Üniversite için son viraj

Üniversite adayları bugün fen bilimleri ve yabancı dil, yarın ise edebiyat-coğrafya sınavlarında ter dökecek.

Üniversite için son viraj
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.06.2017 - 22:44

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) maratonu bu hafta sonu yapılacak 3 sınavla sona erecek. Adaylar bugün saat 10.00’da fen bilimleri (LYS- 2) oturumuna katılacak, 135 dakikada fizik, kimya ve biyoloji testlerinden oluşan 90 soruyu yanıtlamaya çalışacak. Fizik, kimya ve biyoloji testinin her birinde 1’er soru, kısa cevaplı soru olacak.

Günün ikinci oturumu ise 14.30’da başlayacak olan yabancı dil (LYS-5) sınavı ise 120 dakika sürecek. Adaylar son olarak yarın saat 10.00’da edebiyat- coğrafya (LYS-3) oturumuna katılacak. 120 dakika sürecek oturumda Türk dili ve edebiyatı ile coğrafya-1 testlerinden toplam 80 soru yer alacak. Türk dili ve edebiyatında 2, coğrafya-1 testinde ise 1 soru, kısa cevaplı soru olacak. Geçen hafta çok sayıda adayın sınava girememesine sebep olan 09.45 kuralı bu oturumlarda da uygulanacak. LYS sonuçları 11 Temmuz’da açıklanacak.

Son taktikler

Bahçeşehir Koleji bölüm başkanlarının adaylara önerileri şöyle:

Biyoloji Bölüm Başkanı Berna Çelik: Bu yıl uygulanacak olan sınavda geçen senelerden farklı olarak kısa cevaplı bir soru sorulacak. Bu sorunun öğrencilerinin bilgi düzeyini ölçen kavram sorusu olmasını bekliyoruz. Özellikle “bitki biyolojisi, protein sentezi, sistemler, fotosentez, solunum” gibi konulara ağırlık verileceğini düşünüyoruz.

Fizik Bölüm Başkanı Işık Bulungiray: Fizik bölümünün önceki yıllarda olduğu gibi formüle dayanan matematiksel işlemli ve bilginin yorumlandığı sorulardan oluşacağını öngörüyoruz. Bunun yanı sıra matematiksel işlem becerisinin ön planda olduğu fizik bölümünde sözel içerikli konular da bulunuyor. Sınava girecek adaylara fizik bölümü için tavsiyem; “Büyük Patlama, Atom Altı Parçacıklar ve Modern Fiziğin Teknolojik Uygulamaları’na yoğunlaşmaları.

Kimya Bölüm Başkanı Gülin Akalın Pamukçu: LYS’de kimya bölümüne ait sorular, YGS sorularına göre çok daha farklı formatta olup konunun ne kadar kapsamlı ve derinlemesine bilindiğini ölçme ve yorumlama becerisi gerektiriyor. Ağırlıklı olarak 11. ve 12. sınıf konularının yer aldığı kimya bölümüne ait sorularda bilgisini iyi kullanabilen ve hesaplama konusunda sıkıntı yaşamayan öğrencilerin başarılı olacağını düşünüyorum. 12. sınıf “Organik Kimya” müfredatında yapılan sadeleştirme öğrencilerin işini kolaylaştıracak nitelikte. Ancak geçmiş yıllarda olduğu gibi “Organik Kimya” soruları belirleyici olabilir.

Türk Dili Ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Gülgün Bakkal: Sınava girecek adayları bilgilerin hatırlanması ve paragraf sorularında soru yönergesinin doğru şekilde uygulanması konusunda yazareser eşleştirmelerinde zorluk çekmemek için hafıza tekniklerinden yararlanmasını, edebiyat topluluklarını akılda tutmak için ise şifreleme tekniğini uygulamalarını öneriyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler