacak. Şu an üzerinde çalışmalar devam eden genel öneriler ve finansal raporlama standartlarıyla ilgili raporumuzu, G-20 Sekreteryası öncesinde hükümete de göndereceğiz. Onlarla da bu konuda iletişim içinde olacağız.''
Türker, G-20 Sekreteryasına küresel krizin aşılması için maliye politikalarının gevşetilmesini ve sosyal amaçlı ödemelere öncelik verilmesini önerdiklerini söyledi.
Türker, G-20 Sekreteryası'nın Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (IFAC) aracılığıyla kendilerinden istediği ekonomiyle ilgili genel öneri ve muhasebe standartları raporu öncesinde, Sekreteryaya Londra'da yapılacak olan liderler zirvesine dönük bir ön rapor gönderildiğini de bildirdi.
Bu raporda, küresel krizin başta finans sektörü olmak üzere ülke ekonomilerinde yolaçtığı olumsuzlukların giderilmesine dönük 3 temel öneride bulunduklarını kaydeden Türker, bunları şu şekilde sıraladı: ''Küresel krizin aşılması için maliye politikaları gevşetilmeli, sosyal amaçlı ödemelere öncelik verilmelidir. Ülkeler arası kredilendirme yöntemi geliştirilmeli ve uluslararası ticaret, bu yöntemle teşvik edilmelidir. Finansal araçlarda piyasaya göre değerlemeden vazgeçilmeli. Piyasa fiyatı, satış anında değerlemede dikkate alınmalıdır.''
Türker, TÜRMOB'un genel tespit ve önerileriyle, muhasebe standartları konusundaki görüşlerinin detaylı şekilde anlatılacağı ana raporun ise 20 Nisan'a kadar IFAC kanalıyla G-20 Sekreteryasına teslim edileceğini ve ay sonundaki Sekreterya Toplantısında ele alınacağını ifade etti.
TÜRMOB, G-20 Sekreteryası adına genel öneriler ve finansal raporlama standartları konusunda kendisinden rapor isteyen IFAC'ın üye olduğu 157 meslek kuruluşu arasında yer alıyor.
1994'de IFAC üyesi olan TÜRMOB, Genel Başkan Masum Türker'le IFAC Konseyinde de temsil ediliyor.
Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu, Uluslararası Etik Standartları Kurulu, Uluslararası Muhasebe Eğitim Standartları Kurulu ve Uluslararası Kamu Sektörü Muhasebe Standartları Kurulu gibi kurullara sahip olan IFAC, küresel konularda hazırladığı raporlarla da tanınıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi