Üreticinin korkulu rüyası domates güvesi

Önemli domates üretim yerleri arasında yer alan Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde, üreticiler domates güvesi hastalığı nedeniyle zor günler geçiriyor.

Üreticinin korkulu rüyası domates güvesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.09.2010 - 13:58

İklimi, toprak yapısı ve yer altı sularının özellikleri nedeniyle, lezzetli ve kaliteli, aynı zamanda tüketiciler tarafından aranan ürünler arasında yer alan Eceabat domatesi yetiştiren üreticiler, domates güvesi hastalığıyla baş edemez hale geldi.

Yılda yaklaşık 4 bin dekar domates dikiminin yapıldığı ve 20 bin tona yakın sofralık domatesin yetiştirildiği Eceabat'ta hastalık nedeniyle tonlarca ürün tarlada kaldı.
Kaymakam Bülent Uygur, ilçenin temel geçim kaynağının tarım olduğunu söyledi.

Bu tür tarımsal zararlıların zaman zaman tüm Türkiye'de olduğu gibi, yörede de ortaya çıktığına işaret eden Uygur, ''Bu zararlıya karşı, ilçe tarım teşkilatıyla üreticileri bilinçlendirme toplantıları düzenliyoruz. Ancak domates güvesi bu yıl tarım arazilerinde yaygın olarak gözüktü'' dedi.

Uygur, üreticilerin ferdi olarak zirai mücadele yaptıklarını belirterek, ''Zararlıyla daha geniş kapsamlı mücadele etmek gerekiyor. Bu hastalık, Eceabat domatesinin kalitesini de olumsuz yönde etkiliyor'' diye konuştu.

Ziraat mühendisi Öcal Gezen de, 2010 yılında Türkiye'deki en büyük domates zararlısının ''domates güvesi'' (Tuta Absoluta) olduğunu, bunun da büyük boyutlarda verim kaybı yarattığını bildirdi.

Bu zararlıyla zirai mücadele yapılabileceğine işaret eden Gezen, ''Üretici bu zararlıdan etkilenmemek için 8-10 günde ilaçlama yapmak zorunda. Hastalığın bulaşması fide, kasa ya da domateslerin konulduğu kutulardan olabiliyor'' şeklinde konuştu.

Kocadere köyünde yaşayan üretici Güray Yaşın ise, bu yıl domatesin para kazandırdığını, ancak zararlı nedeniyle tonlarca ürünün tarlada kaldığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler