Ünsal Oskay'a veda

Önceki gün yaşama veda eden toplumbilimci Prof. Dr Ünsal Oskay, son yolculuğuna uğurlandı.

Yayınlanma: 19.10.2009 - 07:15
Abone Ol google-news

İstanbul'da vefat eden Prof. Dr. Ünsal Oskay için, uzun süre İletişim Fakültesi dekanlığı yaptığı Marmara Üniversitesinde tören düzenlendi. Üniversitenin Erdal İnönü Bilim ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Oskay'ın kızları Defne ve Dalya ile oğlu Çınar'ın yanı sıra akademisyen ve gazeteci dostları ve öğrencileri katıldı.

Salona getirilen Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın tabutuna Türk bayrağı sarıldı. Törende konuşan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur, üniversitenin, çok değerli bir mensubunu, herkesin çok sevdiği bir hocasını kaybettiğini belirterek, bilim dünyasına ve Oskay'ın öğrencilerine başsağlığı diledi.

Pur, ''Oskay'ın arkasında çok hoş bir seda bıraktığını'' dile getirerek, onun aziz anısı önünde saygıyla eğildiğini söyledi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Orkan da, bir akademisyenin, ''bilimle uğraşmak, bilim insanı yetiştirmek ve mesleğe vasıflı insan yetiştirip göndermek'' gibi üç işlevi olduğunu, Ünsal Oskay'ın da bu üç işlevi yerine getirdiğini kaydetti.

Orkan, bugün 30'u aşkın iletişim fakültesindeki bilimsel çalışmalarda, Oskay'ın değerli bilimsel çalışmalarına başvurulduğunu ifade ederek, Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın iletişim sektörüne de pek çok insan yetiştirdiğine dikkati çekti.

Oskay'ın öğrencileri adına konuşan Marmara Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı Hüseyin Irmak da, kendilerinin İstanbul ve Ankara da Oskay'ın derslerine girme şansı yakaladıklarını belirterek ''Hepimizin yüreğinde farklı sıcak bir yeri oldu. Onun entelektüel kişiliğinden de ışık alırdık'' dedi.
 

''Bize yakın olduğu kadar size de yakındı"

Çınar Oskay da, babasının hayatının en güzel yıllarının Marmara Üniversitesi'nde geçirdiğini belirtti.

''Bize yakın olduğu kadar size de yakındı. Siz onun anısını yaşatacaksınız'' diyen Çınar Oskay, Marmara Üniversitesi'ne düzenledikleri tören sebebiyle teşekkür etti, 52 yıllık arkadaşı, iletişim fakültesi eski dekanlarından Alaaddin Asna da, Oskay'ın herkesin beklediği sona ulaştığını, beklenen de olsa onun ölümünün herkesi çok üzdüğünü ifade etti. Asna ''Kişiliği ile hem dostlarına çok yakın bir insandı, hem de eserleriyle, yetiştirdiği öğrencilerle, iletişim ve sosyoloji bilimlerine hizmet etmiş bir insandı'' diye konuştu.

Oskay'ın Ankara Üniversitesi'ndeki öğrencileri de törene katılarak onun hayata olumlu bakabilen, unvanların ve makamların ötesinde bir insan olduğunu ifade ettiler.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de katıldığı törenin ardından Prof. Dr. Ünsal Oskay, alkışlarla üniversiteden uğurlandı.

 

Teşvikiye Camii'nde tören düzenlendi

Prof. Dr. Oskay için Teşvikiye Camii'nde düzenlenen cenaze töreninde, kızları Dalya ve Defne ile oğlu Çınar Oskay taziyeleri kabul etti.

Kızı Defne Oskay, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, değerli bir insan olan babasının vefatının Türkiye için ciddi bir kayıp olduğunu belirterek ''Ben kızı olarak keşke onunla daha çok zaman geçirebilseydim. Çünkü iyi bir entelektüel olmanın bir bedeli var, zaman ayıramıyorsunuz özel hayatınıza. Bir evlat olarak keşke daha çok vaktimi böyle tatlı bir insanla geçirebilseydim ve onu çok sevdiğimi daha çok söyleseydim'' dedi.
Dalya Oskay da, babasıyla akademik çalışmalarından ötürü bir iki sene hiç görüşmediği zamanlar olduğunu anlatarak, ''Bir keresinde eline bir karpuz alarak geldi, (Kitap bitti, işte geldim) dedi. Bir kütüphaneye gittiğinizde bakıyorsunuz 30-40 tane eseri var. Bizimle fazla ilgilenemedi, ama onun çok çocuğu vardı'' diye konuştu.
Çınar Oskay da, ''İstemediği hiçbir şeyi yapmadı babam. Ona sunulan bu hayatta bile, bir şekilde özgür olmayı başardı. Bunu çok hayranlıkla gözlemlerdim. Artık babam yok, ama hayattaymış gibi onu üzecek bir şey yapmadan yaşayacağım'' dedi.
Prof. Dr. Oskay ile baba-oğul ilişkilerini son dönemde çok yakın yaşadıklarını anlatan oğul Oskay, sevgisini ona sonsuz şekilde göstermeye çalıştığı için ''keşke'' demediğini söyledi.
 

TGC Başkanı Erinç

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç de, Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın sayılı bilim insanlarından biri olduğunu, gazetecilik anlamında ise meslektaşlarına büyük katkıları bulunduğunu belirterek, ''Ünsal Hoca, bilim ve estetik anlayışı ile insan ilişkileri açısından çok önemliydi. Bütün bilimsel çalışmalarına karşın yaşamdan kopmamaya, öğrencileriyle, meslektaşlarıyla ilişkilerinde alçak gönüllü olmaya özen gösterirdi'' dedi.

Türkiye'nin iyi bir konuşmacıyı da kaybettiğini anlatan Erinç, iletişim dünyasının önemli bir duayenini yitirdiğini vurguladı.

Gazeteci-Yazar Can Dündar da, sadece bilim adamı değil, bilimi sokağa taşıyan bir insan olan Oskay'ın vefatını ''medyadan önce bilim dünyası ve Türk toplumu için büyük bir kayıp'' olarak değerlendirdi.

Yaptığı işlerde Prof. Dr. Oskay'a hep danıştığını anlatan Dündar, ''Yetiştirdiği insanlarda emeği olan, ışığı olan bir insan. Ben de onlardan biriyim, iyi ki öyleymişim. Çok insanda emeği vardı, ama ben özel olarak bütün birikimimi ona borçlu olduğumu söyleyebilirim'' diye konuştu.

Nuri Çolakoğlu da, Prof. Dr. Oskay ile Basın Yayın Yüksekokulu'ndaki kısa süren asistanlık döneminden beri tanıştıklarını ifade ederek, ''Çok sevdiğim bir insandı. Türkiye'ye çok önemli şeyler katmış, Türkiye'deki bir çok genç insanın ufkunu genişletmiş bir insandı. Gerçekten acı bir kayıp. Geriye hiç olmazsa sizler kaldınız, bu geleneği sizler sürdüreceksiniz'' dedi.

Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın cenaze törenine gazeteciler Ertuğrul Özkök, Ali Kırca, Mehmet Yakup Yılmaz, Cüneyt Özdemir ile sanat dünyasından İzzet Günay, Cahit Berkay ve Ali Poyrazoğlu'nun da aralarında bulunduğu birçok kişi katıldı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da çelenk gönderdiği törende, cenaze namazını kıldıran imam, Allah'ın ilme verdiği değere işaret ederek, Oskay'ın bilisel çalışmalarıyla dünyanın sayılı bilim adamları arasında yer aldığını vurguladı.

Öğleyin kılınan cenaze namazının ardından alkışlar eşliğinde camiden çıkartılan Oskay'ın naaşı, Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

 

Oskay, YDÜ'de anıldı

İstanbul'da Cumartesi günü vefat eden iletişim ve sosyal bilimci Prof. Dr. Ünsal Oskay, lisans ve yüksek lisans dersleri verdiği, Lefkoşa'daki Yakın Doğu Üniversitesi'nde (YDÜ) düzenlenen bir toplantıda anıldı

İletişim Fakültesinde düzenlenen toplantıya Rektör Prof. Dr. Ümit Hassan başta olmak üzere, rektör yardımcıları, öğretim elemanları, öğrenciler ve üniversite çalışanları katıldı.
Rektör Prof. Dr. Hassan, Prof. Dr. Ünsal Oskay ile dostluklarının 40 yılı bulduğunu ifade etti. Oskay'ın iletişim ve sosyal bilimci yanlarına değinen Hassan, kendisiyle ilgili bazı anılarını anlattı.

YDÜ öğretim üyesi Dr. Atilla Türk de Oskay'a bir şiirle seslenerek, toplantının yapıldığı salonu adının ''Ünsal Oskay Salonu'' olması önerisinde bulundu. Türk, değerli şahsiyetleri hayatta iken ödüllendirme gereğine vurgu yaparak, ''Bundan böyle YDÜ'de Ünsal Oskay geleneği kurulmalıdır'' dedi.

Oskay'ı anma toplantısında duygulu anlar yaşandı ve bazı öğrencilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Fakültede taziye defteri de açıldı.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon