Üç çocuğun parası İşsizlik Fonu'ndan

Özel sektördeki kadınlar ilk çocuk için 2 ay, ikinci için 4 ay, üç ve üzeri çocuklar için 6 ay yarızamanlı çalışacak, çalıştıkları bölümün ücretini işveren, izinli bölümün ücreti de İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.

Yayınlanma: 09.01.2015 - 04:45
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu, açıkladığı “Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması Programı” ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sık sık dile getirdiği “çok çocuk” talebi için devletin kesenin ağzını açtığını gösterdi. Evliliği teşvik için çeyiz hesabı açan devlet, evlilik cüzdanı ile birlikte çiftlere para
verecek. Uygulamanın maliyetinin yarısının İşsizlik Fonu’ndan karşılanacağı iddia ediliyor.

Davutoğlu, Ankara Palas’ta, “Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı”nı açıkladı. Davutoğlu’nun “Annelik ile profesyonel meslek sahibi olmak arasında kategorik bir karşıtlık
olmadığının gösterilebilmesi lazım” sözleri dikkat çekti. Davutoğlu’nun açıkladığı 38 eylem planından oluşan programın unsurları şöyle:

Evliliği teşvik için çeyiz hesabı: Evliliği teşvik amacıyla her çocuk için çeyiz hesabı oluşturulacak. Doğumun ardından bu hesap açılacak. Anne babalar bu hesaba para yatıracak. Devlet,
çocuğun evlilik zamanı geldiğinde çeyiz hesabında biriken paranın yüzde 15’i kadar para yatıracak. Çocuk, çeyiz hesabını 18 yaşından itibaren kullanabilecek. Devletin hesaba katkısı, evlilik cüzdanının ibrazı ile ödenecek.

Doğum izninde kademe ilerleme: Doğum izninde geçen süreler kademe ilerlemelerinde değerlendirilecek. Doğum nedeniyle alınan ücretsiz izinlerde borçlanma yapılmaksızın derece ve kademe ilerlemeleri yapılabilecek.

Yarızamanlı süt izni: Mevcut durumda kamuda çalışan kadınların 16 haftalık annelik izninden sonra 12 aya kadar kullanabildikleri süt izni hakkı yarızamanlı çalışma olanağına dönüştürülecek. Bu hak 12 aya kadar bebekleri evlat edinenlere de tanınacak. Çocuğu engelli doğan annelere ise 12 aya kadar yarızamanlı süt izni hakkı verilecek. Bu haklar hem memur hem de işçi anneler için geçerli olacak.

Erken doğuma ek izin: Memurlar için prematüre doğumlarda ek izin hakkı sağlanacak. Örneğin bebek 7 buçuk aylık dünyaya gelmişse kalan 1 buçuk ay izne eklenecek. 1 hafta babalık izni: Babalık izinleri de yeniden düzenlenecek. Eşi doğum yapan işçi statüsündeki babaya 5 gün izin verilecek. Cumartesi pazar ile birlikte izin net 1 haftaya çıkacak.

Sosyal yardım: Türkiye’nin sosyal destek envanteri oluşturulacak. Aile Sosyal Destek Programı görevlileri ile sosyal yardım ve sosyal desteğe ihtiyacı olan bütün dezavantajlı yurttaşlara ulaşılacak. Türkiye, 500 aileye 1 sosyal hizmet görevlisi düşecek biçimde bölgelere ayrılacak. Sosyal hizmet görevlileri sosyal destek ihtiyaçlarını takip edecek, verilen desteği denetleyecek. Bu sistemle 5 bin yeni sosyal hizmet uzmanı alınacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler