"Uluslararası ilişkiler ciddiyet ister"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Zirvesi'ndeki Gazze konulu paneli terk etmesiyle ilgili olarak, ''Kişisel tavırlar hoş da gelse, cazip gibi de görünse uluslararası ilişkiler ciddiyet ister'' dedi.

Yayınlanma: 31.01.2009 - 14:37
Abone Ol google-news

Partisinin Bursa il teşkilatı, bazı sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen Krize Çözüm Kurultayı'na katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, gazetecilerin Davos Zirvesi'yle ilgili sorularını yanıtladı.

Cevdet Selvi, devlet ilişkilerinde duygusal davranışla gidilecek fazla yer olduğu kanaatinde olmadığını ifade ederek, Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki tutumunun seçim öncesi yeni bir çıkış olarak kullanıldığını, bu ve benzeri olayların Türkiye'de alkışlanabileceğini ancak sonucunun ne olacağına ciddiyetle bakılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin dış politikada kendine özgü bir kırmızı çizgisinin, duyarlılık gösterilmesi gereken konuların kalmadığını ileri süren Selvi, şöyle konuştu:
''O nedenle diliyorum o hamasi nutuklar ülke yararına olabilsin. Devletlerin, devlet adamlarının, üst düzey sorumluluk ve görev almış siyaset adamlarının sorumluluğu çok büyüktür. Kişisel tavırlar hoş da gelse, cazip gibi de görünse uluslararası ilişkiler ciddiyet ister ve bir ülkenin, devletin politikası çerçevesinde hareket etmek ister. Tevrat'tan birtakım örnekler vermesi, işte bir kahramanlık gösterisinde bulunması, 'saman alevi' gibi gelip geçicidir ama devlet ilişkileri uzun sürelidir. O bakımdan dilerim yararı olsun, dilerim olumsuz sonuç verecek bir noktaya, düzeye gelmesin.''

Selvi, Başbakan Erdoğan'ın diplomatlara karşı ''hoş olmayan'' birtakım eleştirilerde bulunduğunu, bunu ''hayret verici'' olarak değerlendirdiklerini kaydederek, şunları söyledi:
''Diplomatlar özel yetişmiş, her devletin itibar gösterdiği insanlardır. Onlar duygusal davranmazlar, o devletin politikaları çerçevesinde geleceği de düşünerek sonucunu da hesap ederek dikkatli ve sorumluluk içinde görevlerini yaparlar. Sayın Başbakan'ın dediği gibi diplomatlar işe yaramıyorsa bu kadar insanı yetiştirmeye hiçbir devlet, ülke gayret göstermez.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler