Uganda'da eşcinsellere ömür boyu hapis

Uganda'da LGBT'lere hapis cezası veren yasa tasarısı parlamentodan geçti. Tasarı eşcinsel ilişkiyi ihbar etmeyenlerin de hapisle cezalandırılmasını öngörüyor.

Yayınlanma: 20.12.2013 - 17:01
Abone Ol google-news

Tasarı eşcinsel ilişki yaşayan erkeklere ömür boyu hapis, kadınlara ise yedi yıl hapis cezası verilmesini öngörüyor. Ayrıca eşcinsel ilişkileri ihbar etmeyenleri de hapisle cezalandırıyor. Ayrıca ceza aldıktan sonra aynı "suçu" tekrarlayanlara da ömür boyu hapis cezası geliyor.

Londra merkezli “African LGBTI Out & Proud Diamond Group”, Uganda parlamentosunun böyle bir karar imza atmasının abes olduğunu söylerken, Devlet Başkanı Yowei Museveni’nin yasa tasarısını imzalamamasını umduklarını dile getirdi.

“Tasarı Uganda’daki eşcinsellerinden fiziksel ve duygusal olarak şimdikinden de daha büyük bir risk altında yaşayacaklarının göstergesi. Bugün Uganda için üzücü bir gün.”

 

İlk yasa tasarısı idam getiriyordu

Yasa tasarısı ilk olarak 2009’da milletvekili David Bahati tarafından meclise sunulmuştu ve tasarının ilk hali eşcinsellere ölüm cezası verilmesini içeriyordu. Dünya liderleri bu tasarıya tepki göstermiş, ABD Başkanı Obama tasarıyı “iğrenç” olarak nitelendirmişti.

Mart 2011’de Devlet Başkanı Mıseveni, Avrupa ülkelerini eşcinselliği ve cinsel özgürlükleri desteklemekle suçlamış, eşcinselleri “sapkın” olarak nitelemişti.

Kasım 2012’de Uganda Parlamento Sözcüsü Rebecca Kadaga, yasayı “Noel hediyesi” olarak yılbaşından önce geçireceklerini açıklamıştı. Yasanın verilen tarihe yetişmemesi hak savunucuları için bir umut olmuştu ancak tasarı geçtiğimiz Cuma mecliste onaylandı.

Uganda’da eşcinsellik zaten yasadışı olarak tanımlanıyor. Ancak yasa yapıcılar, yeni bir yasaya ihtiyaç olduğunu çünkü eşcinsellerin “Ugandalı aileleri yoketmekle tehdit ettiğini ve Ugandalı çocukları eşcinsel hayata alıştırdığını” öne sürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler