Tutuklu vekiller için CMK formülü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, tutuklu milletvekilleri için CMK 102. maddesine işaret ederek, "102. maddede tutuklu süresini sınırlayan bir düzenleme yaparsınız. O 5 yıldır, 10 yıldırı kaldırıp, 2 yıldır bunun süresi, dersiniz ve biter iş" dedi.

Yayınlanma: 28.06.2011 - 12:42
Abone Ol google-news

TBMM'de bazı basın mensuplarıyla sohbet eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, tutuklu milletvekilleri için prensip olarak bir yasa teklifine ihtiyaç olmadığını belirterek, şöyle dedi:
"Ama biz ne diyoruz, eğer siz bu kadar beceriksizseniz, bir kanun söyleyin diyorsanız, peki o zaman diyoruz, o zaman 102. maddede tutuklu süresini sınırlayan bir düzenleme yaparsınız. O 5 yıldır, 10 yıldırı kaldırıp, 2 yıldır bunun süresi dersiniz ve biter iş diyoruz, bunu yapın diyoruz" dedi.

"Mahkeme üzerinde baskı olmazsa yarın salacak"

"Mahkemenin üzerinde zaten baskı olmazsa yani bunlar talimatla karar veriyor olmazsa yarın salacak" diyen Batum, Sabahat Tuncel'in durumunu hatırlattı.

AKP'nin tutumunu eleştiren Batum, şöyle dedi:
"Bunların kafasında bunları çözelim filan yok. Mümkün olduğu kadar karıştıralım, sonunda da getirelim. Biz söz verdik Apo'ya. Çözmemiz için genel bir hüküm getirmemiz lazım diye. Anayasa'da genel çözelim bunu.Hepsini içine katıp, siz bunu tesadüf mü sanıyorsunuz. Bunların hepsi bir dümen, hepsi sonunda ölümü gösterip sıtmaya razı etmek. Diyecekler ki sonunda, hadi ikisi için çözüm yapmayalım, hadi gelin hepsi için bulalım. Ne bulalım, hadi kaldıralım, şu sorunu. Tutukluluğu kaldıralım, milletvekilleri tutuklanmaz, diyelim. Peki terör, bir dakika şimdi siz oyun bozanlık mı yapıyorsunuz, siz ikisi için mi istiyorsunuz diyerekten bizi buna razı etmek, olay bu kadar açık ve net. Biz de diyoruz ki, adamlar hakkında mahkumiyet kararı var mı, mahkumiyet kararı olmadan tutukluluk bu kadar sürer mi, hayır. Peki bunun için özel bir düzenlemeye gerek var mı, var zaten böyle bir düzenleme. Nerede var. Anayasa'nın 90. maddesi var. Ne diyor o, bir hükümle 102'ye faraza uluslar arası sözleşme çatıştığında uluslar arası sözleşmeyi uygularsın diyor. Peki sen bu dururken ben 102'yi uygulayacağım diyebilir misin, hayır. Neyi uygulaman lazım, uluslar arası sözleşmeyi."

 

'Meclis çalışmalarına katılmayacağız'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, TBMM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyanın hiçbir ülkesinde tutukluluk süresinin 3 yıl sürmediğini söyledi. 2 hakimin hiçbir gerekçe göstermeden, ''kaçarlar, delilleri karartırlar'' dediğini ifade eden Batum, ''4 senedir devam eden davada 'delil toplayamadım' diyecek ve bunun ceremesini de tutuklu kişiler çekecek. Böyle bir şey olabilir mi?'' diye sordu.

Süheyl Batum, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın milletvekili seçildiklerini, ancak mahkemenin serbest bırakmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: ''Böyle bir şey olabilir mi? Nasıl bırakmaz? Bu, aynı zamanda bir ahlak, vicdan ve izan işi. Kendisi başbakan olurken... Hakkında mahkumiyet kararı olduğu için başbakan ve milletvekili olamayacak bir kişiyi, milletvekili adayı gösteren parti AKP, 2002'de. CHP'nin oyları ile anayasa değiştirilerek başbakan olmuş bir kişi, şimdi 'bunları biliyorlardı, neden aday koydular?' diyor. Peki millet 2002'de ne olduğunu görmeyecek kadar kör mü? Tetikçiler, yardakçılar insanların kör olması için uğraşıyor. İnsaf var. Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkede nasıl başbakan oldu? Hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı vardı. Aynı davada yargılanan İlhan Cihaner, Sinan Aygün bugün dışarıda ve hiçbiri kaçmadı. Bir yerlerden talimat alan iki yargıç, evrensel hukukun dışında karar verecek. Bunu kabul edebilmek mümkün mü? (Yemin etmeme) kararımız çok nettir. AKP, şimdi 'gelin kural üretelim' diyor. Hangi kuralın değiştirilmesi gerekli, bunların salıverilmesi için?''

'Usta bilmeyecek de biz mi öğreteceğiz?'

CHP'li Batum, bundan sonra Meclis'in çalışmasının nasıl olacağının sorulması üzerine, ''Biz katılmayacağız. Onlar toplanacak meclis başkanını seçecek, Başkanlık Divanını oluşturacaklar. Biz aday vermeyeceğiz, komisyonlara üye vermeyeceğiz. Bu hukuk dışı milli iradenin üzerindeki vesayet, 2 yargıcın bilinçli, talimatlı vesayeti kalkacak, gelecekler yemin edecekler görevlerine başlayacaklar, ondan sonra bütün işleri yapacağız'' diye konuştu. ''Gelin hepsine çözüm üretelim'' denilerek, kimsenin kendilerini kandırmaya çalışmamasını isteyen Batum, ''Hepsi filan yok. Burada yasamanın yapacağı iş... Başka iş yapabilir ama böyle... Onu da biz öğretmeyelim AKP'ye. Ustalık dönemi ya bunların sözüm ona. Usta bilmeyecek de biz mi öğreteceğiz? Ama gerekirse Tayyip Erdoğan'a öğretiriz onu da'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler