Ulaştırma Bakanlığı, ihalelerde firma isimlerini belirleyerek işlem yapmış
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) otoyol hizmet tesislerinin 10 yıllığına kiralanmasıyla ilgili ihalede Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı'nın onay yazısında kiralanacak 6 tesis için firmaların isimlerinin de yer alması; adrese teslim ihaleyi belgeledi. Sayıştay; Bakanlık onayında firma isimlerinin belirtilmesinin ihalelerde eşitliği, rekabeti ve şeffaflığı engellediğini vurguladı.
Sayıştay'ın TBMM'ye sunduğu Karayolları Genel Müdürlüğü 2019 Denetim Raporu'da bazı ihalelerle ilgili doğrudan firmaların ismen belirlenerek işlemin yapıldığı belirlendi. Raporda, KGM'nin mülkiyetinde bulunan otoyol hizmet tesislerinin üç yıldan uzun süre ile kiralanmasına ilişkin olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen Bakanlık onaylarında mevzuata aykırı olarak kiralama yapılacak firmaların isimlerinin de belirlendiği kaydedildi.
Sayıştay raporunda kiralama ihaleleriyle ilgili Devlet İhale Yasası'na göre KGM'nin bağlı bulunduğu bakanlık olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan izin alması gerektiği hükmü ifade edilirken, “Çok açıktır ki bu hüküm; Bakanlık olurunda firma ismi zikredilmesine cevaz vermemektedir. Olurda yalnızca süre ve kiralanacak ünitenin yer alması gerekmektedir” denildi.
ONAY YAZISINDA FİRMA İSİMLERİ
Sayıştay; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı tarafından Edirne İstanbul ve İstanbul Ankara otoyolları üzerinde bulunan ve kiralama sürlerinin 2018-2019 yılları içerisinde sona erecek olan 6 adet otoyol hizmet tesisinin kiralama süresinin 10 yıl olmasına karar verildiği ve mevzuata aykırı olarak bu yerlerin hangi firmalara kiraya verileceğinin de firma adları belirtilerek onay kararında yer aldığını tespit etti.
ADRESE TESLİM İHALEDEKİ 6 TESİS
Raporda söz konusu kararla alınan 10 yıl süre ile kiralanacak 6 tesisin karşısında belirtilen firma isimleri gizlenerek verildi. Buna göre adrese teslim ihalenin yapıldığı söz konusu 6 tesis şöyle sıralandı:
Edirne-İstanbul Otoyolu Km:168+894’deki Alipaşa D Tipi Otoyol Hizmet Tesisi,
Edirne-İstanbul Otoyolu Km: 220+441’deki Ispartakule D Tipi Otoyol Hizmet Tesisi,
Edirne-İstanbul Otoyolu Km: 196+000’daki Muratbey D Tipi Otoyol Hizmet Tesisi,
Anadolu Otoyolu Km: 56+600’deki Tavşancıl D Tipi Otoyol Hizmet Tesisi,
Gerede-Ankara Otoyolu Km: 37+000’daki Çeltikçi B Tipi Otoyol Hizmet Tesisi,
Anadolu Otoyolu Km: 38+700’deki Yumrukaya D Tipi Otoyol Hizmet Tesisi.
'EŞİTLİK VE REKABET ENGELLENDİ'
Sayıştay raporunda yasalara göre ihalede açıklık ve rekabetin sağlanmasının esas olduğu belirtilerek, “Otoyol hizmet tesislerinin kiralanmasına ilişkin yapılan ihaleler Devlet İhale Kanunu'nun hükmü kapsamında “pazarlık usulü” ile yalnızca onayda belirtilen firmaların ihale davet edilmek suretiyle tek bir yüklenici ile görüşülerek ihale edilmiş ve bu yüklenicilere kiralanmıştır” denildi. Raporda, Bakanlık onayında firma isimlerinin belirtilmesinin ihalelerde eşitliği, rekabeti ve şeffaflığı engellediği ifade edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti