Tutuklu diğer 6 vekilin durumu ne olacak?

Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri tutuklu BDP’lilerin tahliye taleplerini bugün görüşecek.

Yayınlanma: 10.12.2013 - 10:07
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın tahliye edilmesinin ardından, gözler tutuklu 5 BDP’li milletvekili ile Balyoz davasından hüküm giyen MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan’a çevrildi. Diyarbakır Barosu, BDP’li 5 milletvekilinin tahliye edilmesi için girişimde bulunmuştu.

TBMM yeni yasama dönemine başlarken, 8 milletvekili cezaevindeydi. CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın tahliyelerinin ardından, gözler tutuklu diğer milletvekillerine çevrildi. Anayasa Mahkemesi’nin Balbay için verdiği karardan sonra Diyarbakır Barosu BDP’li Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım ve Kemal Aktaş’ın tahliyesi için Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Balbay’ın tahliye kararını  önemli bir gelişme olarak nitelendirirken, “Darısı diğer vekillerin başına diyelim. Tutuklu vekillerin bulunması gereken yer TBMM’nin çatısı altıdır. O yüzden diğer tutuklu vekillerin de, BDP’li milletvekillerinin de bir an önce serbest kalması gerekiyor. Bu karar diğer vekiller için de emsal teşkil etmelidir” dedi.

Bir an önce tahliye bekliyoruz Diyarbakır Baro Başkanı ve tutuklu BDP milletvekillerinin avukatlarından Tahir Elçi de “Mahkeme tahminlerimiz doğrultusunda karar verdi. AYM’nin kararına uydu. Kişesel giderim yoluna giderek Mustafa Balbay’ın mağduriyetini giderdi. Şimdi sıra genel giderimde. Bu doğrultuda Başta BDP’li milletvekilleri ttevekilleri olmak üzere KCK tutuklularının tahliye edilmesi gerekir. KCK davalarından tutuklu BDP milletvekilleri için itirazlarımız yaptığımız Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri’nin de bu yönde zaman kaybetmeden, bir an önce tahliye talepleri vermesini bekliyoruz” dedi. Balbay’ın tahliyesinin ardından Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri’nin tutuklu BDP milletvekillerinin tahliye taleplerine ilişkin bugün toplanacağı belirtildi.

MHP yönetimi, kararın MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan için de “emsal” olması gerektiği görüşünü dile getiriyor. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, “en baştan yanlış yapıldığını” ifade ederken şu görüşleri dile getirdi: “Bir kişi tutuklanmış olsa bile, eğer şartları taşıyorsa, uluslararası ve kendi hukukumuza göre suçsuz addedildiği için milletvekili adayı olabilir. Bu şartları taşıdıkları için YSK bunların adaylığını reddetmedi ve sonuçta milletin teveccühü ile de seçildiler. Seçildikleri andan itibaren haklarında her ne iddia olursa olsun serbest bırakılmaları ve Meclis’e gelmeleri gerekirdi. Dava sonra devam eder, eğer mahkûm olurlarsa suçlarını ondan sonra çekerlerdi. Şimdi adalet yerini buluyor ama hangi sebeple yerini buluyor, hangi amaca yönelik adaleti yerine getiriyorlar, neden bugün meydana getiriliyor? Tam teröristlerin serbest bırakılıp siyasi haklar tanınmaya başladığı bir anda meydana gelmiş olması düşündürücü. Yani aradan 2.5 yıl geçmesine rağmen bu uygulamayı yapmayanların bugün samimiyetlerine inanamıyoruz. Göreceğiz, Engin Alan paşa ile ilgili bakalım ne karar alacaklar? Çünkü tıpkı Balbay ve diğerleri gibi mahkum olmadan önce seçilmiş olan bir milletvekilidir. Dolayısıyla oradaki düşünce yapılarını da göreceğiz. Ancak biz bu alınmış olan ve geç gelen adaletin arkasında neler olduğu konusunda şüphelerimiz var.”

Ergenekon ve Balyoz davalarının sanık avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, Mustafa Balbay’ın tahliye kararının tüm milletvekilleri ve uzun tutukluluk süresini aşan tüm sanıklar için emsal teşkil edeceğini belirttiler. Hukukçuların değerlendirmeleri şöyle:

Avukat Hüseyin Ersöz: Balbay’ın tahliyesinin özellikle tutuklu milletvekilleri açısından bir emsal oluşturabilir. Bu milletvekillerinin Balbay kararından yola  çıkarak tahliye edileceğini düşünüyorum. Balyoz davası için aynı şeyi söyleyebilecek durumda değilim. Çünkü Balyoz davası hükümle sonuçlandı. Engin Alan’ın durumunun bundan etkileneceğini düşünmüyorum. Balbay kararının milletvekilleri yanında Ergenekon davasında tutuklu olan diğer sanıklar açısından da önemli bir karar olduğu düşüncesindeyim. Ergenekon davasında Balbay’dan çok daha uzun süre tutuklu bulunan Tuncay Özkan gibi isimler var. Bu isimlerin de
salıverilmesi gerekir.

Avukat Celal Ülgen: Davaların ismine bakılmaksızın ne kadar uzun tutukluluk süresini aşan makul süreyi geçirmiş olan varsa onların hepsinin kıyas kabul edilerek tahliye edilmesi lazım. Gerekçesini de diğer mahkemeler de aynı gerekçeye dayanarak, Anayasa Mahkemesi tarafından tespit edilmiş olduğundan daha fazla tutuklu kalmaları mümkün bulunmadığından tahliyelerine diye karar vermelidir.

İşte Mustafa Balbay'ın cezaevi çıkışında yaptığı müthiş açıklama VİDEO

BALBAY'IN BABA OCAĞINDA SEVİNÇ GÖZYAŞLARI

KILIÇDAROĞLU'NDAN BALBAY'A MESAJ!

HÜKÜMETTEN TAHLİYE AÇIKLAMASI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler