"Uzun tutukluluk Türkiye'de yaygın uygulama"
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2009 İnsan Hakları Raporu'nda Ergenekon davasındaki uzun tutukluluk süreleri konusunda, "Hükümete yönelik eleştiriler düzinelerce davalının, iddianamelerin açıklanmasından önce aylarca herhangi bir suçlama olmadan tutulduğuna dikkati çekmekle beraber bu, ülkede yaygın bir uygulamadır" denildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2009 İnsan Hakları Raporu'nun Türkiye'ye ilişkin bölümünde Ergenekon davasıyla ilgili bilgilere ve saptamalara da yer verildi.
Raporun tutukluluk ve gözaltının incelendiği bölümünde İstanbul'daki savcıların önde gelen askerleri, işadamlarını ve medya mensuplarını, Ergenekon olarak bilinen ağın üyeleri olarak "kargaşa yaratmak üzere kışkırtmada bulunmak ve seçilmiş hükümeti devirmek üzere komplo hazırlamak" iddiasıyla suçlamayı ve tutuklamayı yıl boyunca sürdürdükleri belirtildi.
Ergenekon davasının Danıştay saldırısı davasıyla da birleştirildiği, iddialar içinde grubun, kamuca tanınmış dini liderler dahil kişilere suikast düzenlemelerinin bulunduğu, yıl sonu itibarıyla 250 kişinin suçlamalara hedef olduğu belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı:
"Kimi muhalif politikacılar, basın mensupları ve hükümeti eleştirenler suçlamaların çoğunluğunun siyasi motivasyonla yapıldığı değerlendirmesinde bulundular. Diğerleri tutuklamaların, ülke çapında gazeteciler ve insan hakları aktivistleri üzerindeki tehdit ve korkuyu azalttığını iddia ettiler. Hükümet üyeleri ve hükümeti destekleyen basın, davaya yönelik eleştirilerin mahkemelere baskıyı ve hükümet politikalarının değişmesini amaçladığını ileri sürdüler. Hükümete yönelik eleştiriler düzinelerce davalının, iddianamelerin açıklanmasından önce aylarca herhangi bir suçlama olmadan tutulduğuna dikkati çekmekle beraber bu ülkede yaygın bir uygulamadır."
Aralık ayında soruşturmayı yürütenlere ilk kez askeri tesislerde Ergenekon davası ile ilgili olarak araştırma yapma izni verildiği, görevde bulunan albaylar dahil üst düzey askerlerin ve emekli generallerin mahkemede tanıklıklarına başvurulduğu, yıl boyunca Genelkurmay Başkanlığının genellikle Ergenekon soruşturmasında işbirliğinde bulunduğu belirtilen raporda, orduda bazı askerlerin bireysel olarak soruşturmaya olan güvensizliklerini ifade ettikleri kaydedildi.
Türkiye bölümünde "Kimi gözlemciler Nisan ayında silahlı kuvvetlerin önde gelen üyeleri tarafından Ergenekon davası üzerine yapılan açıklamaları ve suçlanan askeri personel ile davada yargılananlara desteği, yargı üzerinde baskı uygulama olarak gördüler" denildi.
Raporun "Özel Hayat, Aile, Ev ve Haberleşmeye Keyfi Müdahale" başlıklı bölümde ise şöyle denildi:
"Yasa mahkeme kararıyla telefonların dilenmesine izin veriyor. Telefonlarının illegal olarak dinlendiğinden yakınan, yüksek mahkeme üyeleri ve politikacılar dâhil kişiler ve kamunun tanıdığı kişilerden zaman zaman şikayetler gelmiştir. Sadece Türk Telekomünikasyon Ajansı, uyuşturucu kaçakçısı, organize suç örgütü üyeleri ve terörist olduğu iddia edilen kişilere karşı verilen bir mahkeme kararının sunulmasıyla birlikte telefonları dinlemeye yetkilidir. Kasım ayında Adalet Bakanlığı, Ergenekon soruşturmasının bir parçası olarak 56 yargıç ve savcının telefonlarının dinlendiği iddialarını doğruladı ve tüm dinlemelerin kanuna uygun olarak icra edildiğinde ısrarcı oldu. Bakanlık bu dinlemelerden 36'sının Kasım itibarıyla yok edildiğini açıkladı. Kimi gözlemciler telefonları dinlenmiş olan hakim ve savcılardan büyük bölümünün, zimmete para geçirdiği için Cumhurbaşkanı Gül'e karşı bir soruşturma başlatmış olan savcı dahil, AKP karşıtı kararlarıyla tanındıklarını belirttiler."
Raporun Ergenekon ile ilgili bölümünde Malatya davasının Ergenekon ile birleştirilmek istendiği, ancak İstanbul'daki savcıların iki dava arasında bir bağ bulunmadığını açıkladıkları da belirtildi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev