"Vatandaşların aklına bugünü bir Türk'ün yaptığı gelirse çok sevinirim"

Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan 10 Şubat'ın "Dünya Bakliyat Günü" ilan edilmesi kararı ile ilgili "Bundan sonra vatandaşların aklına bugünü bir Türk'ün yaptığı gelirse çok sevinirim" dedi.

Yayınlanma: 08.02.2019 - 13:25
Abone Ol google-news

Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan 10 Şubat'ın "Dünya Bakliyat Günü" ilan edilmesi kararı hakkında konuştu. 

<haber-dikey:1013959>

Arslan, bakliyatın, az su istemesi ve doğaya katkısı nedeniyle tarımda sürdürülebilirlik açısından gerekli olduğunu BM'ye anlattıklarını söyleyerek, "Pek çok ülkenin gün ilanlarına karşı sorunları vardı, istemiyorlardı. Büyük çalışmalar yaptık, ülkelerle tek tek konuştuk. Oy birliğiyle 10 Şubat'ın Dünya Bakliyat Günü olarak kutlanması onaylandı. Bundan sonra vatandaşların aklına bugünü bir Türk'ün yaptığı gelirse çok sevinirim" diye konuştu.

Yine Türkiye'nin girişimleriyle 2016 yılının Dünya Bakliyat Yılı ilan edildiğini anımsatan Arslan, şöyle devam etti:

"Gerek kilo gerek protein dengesi açısından incelediğinizde buğdaydan daha az su isteyen ve ondan daha fazla protein barındıran bir bitki bakliyat. Buğdaydaki protein 13. Bu rakam çok iyi diye tanımlanırken en düşük proteinli bakliyat olan bezelyede yüzde 22 proteine rastlıyoruz. Protein oranı yüzde 35-40'a çıkan bakliyat ürünleri var. Protein olmadan insan yaşayamaz. Bir insanın günde 77 gram protein alması lazım."

Türkiye'nin, bakliyatın ana vatanı olduğunu dile getiren Arslan, bu ürünlere sahip çıkılmasının tanıtımlarla mümkün olacağını da belirtti.

Türkiye'nin ithal ettiği gıda ürünleri (Grafik: Cumhuriyet) 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler