TÜSİAD'dan Başbakan'a mektup

Mektupta, son dönemde Türkiye’nin yakın coğrafyasının içinden geçtiği ‘yoğun siyasal istikrarsızlık ve şiddet dalgaları’na vurgu yapılarak Türkiye’nin G20 bünyesinde BM’nin yeniden yapılanmasını önermesi talep edildi.

Yayınlanma: 23.07.2014 - 23:33
Abone Ol google-news

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Başbakan Tayyip Erdoğan’a dış politika konulu bir mektup göndererek, Türkiye’nin G20 bünyesinde yapılacak toplantılarda Birleşmiş Milletler’in yeniden yapılanmasını önermesini istedi. Türkiye’nin bölgesindeki krizlerin çözümü için yapıcı açılımlarda bulunması gerektiğini belirtti.

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer’in imzasıyla Başbakan Tayyip Erdoğan’a gönderilen mektupta, son dönemde Türkiye’nin yakın coğrafyasının içinden geçtiği tarihsel dönemin “yoğun siyasal istikrarsızlık, uluslararası sistem normlarının ihlali ve şiddet dalgalarıyla” tanımlanabileceği belirtildi.

Yaşanan bu ortamda Türkiye’nin atması gereken adımlara ilişkin şu önerilere yer verildi:

* Türkiye’nin, gerek bu yıl Avustralya’da gerçekleştirilecek olan G20 Zirvesi’ndeki Troyka Üyeliği kapasitesi ile gerekse gelecek yıl ev sahipliğini üstleneceği G20 Zirvesi bünyesinde, öncelikli gündem maddesi olarak BM’nin ve türevleri olan kurumların yeni küresel siyasal ve ekonomik dinamiklere göre kapsamlı bir yeniden yapılanmaya tabi tutulmasını önermesi gerektiğini düşünüyoruz.

* Türkiye’nin bölgesel anlamda yeni bir işbirliği zemini oluşturabilmek için tüm sorumlu aktörlerle ortak çıkarları kollayan yapıcı açılımlarda bulunmasının kritik önemde görev göreceğine inanıyoruz.

TÜSİAD, bölgesel ihtilafların süratle küresel düzleme taşınabildiği ortamda, BM’nin barış ve güvenliğin korunması yolunda işlevsiz kaldığını ifade etti. Türkiye, 2015 yılında G20’nin dönem başkanlığını üstlenecek.

TÜSİAD, Irak’ta yaşanan son gelişmelerin hatırlatıldığı mektupta Musul Konsolosluğu’nda görev yapan 49 kişinin halen radikal Irak Şam İslam Devleti tarafından rehin tutulduğunu belirterek, örgütün Irak’ta farklı kesimlere uyguladığı şiddetin hiçbir inanç tarafından kabul edilemeyeceğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler