TYD: Turizmde 24 milyar dolar yatırım ihtiyacı var
Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), 2023'de 71.4 milyon turist ve 85 milyar turizm gelirine ulaşmak için 24 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu açıkladı.
TYD, "2023'e Doğru Türkiye Turizmi'nde Yatırım Hamlesi" başlıklı yol haritasını, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Toplantıda açıklanan yol haritasında, Türkiye'de mevcut toplam 1 milyon yatak kapasitesinin 500 bin daha artırılması gerektiği, bunun için 14 milyar 250 milyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğu bildiren TYD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gür, ayrıca 25 marina sayısına ek olarak 40 adet daha ilave edilmesi için 2 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi. Golf'de ise 15 tane mevcut tesise ek olarak, 35 yeni tesis daha gerektiği ve bunun yatırım tutarın 525 milyon dolar olacağını açıklayan Gür, uçak sayısında 250 olan kapasitenin 250 daha artırılarak 500'e çıkartılması için 6 milyar dolar yatırım gerektiğini ifade etti. Gür, kongre, fuar, AVM, eğlence, spor tesisleri, kruvaziyer limanlar için 1 milyar 250 milyon dolar yatırım gerektiğini açıkladı.
Marmara ve Akdeniz'de 10 milyar dolar yatırım istiyor
Bu yatırımları Türkiye'de 4 bölgeye dağıttıklarını ifade eden Gür, yatırımlarda aslan payının 5 milyar 310 milyon dolarla Marmara Bölgesi'nin aldığını kaydetti. Buna göre Akdeniz'de 5 milyar 85 milyon dolar, Ege'de 4 milyar 50 milyon dolar, Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri'nde 3 milyar 580 milyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğunu açıklayan Gür, İstanbul'da konma konaklamada 150 bin yeni yatak kapasitesi için 4 milyar 500 milyar yatırım gerektiğini, ayrıca yat bağlamada 3 bin 500 adetlik yeni kapasite için 350 milyon dolar yatırım gerektiğini söyledi. Marmara Bölgesi için Pendik, Şile, Durusu, Bursa'da düşünülen 4 golf tesisi için 60 milyon dolar, Maslak, Yeşilköy, Pendik, Haydarpaşa, Ataşehir, Yalova ve Bursa'da öngörülen kongre - fuar, kruvaziyer limanları için 400 milyon dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu bildirdi.
Ankara'ya 2 golf tesisi yatırımı öngörülüyor
Akdeniz'de ise 145 bin yeni yatak kapasitesi için 4 milyar dolar, yat bağlamada kapasitesinin 5 bin adede çıkarılması için 500 milyon dolar, golf için Çıralı, Belek, Alanya, Mersin, Tarsus, Adana, Oymapınar'da düşünülen 19 yeni tesis için 285 miyon yatırım gerektiğini bildirdi. Antalya, Kemer, Alanya, Silifke Mersin Oymanpınar, Antakya'da düşünülen kongre fuar, AVM, eğlence ve kruvaziyer limanları için 300 milyon dolar yatırım gerektiğini vurguladı. Ege'de ise ek 100 bin yatak kapasitesi için 2 milyar 800 milyon dolar yatırım gerektiğine dikkat çeken Gür, ayrıca Çanakkale, Ayvalık, İzmir, Pamucak, Çeşme, Kuşadası, Didim, Bodrum, Fethiye ve Dalaman'da öngörülen 10 gol tesisi için 150 milyon dolar, kongre ve fuar turizmi için 350 milyon dolar gerektiğini belirtti. Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nde ise 105 bin ek yatak kapasitesi için 2 milyar 950 milyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğunu dile getiren Gür, Ankara'da öngörülen 2 golf tesisi için 30 milyon dolar yatırım gerektiği, Kayseri, Kapadokya, Gaziantep, Konya, Pamukkale, Denizli, Samsun ve Trabzon'da öngörülen kongre ve fuar turizmi için 200 milyon dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
KDV indirimi 30 milyar dolar bütçe açığına takıldı
Bütün bu yatırımların gerçekleşmesi halinde turizm yatırımlarında artış kaydedilebileceğini dile getiren Gür, 2023 yılında yurt dışından gelen turist sayısında 71 milyon 457 bine, turizm gelirlerinde ise 84 milyar 981 milyon dolara ulaşabileceğini söyledi. TYD'nin 2023 perspektifini Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile de paylaştıklarını söyleyen Gür, EKK toplantısında hükümetin KDV indirimine sıcak bakmadığını ifade etti. Kriz nedeni ile bütçenin ciddi açık verdiğini ve hükümetin parasal destek veremeyeceklerini açıkladıklarını bildiren Gür, "Bütçe açığının 30 milyar lirayı geçmesi nedeni ile KDV indirimini kabul etmediler ve "bizi anlayışla karşılayın" dediler" dedi. Buna karşın, hükümetin 5 konuda destek sözü verdiğini, 5 konuda ise üzerinde çalışılacağının söylendiğini aktaran Gür, bütçe imkanları çerçevesinde turizm tanıtımına daha fazla kaynak ayırması, KDV iadesi yerine, mahsuplaşmaya gidilmesi, enerji desteğinin yeniden düzenleme yapılarak sürdürülmesi konularını kabul ettiğini açıklayan Gür, yolcu servis ücretleri (ayakbastı parası) gözden geçirilmesi, yat turizminde bayrak ve KDV uygulamasının birlikte ele alınması, tur operatörlerine havayoluyla getirilen turist sayısına bağlı olarak pirim verilmesi, kıyı ve sahil şeritlerindeki ecrimisil (devlete ödenen kira) uygulamalarının hızla çözüme kavuşturulması, alkollü içeceklerde verginin AB müktesebatı ve uygulamaları dikkate alınarak yeniden gözden geçirilmesi konuları üzerinde çalışılacağı sözünü aldıklarını bildirdirdi. Gür, 1 milyar dolar ve üzerinde döviz getiren ihracatçının, ihracatçı sayılması konusunun ise imza aşamasında olduğunu hatırlattı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev